Iklan Leaderboard

Ahad, 19 Mei 2013

19 Daripada korang merompak baik buka gerai burger

Negara kita kena ada satu undang2 untuk menghadkan masa operasi perniagaan seperti kedai mamak, 7-Eleven, cyber cafe, McDonald's dan lain2, at least sampai pukul 12 malam sahaja lepas tu tutup, sebab bila dah waktu tengah2 pagi buta bukan ramai customer pun, membazir elektrik je bukak lampu komputer apa semua, lepas tu silap2 hari bulan kena rompak macam rompakan yang terbaru kat cyber cafe Sri Gombak ni.


Letak la CCTV berapa banyak pun takde guna sebab yang merompak pakai helmet. Memang la perompak2 ni bangang nak mampus, masa sekolah tak nak belajar bersungguh2, mak bapak pun tak control, bila dah lepas sekolah dah tau diri tak berapa cerdik, tak nak pulak belajar kat institut kemahiran dan latihan, nak bukak gerai burger malas, yang diorang tahu merempit, bila dah pokai takde duit pergi merompak pulak. Rompak pulak kat cyber cafe, sama je macam perompak budak2 muka nerd yang rompak cyber cafe tahun lepas.



Sebab tu kita janganlah rasa macam negara kita ni sangat selamat sampai bukak kedai 24 jam, keluar malam2 lepak kedai mamak buat macam pasti tidak akan berlaku apa2 pada kita. Kita kena ingat, penyangak2 ni ramai kat luar sana dan dah pasti mereka lebih aktif pada waktu pagi2 buta terutama sekitar jam 3 - 5 pagi waktu ramai orang sedang di tahap tidur mati. Sebab tu kes pecah pagar rumah, curi kereta, selalunya berlaku pada masa sebelum2 subuh. 

Dan jangan pula expect polis akan sentiasa meronda2 depan kedai atau rumah kita pada waktu2 itu. Sebab tu nak tak nak suka tak suka kita terpaksa lebih berhati2 dan berjaga2 untuk memastikan keselamatan diri dan harta benda kita. Kedai2 tu tak payah la bukak lepas pukul 12. Kalau boleh elakkan cari kerja yang perlu bekerja selepas jam 12 terutama perempuan. Kat rumah tu kalau mampu pasang la kamera CCTV (pastikan kamera yang HD, kalau kualiti kamera hodoh serupa macam tak payah pasang) dan sistem penggera (alarm). Kalau tak mampu, at least sebelum tidur gate rumah tu ikat dengan rantai, grill pintu rumah kunci dengan 3 4 mangga Solex, kereta pula pasang segala jenis lock, steering lock, gear lock, pedal lock.





tags: kes curi rompak rompakan cyber cafe siber kafe sri gombak video youtube rakam kamera cctv camera budak remaja melayu helmet pukul tendang cashier cina tips keselamatan diri kedai gerai rumah kediaman rumah buy beli lock kunci mangga solex rantai  

19 ulasan:

  1. xda menda lain ka nak bt hiya
    http://long-cham.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. Sedih. baru jak rumah kena rompak. kita doakan supaya dorang nda mencuri lagi. :\

    BalasPadam
  3. Setuju la noob. Baik bukak gerai burger. Tapi, kalau dah jenis orang nak kaya cepat sampai halal haram tak kisah... Tak tau la nak bendung macam mana.

    Memang kena berjaga-jaga...

    BalasPadam
  4. semoga dijauhkan dari hasad dengki dan niat buruk manusia..
    hanya Allah sebaik-baik pelindung yang melindungi kita hati kejahatan hati0hati manusia..

    BalasPadam
  5. Noob terlupa nak include satu lagi cara nak elak perompak meleis ni.bela anjing.guard dog.perompak meleis ni takut dgn anjing. Haram bagi diorang.so aku rasa bela anjing adalah jalan terbaik nak elak perompak meleis ni.

    BalasPadam
  6. x boleh buat apa bukan mlm je kat tempat aku kedai topup kena rompak masa tengahari ada lah rugi kira2 rm50000 termasuk duit cash dekat 30000rigit ish kesian2

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko islam? aku doakan agar diberi hidayah. bnyk2 la istighfar.

      Padam
  8. noob mohon delete komen diatas

    BalasPadam
  9. setuju noob. suruh belajar betul2 x nak. dah besar jadi bodoh. kerja malas. konon gangster la.ahli pekida, 3line la sangat. rompakan ala meleis..kecil kecilan berani la. dah tu tengok bangsa lain kaya dengki.

    BalasPadam
  10. "grill pintu rumah kunci dengan 3 4 mangga Solex" - setuju sgt..tapikan bro, ini boleh jadi punca kematian kalau rumah terbakar. so tak tau la nak buat camne..

    BalasPadam
  11. tu belum masuk kes pukau suruh keluarkan duit dari atm lagi... fuh sendiri mau ingat la bahaya ada kat mana2, berhati-hati la sentiasa dan jangan sengaja cari pasal/masalah....

    BalasPadam
  12. besanya dorang neh jenis yang nak enjoy tapi dengan cara yang salah iaitu merompak...kalau dye x cederakan orang x perlah...neh dok lempang orang serupa lepas geram jer...haishhh!!!moga dorang cepat sedar je lah...

    BalasPadam
  13. yg penyangak di atas kebanyakannya org Melayu sendiri....dah la penyakit malas sinonim dgn org melayu sendiri...malas nak cari duit rompak je dah cukup..

    org cina jd penyagak as ah long...org india penyagak as mencuri senyap2...tp org melayu yg penyagak pls malas n sometimes paling facepalm sekali

    kalau nak sgt penyangak...pastikan jgn sampi menyusahkan bangsa melayu sendiri yg menjadi mangsa. kita asyik complicated situasi kaum kita...pihak lain tepuk tangan menperlekehkan kaum kita.

    BalasPadam
    Balasan
    1. melayu dengan melayu bergaduh, cina tepuk tangan?

      Padam
    2. x kisah cina atau usa.....org luar nmpk kelemahan kaum kita...diaorg boleh ambil kesempatan utk campur tangan...n sgala sistem politik ekonomi etc akan berubah...perpecahan kaum menyebabkan org luar senang ambil kesempatan kat kita

      walaupun kata hang tuah melayu xkan hilang di dunia..ini tidak bermakna kita xnak pertahankan maruah n nama baik bangsa kita. even org melayu yg mempunyai hak yg besar dln perlembagaan...tp jgn smpi kita menyesal jika kita asyik menunjukkan org melayu bangsa yg lemah..

      Padam
    3. orang india curi kita mana nampak....gelap.....haha~ aku racist~

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...