Iklan Leaderboard

Jumaat, 5 Jun 2015

7 Kerumitan menegur dan menasihat di media sosial

Menjadi seorang keyboard warrior atau tentera papan kekunci untuk berdakwah atau memperbetulkan kesilapan orang lain di alam maya ini banyak cabarannya. Nak tegur dan nasihat orang kat media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram dan blog sekarang ini memang complicated dan rumit.


Kalau pakai gambar profile berkopiah, tudung labuh, berniqab, nanti orang akan kata kita nak menunjuk baik, riak dan takkabur, gelarkan kita ustaz Google ustazah Internet, baru jadi baik 2 3 hari dah ada hati nak ceramah orang lain.

Kalau pakai gambar profile tak patuh syariah, nanti orang cakap kita pun 2x5 ada hati nak nasihat orang, pergi cermin diri dulu sebelum nasihat orang.

Kalau pakai gambar profile keluarga dan anak2, nanti orang sound balik kata jaga keluarga dan anak2 tu tak payah sibuk hal orang lain.

Akhirnya setiap kali kita memberi nasihat dan hujah, pasti peribadi kita juga yang akan diserang.

Maka konklusinya, pakailah gambar profile kartun, saekor tapak sulaiman pink misalnya.


Sumber.




tags: berdakwah nasihat tegur ajar ceramah tazkirah facebook media sosial twitter blog instagram ashraf sinclair isteri bini bcl bunga cinta lestari pakai bikini patrick star real realistic someone is wrong on the internet

7 ulasan:

  1. contohilah plain83

    BalasPadam
    Balasan
    1. ah diam lah ko. butoh pak hang.

      Padam
  2. Hahaha...nice! Cara yg kreatif utk bgtau kenapa prince of noob gunakan profile picture patrick.

    BalasPadam
  3. Tak payah guna gambar dan tak payah guna nama..
    Contohilah Tanpa Nama.

    Hahahaa... APTB..

    BalasPadam
  4. Manusia suka menhukum...supaya boleh rasa dirinya betul & sentiasa WIN. Paling best hukum dgn cara mock pasal personal org 2...sgt best, setan pun suka sbb tgk org islam suka berpecah belah.

    BalasPadam
  5. Conehead bruh

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...