Iklan Leaderboard

Rabu, 3 Jun 2015

16 Perempuan cakap terbalik lelaki dengar macam pelik

Perempuan suka cakap terbalik, orang lelaki dengar macam pelik

Satu petang, Si suami yang baru pulang dari kerja, ingin memanjakan isterinya, “Jom kita keluar, malam ni kita makan di kedai je lah”. Sambut isterinya, “Eh nasi banyak lagi tu bang, gulaipun ada lagi tu. Nanti membazir, siapa pula nak menghabiskan tu”. Kalau diikutkan jawapannya itu seolah-olah membantah cadangan suaminya itu, tetapi tindakannya berlainan. Siisteri masuk ke bilik terus menukar baju dan membelitkan tudung di kepalanya di hadapan cermin di dalam bilik tidurnya. Sambil menunggu isterinya, dia mencapai surat khabar yang dibawa daripada pejabat tadi. Suaminya faham sangat. Kalau mulut isteri membantah tetapi nampak bergegas menukar baju, maknanya dia setujulah tu.

Setiba di gerai “char kue teow” yang biasa mereka singgah, adik di gerai tu menghampiri mereka dan bertanya, “Pak Cik nak makan apa?”. Pantas suaminya menjawab, “Char kue teow”. Ditegur isterinya, “Ish Abang ni, mintalah yang lain pula, mee ke, bihun ke. Kan dulu dah makan char kue teow ni”. Suami mula naik berang, “Menyusah je fikir-fikir, Abang tengah lapar, nak makan char kue teow le, Awak nak yang lain, pesan je la”. Muncung terus mulut si isteri mendengar arahan suaminya itu dan lantas memesan bihun sop untuk dirinya.

Gambar hiasan

Sedang mereka menjamu selera, isterinya memecah kesunyian dengan bertanyakan satu soalan menjerat, “Sedap ke char kue teow tu bang?”. Sambil kepalanya masih tunduk menyedut lelehan kuah kue teow itu, suami membalas, “Sedap”. Terus melicinkan char kue teow kegemarannya itu. Apabila isterinya melihat piring suami telah licin, dia menegur dengan nada kecewa, “Awak tu makan, bukan nak ingatkan saya”. Tergamam suami mendengarnya terus membela diri, “Tadi tak cakap pun nak”. Sambut isterinya, “Dah cakap tadi, abang buat tak faham je”. Dibalas suaminya untuk membela dan membenarkan dirinya, “Mana Abang tahu awak nak rasa, kalau nak, pesan lagi satu”.

Suara masing-masing mula meninggi. Isteri merasakan suasana romantik yang dia mula kecapi seawal suaminya mengajak makan di gerai tadi telah hancur berkecai apabila suami tidak memahami kehendaknya malam itu. Bagi Sisuami pula, asalnya tadi keluar makan di luar untuk membantu isteri merehatkan badannya supaya tidak susah-susah memasak di rumah dan dengan harapan malam nanti dapatlah hadiah istemewa daripada isterinya. Tetapi sekarang, telah bertukar menjadi medan peperangan dingin dengan isterinya di meja char kue teow pula. Mengapa perkara ini boleh terjadi?

Kebiasaan wanita, apabila mereka berkomunikasi, mereka menggunakan ungkapan yang tidak terus. Mereka menggunakan bahasa berlapik, maksud terbalik dan berpusing-pusing sebagaimana peribahasa Inggeris “beats around the bush”. Laporan ScienceDaily (Jan. 21, 2005) berjudul “Intelligence In Men And Women Is A Gray And White Matter” mengatakan binaan otak wanita yang memang telah diprogramkan memiliki lebih “white matter” yang bertugas menghubungkaitkan sesuatu perkara dengan yang lain hingga menyebabkan mereka pakar menggunakan pendekatan ‘komunikasi-bahasa-tidak terus’ ini.

Bercakap adalah asas perhubungan yang utama bagi wanita. Mereka menggunakan pendekatan ini untuk membina jambatan perhubungan dengan orang lain untuk mengelakkan konfrantasi secara terbuka, bersopan santun dan berbudi bahasa. Wanita memang suka menggunakan proses komunikasi cara ini untuk menyampaikan mesej terutama sekali kepada orang yang dia sayangi. Bagi mereka, jika orang yang dia sayangi ini memahami apa yang dia ungkapkan dengan tepat, maka orang itu dilabelkan sebagai seorang yang romantik.

Sebagai contoh kalau mereka berdua sedang menaiki kereta dalam perjalanan yang jauh dan isterinya berasa lapar. Pada masa itu mereka sedang melalui deretan kedai-kedai makan. Terdapat beberapa ungkapan yang tidak terus yang wanita gunakan untuk memberitahu suami yang mereka lapar. Mereka tidak sanggup mengungkapkan perkataan, “Abang saya lapar, berhenti di kedai makan depan itu sekarang”. Mereka akan menggunakan bahasa tidak terus seperti berikut, “Abang tak lapar ke?”. Atau, “Dulu kita pernah makan di kedai depan tu kan, sedap masakannya”. Atau, “Tomyam kedai di depan tu sedapkan Abang”.

Dan banyak lagi ungkapan-ungkapan yang kebanyakan lelaki tidak faham. Maka suami yang romantik ialah apabila sahaja dia mendengar isyarat ini, dia telah tahu bahawa isterinya sedang lapar dan mahu makan. Tanpa bersoaljawab, dia terus sahaja membelokkan keretanya ke halaman deretan kedai makan dan mencari pakir yang dekat dengan restoren yang dia sebut tadi.


Namun kebanyakan lelaki tidak faham dengan bahasa-tidak-terus ini. Minda lelaki yang memiliki lebih sepuluh kali “grey matter” daripada wanita yang tugasnya hanya memproses maklumat, kurang dapat mengaitkan ungkapan atau ayat-ayat yang berlapik-lapik ini. Kefahamannya hanya bergantung kepada apa yang diucapkan. Dia tidak pandai untuk mentafsirkan apa yang tersirat daripada apa yang tersurat. Oleh itu, jika isterinya beri isyarat. “Abang tak lapar ke?”, Dia akan jawab, “Tak lapar” dan meneruskan pemanduannya. Kecewalah isteri ini dan suaminya ini akan dicopkan sebagai tidak romantik.

Berbalik kita kepada kisah yang mula-mula saya paparkan itu. Apabila isteri bertanyakan kepada suaminya, “Sedap ke char kue teow tu bang?”. Ini bermaksud, “Abang, saya nak rasa sikit char kue teow tu”. Dan sebaik-baiknya, tanpa soal jawab, suaminya itu terus menukar piring char kue teownya dengan mangkuk bihun sop isterinya. Selepas minum separuh, suami itu juga menukarkan gelas minuman milo aisnya dengan minum isterinya. Suami yang berbuat demikian dicopkan sebagai seorang yang romantik. Dia bukan hanya dipuji kerana memahami kehendak isterinya, malah isteri juga puas kerana dapat merasai dua jenis makanan dan minuman pada malam itu dengan harga yang dibayar oleh seorang mengikut perkiraan wanita.

Berikut saya paparkan sedikit daripada ungkapan bahasa-bahasa-tidak-terus yang boleh dijadikan panduan kepada suami jika dia terdengar isterinya:
 1. Bila suami mengajak isterinya pergi ke sesuatu tempat dan isterinya menjawab, “Tengoklah”. Besar kemungkinan maksudnya dia tidak mahu pergi.
 2. Bila suami isteri sedang berbincang untuk membeli atau memberikan sesuatu kepada isteri, tetapi dalam perbincangan itu timbul pelbagai masalah hingga isterinya seolah-olah mengalah, “Saya tak kisah”. Sebenarnya apa yang dia maksudkan itu ialah dia kisah dan mahu juga benda itu.
 3. Bila suami pulang dari kerja dan sesampai di pintu, isterinya menegur suaminya, “Abang letih eh”. Bagi suami yang tidak faham, pasti akan menjawab apa yang dia rasai seperti, “Aa, letih”. Maka kecewalah isterinya itu kerana maksud sebenar ialah dia hendak mengajak suaminya keluar masa itu juga.

Mengapa orang lelaki tidak faham bahasa perempuan ini ialah kerana kebiasaannya orang lelaki berkomunikasi menggunakan ayat yang pendek, terus, tepat kepada maksudnya dan penuh dengan fakta. Lelaki dengan watak kepimpinan dan penguasaan sering menggunakan komunikasi ini untuk mendapatkan kuasa dan sokongan daripada orang lain. Di dalam perniagaan, cara komunikasi sebegini amat sesuai untuk membuat keputusan dan keberkesanan perundingan dengan cepat. Tetapi kalau cara ini digunakan untuk berkomunikasi dengan orang perempuan, ia dilihat sebagai kurang sopan dan tidak beradab.

Oleh itu nasihat saya kepada suami yang ingin memahami bahasa terbalik isterinya ialah:
 1. Bila isterinya bersuara, cuba dengar betul-betul ungkapannya dan lihat juga air muka serta pandangan matanya. Pasti kita boleh memahami maksudnya sama ada terus atau terbalik melalui tonasi dan bahasa badannya.
 2. Kalau suami masih merasai tidak faham maksudnya, cepatlah bertanya secara terus terang, “Apa maksud awak tadi?”.
 3. Bila suami telah memahaminya, maka simpanlah ilmu dan kemahiran ini untuk digunapakai masa depan apabila diucapkan oleh isterinya nanti. Pastinya suami ini dilebelkan sebagai lelaki yang paling romantik.
 4. Terimalah cara bahasa terbalik yang amat memeningkan kepala ini sebagai tanda isteri masih sayang kepada kita. Kebiasaannya, isteri tidak menggunakan kaedah ini kepada sesiapa sahaja yang dia tidak kenal melainkan kepada orang yang dia sayangi dan teman sejenisnya

Kepada isteri pula:
 1. Sebelum anda menggunakan bahasa berbahasa ini kepada suami, sila lihat dulu keadaan suami anda. Jika dia dalam keadaan serius atau kelihatan letih atau mengalami stres, jangan gunakan lagi pendekatan ini. Dibimbangi, ketidakfahamannya nanti boleh menyebabkan jiwa panas barannya mengganas.
 2. Kalau keadaan suami kelihatan ceria dan bersedia untuk bergurau senda, bolehlah anda bermanja-manja menggunakan bahasa terbalik berpusing-pusing ini untuk menagih kehendak dan keperluan anda. Kalau dia tidak faham juga, anda hendaklah dengan suara manja menerangkan maksud sebenar. Jangan mengharapkan dia faham sendiri kalau dia kelihatan tidak faham. Nanti anda juga yang kecewa.

Selamat mencuba.
Pak Utih @ Ahmad Shafiai Uda Jaafar


* * * * * * * * * *

Pernah baca "Tips dan cara2 menggembirakan lelaki dan wanita" ini dulu?

Bagi pasangan berkahwin pernah hadapi situasi seperti ini?
Suami: Nak makan mana?
Isteri: Mana2 pun boleh.
Suami: Ok jom makan kedai Pak Abu tu.
Isteri: Makan situ lagi, takde kedai lain ke?
Suami: (Tadi kata mana2 pun boleh?)

Suami: Nak makan apa?
Isteri: Apa2 je.
Suami: Saya beli Nasi Ayam lah.
Isteri: Nasi Ayam ke? Boring la.
Suami: (Tadi kata apa2 je?)

Isteri: Abang, abang tak rasa ke macam duduk dalam gua?
Suami: Kenapa pula cakap macam tu?
Isteri: Malas la nak cakap, paham2 sendiri je lah.
Suami: (Tarik muka sebab dah lah kena sindir, suruh faham2 sendiri pulak)

Suami: Sayang, sayang... hmm... belum nak tidur lagi ke?
Isteri: Belum lagi, nak tengok TV jap. Kenapa?
Suami: Hmm takde pape. (* muka kecewa)

Bagi aku mudah je, suami nak isteri macam tu, isteri nak suami macam tu, tapi komunikasi fail. Sebab tu paling penting dalam komunikasi adalah jangan assume dan buat assumption. Jangan menganggap dan mengandaikan yang pasangan kita ada kuasa boleh baca fikiran kita semata2 nak dia jadi romantik.

Ubah cara komunikasi.

Kalau dengan cakap berlapis2, bagi petunjuk2 pembayang2 bagai sampai boleh menyebabkan gaduh, daripada susah2 suruh suami faham kata2 isteri, isteri faham kata2 suami, maka cakap sahaja dengan jelas dan terang, baik suami mahupun isteri.
Suami: Nak makan mana?
Isteri: Makan kat kedai Pak Ali lah, tak pun KFC.
Suami: Ok kalau macam tu KFC lah, boleh?
Isteri: Ok boleh, jom.

Setel masalah.

Suami: Nak makan apa?
Isteri: Semalam dah makan nasi ayam. Saya nak mee hailam pulak lah.
Suami: Ok baik.

Setel masalah.

Isteri: Abang, lampu ruang tamu tu dah seminggu terbakar. Abang baiki hari ni boleh?
Suami: Ooo yalah abang terlupa sebab sibuk sangat. Maaf ya sayang and thanks sebab ingatkan abang. Abang keluar kejap pergi beli lampu.

Setel masalah.

Suami: Sayang, awak free tak? Jom berjimak.
Isteri: Ishh awak ni (tersenyum2 malu sambil masuk bilik)
Suami: Yes. Sayang awak.

Setel masalah.

Nampak kuasa komunikasi yang jelas dan terang? Masalah setel, hati pun takde rasa nak marah.
tags: perempuan cakap terbalik lelaki dengar pelik komunikasi berlapik bayangan petunjuk kurang tidak jelas perli sindir beza suami isteri tak faham

16 ulasan:

 1. Hahaha..

  Bini aku bagi list barang..
  1. Cili kering
  2. Ikan bilis
  3. Pantyliner

  Laki pegi Mydin..
  1. Cili kering ni ada 3 jenis. Yang mana satu? Berapa banyak nak? Sekilo?
  2. Ikan bilis ni ada 5 jenis. Demmmm
  3. Pantyliner ni nak cap apa? Model apa? Berapa banyak?

  Sampai rumah
  1. Laa Cili ni jenis pedas. Yg beli sampai sekilo ni apasal?
  2. Ikan bilis jenis ni tak sedap buat sambal nasik lemak. Kan awak jugak yang mintak saya masak nasik lemak.
  3. Awak tak perasan ke jenis apa saya pakai?

  -belacak-

  BalasPadam
  Balasan
  1. Hahaha... sumpah aku gelak guling2 masuk bilik obama pastu skydive terus ke emirates stadium...

   Padam
  2. hahahahahahahahhh!!! >_<

   Padam
 2. Assallammualaikum salam ukhuwah dari INDONESIA.

  BalasPadam
 3. Loll...Hahaha Apa boleh buat la kan..Jadi perempuan dah memang jadi begitu. Tapi takat ni aku memang cakap terus straight to the point. :P

  BalasPadam
 4. sbb tu ada lelaki sanggup jadi gay sbb org pompuan ckp berbelit2 & xphm lelaki

  BalasPadam
 5. women = problem

  BalasPadam
 6. kami pon tak faham diri kami kadang-kadang. jangan marahh, benda boleh bawak bincang. haha.

  Im getting married soon and so excited to experience all those enjoyable moments :)

  BalasPadam
 7. Aku setuju giler sangat.Aku pantang sangat bila orang pompuan cakap belit-belit.Lain kali kalau nak cakap terus terang clear dan berlapik kat mana yang patut jer tau!

  BalasPadam
 8. aku setuju dengan mawar rashid.

  BalasPadam
 9. Mmg naluri setiap jantina...laki yg straight forward n ppuan yg berlapik2. sbb 2 dlm kerja laki excellent dgn jwpn yg tepat n padat, dlm keluarga ppuan excellent sbb pndi ambil hati anak2 n sedara.

  So..learn both ways n be flexible...sbb 2 kita kena belajar setiap perbezaan antara kita supaya lebih memahami n meet the mid-point characteristics. Jgn jd lurus sgt n jgn berbelit2 sgt...ada masa kena straight to the point, ada masa kena pusing2 ayat supaya sounds positif nak ambil hati client n keluarga.

  BalasPadam
 10. ada masa kami straight to the point, ada masa kami berkias-kiasan depends on the situation lah ^_^"

  BalasPadam
 11. hahaha..kalo aku dengan laki aku,aku rase dea jenis x paham adela.soh beli roti croisant siap tunjuk gamba balik bawak roti krim..hikhik.soh bli roti gardenia kaler ijau balik bawak roti gardenia kaler merah.mintak tapau mi goreng bawak balik nasik goreng.hahaha..tengok aku cakap straight je tau tapi dea yang terbalik.so nak kate jugak ke pompuan ni complicated?

  cume part mkan kalau aku tanye sedap ke tak dea tanyer nak?? n teros suap aku even aku just tanyer jek bukan maksud nak pon.
  bagi aku pemahaman laki bini ni xdela susa mane kalau kite x amek kesah sangat dengan ape2 kekurangan pemahaman pasangan kite ni.x perlu marah2 simpan dalam hati merajuk sebagainye dengan bende kecik jepon.mcm kes roti croisant n krim tu..bagi aku itu kelakar.aku ketawa mase tu.lagipon makan jela bukan aku pesan croisant dea balik bawak telo 2 bijik je!

  BalasPadam
 12. Sebenarnya komunikasi ni mengikut fasa2 tertentu dlm perhubungan. Fasa A = 5 tahun, fasa B = 5 tahun, fasa C = 5 tahun hinggalah 10 fasa. Ada juga fasa A mungkin berlangsung sehingga 10 tahun atau mungkin lebih lama sehingga 20 tahun yg mana boleh menyebabkan pasangan menjadi saling boring malah membenci satu sama lain.

  Aku tak reti nak klasifikasikan semua fasa tu sbb panjang juga nak explain satu per satu, tapi aku ada baca2, setiap fasa elok ada perubahan selepas setiap 5 tahun. Bukan berubah drastik sangat maksud aku. Berubah positif menjadi saling memahami sekurang2nya hampir tamat fasa B (5-10 tahun). Sepatutnya masuk fasa C (11-15 tahun), pasangan dah boleh kowtim masing2 dlm segala bagai. Pada tahap ini, kita jarang jadi terlalu kritikal dgn pasangan. Malah lebih relaxing.  BalasPadam
 13. Kalau korang dot isteri cakap belit2 pusing2..... jgn diajak debat bila kita dituduh tak memahami tak romantik....makin dilayan makin membelit makin terpusing

  Solution terbaik.... buat bodo je...bukannya kita buat salah pun

  BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...