Iklan Leaderboard

Selasa, 12 Mac 2013

49 Keyboard warrior tidaklah seberani mana

Minggu lepas aku kongsikan video trending yang di antaranya lagu Reformasi nyanyian Yasin Sulaiman dan aku sempat capture beberapa komen yang berbaur ugutan bunuh kat video tu dan tak sangka Yasin buat report polis seperti di Sinar Harian dan Mstar ni minggu lepas.


Ni video lagu Reformasi nyanyian Yasin:


Ni komen yang aku sempat capture tempoh hari, ada 2 user yang buat ugutan bunuh iaitu pencinta muzik dan azzali abdul aziz:


Aku rasa kedua2 macai user tu cuma cakap suka2 je bukan serius nak bunuh pun mungkin sebab terlalu marah dan butthurt dengan Yasin yang sokong PR. Tapi lepas Yasin Sulaiman buat report polis je, tiba2 pencinta muzik yang komen bukan main lagi menghentam Yasin tiba2 minta maaf. Masa tu la keluar kita sama2 melayu dan sama2 Islam. Masa tulis komen tak fikir sama2 melayu dan Islam? Tau pun takut. Nasib la Yasin maafkan dia. Tapi user satu lagi tu sampai sekarang dok diam saja. Mungkin terlalu berani dan rasa polis takkan dapat menjejaki beliau.


Berbeza pandangan dan ideologi politik satu lumrah. Tak semua orang berpendapat yang sama dengan kita, termasuk juga artis. Ada artis yang pro-BN, ada artis yang pro-PR. Mereka nak sokong siapa itu terpulang. Kalau korang rasa kisah dengan ideologi politik mereka lebih dari bakat dan karier mereka, ban sahaja. Kalau korang lebih pentingkan bakat dan karier mereka berbanding ideologi politik mereka, pasti anda tak peduli dan tak kisah pun, korang akan fikir lantaklah diorang nak sokong apa, janji aku minat diorang kerana bakat mereka.


Tapi biasalah mulut manusia ni tak boleh nak dihalang. Bila tak suka mula2 kritik ayat tapis2 lagi. Bila dah emosi mulalah keluar hina menghina maki memaki caci mencaci dan segala carut marut. Namun tak kisahlah korang nak cakap apa, tapi aku nak ingatkan walau benci, sakit hati macam mana pun korang kat sesiapa, tolong jangan sekali2 keluarkan perkataan yang menggambarkan "nak bunuh seseorang".


Walau anda cakap benda tu tanpa mungkin tanpa niat pun atau sekadar suka2, ia sebenarnya adalah suatu bentuk ugutan dan ancaman bunuh, dan mengikut undang2 di Malaysia, ia suatu yang sangat serius dan orang yang menerima ugutan itu boleh buat laporan polis dan yang membuat ugutan bunuh itu boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 507 Kanun Keseksaan.

So tak kira anda terima ugutan bunuh tak kira melalui kata2, surat, SMS, email, Facebook, Twitter, Youtube, blog, apa medium sekali pun, pengugut boleh dikenakan tindakan undang2. Malah kalau anda ada terima apa jua ugutan dari ex-boyfriend girlfriend anda ke, bekas suami isteri ke, along ke, upline ke, sapa2 sahaja, anda boleh buat report polis, dan kalau ada bukti yg kukuh, orang yang mengugut anda tu memang boleh dikenakan tindakan.

Ingat suatu ketika dulu pernah ada kes Khalid Ismath ditahan kerana didakwa mengugut nak bunuh polis dalam Facebook serta seorang pemuda yg pernah ugut nak bunuh Tok Guru Nik Aziz pun dalam Facebook kena tahan. So beringat2lah sebelum komen tu, jangan main2 dengan perkataan "bunuh".






tags: yasin sulaiman kesal terima ugutan diugut bunuh kecam ugut youtube buat lapor laporan report polis video reformasi undang kontroversi yusmadi faizal tahir guitarist pemain gitar penyanyi komposer terkenal konvensyen pakatan rakyat pengguna pencinta muzik azzali abdul aziz macai minta mohon maaf artis pro bn pr akta hasutan 1948 seksyen 507 kanun keseksaan khalid ismath polis pemuda umno mohd safuan hilmi hukum gantung nik aziz keyboard warrior tidak seberani mana

49 ulasan:

  1. Pertama sekali ada tak nak ugut bunuh ko Noob hahaha... :)

    Boleh je trace.. :) kan ada mcmc ada cybersecurity ;)

    judi haram dalam talian pun boleh trace lagi setakat orang komen kan kan kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. rakyat marhaen tak tahu benda sebegini boleh dihidu. org IT yg beretika kene tarbiah kat depa semua nih

      Padam
    2. nak biskut

      Padam
  2. setuju. mrh cmana sekalipun jgn sampai membinasakn. ambil wuduk. solat 2 rakaat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdullilah wudhuk menyejukan hati..

      Padam
  3. Kalau aku jumpa ko noob akan ku sembelih ngko.... Hohoho

    BalasPadam
  4. Salute bro yassin. Masih lagi memaafkan walaupun telah terima ugutan.

    Lmbt betul nk mengundi. Kerajaan BN pula dh tamat tempoh memerintah expired dh 4ari. Terbukti jibby xda telor nk bubar parlimen.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu PM Najib kena cept2 ni sekang makin mengila ak tengok dr kwn ak dulu politik biasa2 sekang nih makin menggila, org sekeliling dh stat gila ,asal bukn taksub sgt, tp klu tanggunh lama2 ni naik gila jd nye ari2 spam politik cam xde kesudahan kutuk sesama sendiri jd sebhgian idup patut amal islam sunnah ni apa dh jd makin lama PM Najib tunggu lama lg gila jd nyer haih.....

      Padam
    2. budak2 sekolah jgn main internet.masuk tadika dulu belajar cara2 menulis dgn betul baru sembang pasal politik

      Padam
  5. aku suka lagu 'teman sejati' jer... best lagu tu woh, nostalgia....

    BalasPadam
    Balasan
    1. selama ini kumencari-cari teman yang sejati buat menemani lalalala...

      sesegar hijau daunan tak suka ke plain?

      Padam
    2. Nostalgia apa Plain?
      dah jumpa teman sejati? :)

      Padam
    3. lol lagu evergreen tu haha

      Padam
    4. Mesti adanya teman sejati plain iaitu noob pinky. kami setuju noob + plain hehehe

      Padam
    5. haha dek non, nostalgia la, lagu evergreen tu...
      oih teman sejati? mesti la aku ada, dari form 1 smpai skang still contact2 ma, saling tolong menolong bantu membantu... ko ade? ^^

      Len, lagu yg tu x best sgt bg aku, biasa2 aja.... teman sejati paling nostalgia :p

      Padam
  6. yassin ni dulu kumpulan brothers erk ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. dia kumpulan sisters

      Padam
  7. Aku nak bunuh diri...
    Adakah ini pun boleh disiasat oleh polis jika menerima laporan.. ada perkataan bunuh ni bro!

    BalasPadam
  8. Tanya sama Anwar.... Apa Sebab Goyang... nanti Jawab Anwar... Pakatan nak Tumbang...

    Anak : Burung apa tu ayah?
    Bapak: Burung Anwar nak.
    Anak : Burung apa ayah?
    Bapak: Burung Nuarrr...
    Anak : Burung apa?
    Bapak: U ulang I saman...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha..mmg lawak..

      Padam
    2. kelas kau punya lawak..

      Padam
  9. selama ini kumencari2 teman yang sejati buat menemani perjuangan ini~ ~ ~

    BalasPadam
  10. kan..kan....suke2 je nk ugut2 bunuh nih.........bingai...!!!!!

    BalasPadam
  11. Kalau aku jumpa patrick noob aku nak buat sambal belacan.

    p/s: Sila update laporan polis lepas buat laporan polis. hehehe...

    eh... gurau jer. jgn la.. kita ni sesama manusia. duduk pulak kat Malaysia. :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sambal belacan sotong best ke Len?
      Tak liat ke?

      Padam
    2. i like sotong..nyamm3....

      Padam
    3. sambal belacan tapak sleman? edible ka tu Len? :p

      Padam
  12. KALU AKU JUMPE KAU NOOB SIAP KAU!.................. AKU BELANJA MAKAN MCD...KAU TAK BOIKOT MCD KAN??......

    BalasPadam
  13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni mesti ayat ugut bunuh ni.. tu yang dipadam tu, takut noob buat report polis!

      Padam
    2. dia padam sbb dia letak gambar ic kat situ ekekek....

      Padam
    3. kalau la ahmad seberani ni..

      Padam
    4. ramai org kata ahmad memang laju..

      Padam
  14. nobb ak nak cincang ko sampai lumat..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko tu lah terpengaruh sgt dengan otaku...

      Padam
  15. noob, aku jumpa ko kat luar, aku pijak2 telor ko sampai lumat.....pastu aku ikat kote ko kat lori minyak 10 tayar.....biar ko kena seret atas jalan raya......

    -AhmadGangster-

    BalasPadam
    Balasan
    1. lepas ni panjang lah kote noob..ekekekeke...

      Padam
    2. tak payah sembang pum pang lah... ko cari noob dan bukak seluar dia dulu baru bleh berlagak.

      Padam
  16. Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
    2. "skandallxxx12 Mac 2013 7:48 PTG
      blum lagi sayang....kenapa sayang??

      NOOB KALAU KAU DELETE KOMEN AKU NI, AKU SUMPAH KAU JADI BABI....."

      aku dah delete... problem?

      Padam
    3. baru je baca kat blog lynn tu, dan saya setuju dengan apa yang lynn tulis tu. biasalah tu lynn orang biol ni ada kat mana2, tulis apa2 tak pernah nak guna otak, salah satunya yang kat atas tu.

      Padam
    4. hahah.noob ni aku rse kalau dia jumpe si skandall/ahmad ni kat luar..mau dilempangnye si ahmad tu sampai terabur gigi.

      Padam
  17. Ahmad kalu aku jumpa ko kat luar aku kerat18 kote ko buat goreng celup tepung pastu aku bg mkn dkt kucing/anjing..

    BalasPadam
    Balasan
    1. woi,simpan la kat kitorang sikit.aku nak bagi buaya sg.linggi makan si ahmad.

      Padam
  18. ni bab politik .. yg rebut pasal boyfriend kat fesbuk budak2 tak cukup umur tu, lagi la byk. siap nk bunuh parents perampas.. aku cakap satu aje " "Words are so cheap. Especially these days when you can hide behind your phone or your computer when you're saying them" .

    BalasPadam
  19. orang kita kena belajar meminati artis itu kerana hasil seni yg dia bawa bukan kecenderungan peribadi artis tersebut.

    lain orang lain cara dan kegemaran. x bolehlah kita ingat artis itu mesti mengikut acuan kegemaran kita. selama ni kita minat dia sebab apa?

    bila org di india bakar panggung wayang sebab ending cerita x bes kita kutuk dan buat lawak. tp kita di sini pun x banyak beza dgn mereka di india.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...