Iklan Leaderboard

Rabu, 22 Mei 2013

112 Penunggang motor dan kalkulator sama2 pening

Video di bawah merupakan rakaman CCTV epic fail penunggang motor yang bawak macam orang mabuk kat negara China.



Beliau dipercayai menjadi mabuk kerana pening selepas cuba menyelesaikan masalah matematik berikut:


Kepada pembaca yang merupakan budak2 sekolah yang lulus dengan cemerlang subjek Matematik dan Add Math, student2 Universiti, cikgu2 Matematik, doktor, jurutera, bomoh, blogger dan lain2 yang bijak lagi budiman, tolong bagitau jawapan sebenar beserta cara penyelesaian serta hujahnya kepada permasalahan ilmu hisab tersebut. Jangan sampai aku pulak bawak motor macam orang mabuk sebab runsing memikirkan persoalan ini.

6 ÷ 2(1 + 2) = ?




tags: epic fail only in china motorcycle rider accident drunk don't drink and drive ride penunggang motor motorsikal negara china eksiden langgar kereta bas jatuh lubang hole gaung mabuk todi hisap gam ganja cctv camera kamera mathematics equation 6÷2(1+2) 6/2(1+2) solved facebook troll calculator kalkulator casio persoalan soalan matematik tambahan ilmu hisab gila sakit otak pemdas correct answer

112 ulasan:

  1. firstkahkahkah lawak dan kesian mantong

    BalasPadam
    Balasan
    1. wth baru sekang komen ak keluar apa ke gila ni? cis org dah bang dah moh solat moh~

      Padam
  2. Bhai Noob...

    Giler aah....

    BalasPadam
    Balasan
    1. woh terjun dalam tu..

      Padam
    2. boleh jadi haram la kalau mabuk hehehe

      Padam
  3. Ade rule utk soalan cmtu..BODMAS..jawapan =1

    BalasPadam
  4. jawapannya 1. hehe eh ye ke.. harap hana x jadi mcm video di atas

    BalasPadam
  5. Apa kaitan moto dgn calculator...

    Pfffffffftttt...n

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saudara Noob telah membuat penyiasatan didapati bahawa penungang motor tersebut ialah seorang pelatih jurusan matematik yang sangat fanatik dalam menyelesaikan masalah 6 ÷ 2(1 + 2) = ? sampai bawak motor pun tak betul..

      morel: Jangan fikir masalah 6 ÷ 2(1 + 2) = ? ketika menungang motor nanti masuk gaung..

      Padam
    2. xpaham soalan atau xpaham bahasa ko ni rokjo atau xpaham ape yang nk disampai kan....hisshhhhh...LEm betoi laaa.

      Padam
  6. Jawapan nya 9

    BalasPadam
  7. Interesting jwp = 9

    6/2*3
    3*3
    9

    hew hew hew

    BalasPadam
  8. Sbb apa bkn 1 tp 9, sbb operasi yg plg awal dbuat dulu.
    hew hew hew

    BalasPadam
  9. Smua di atas silap! Jawapan sebenar adalah " tdk dpt diselesaikan" or unsolved kerana satu simbol tk ada iaitu "x" atau "."

    spatutnya 6/2x(1+2) atau 6/2.(1+2)

    kurungan tdk mewakili simbol darab
    jwapan yg terdekat selain unsolved jika merujuk soalan noob adalah =3(3)

    BalasPadam
    Balasan
    1. then how do you explain the answer 9 on the calculator on the left?

      Padam
    2. Plain, buat apa guna calculator tu? Cuba guna excel baru betui

      Padam
    3. oh aku pakai congak je, lama tak pakai calculator ^^

      pasal calculator dlm clip tu, walaupun dari brand yg sama, aku rasa calculator sebelah kiri tu model baru, dan calculator sebelah kanan tu model lama, yg mana programnya tidak mengiktiraf simbol ( ) tu sebagai darab, dan terus salah tafsir ke bahagi, maka dapatlah 3/3 = 1.

      Padam
    4. Really?

      when i learn in school term outside the bracket is multiplying everything inside the bracket example 2(a + b) = 2a +2b

      Is this has changed?

      Padam
    5. wonder.. betul la tu.. 2(a + b) = 2a + 2b
      contoh
      2(4 + 5)
      = 2(9)
      =2*9
      =18

      atau
      2(4 + 5)
      =(2*4) + (2*5)
      = 8 + 10
      =18

      Padam
    6. pergh hebat pizza... maka conclusionnya masalah 6 ÷ 2(1 + 2) = ?, kalkulator kanan kira mcm ni:

      6
      ______ = 1
      2(1+2)

      manakala kalkulator kiri kira mcm ni:

      6/2 x (1+2) = 9

      abis cerita misteri kalkulator brand sama tapi versi lain2... sapa sokong jwpn 1 sila beli kalkulator versi kanan, sapa sokong jwpn 9 sila beli kalkulator versi kiri... lol

      Padam
  10. aku x terra sgt ilmu math ni, tp mengikut hasil congak berdasarkan apa yg aku belajar dulu, kalo nak setel masalah math mcm ni, kena ikut pada operasi utamakan bahagi(/) dulu, kendian darab(*), pastu campur(+), dan last kali tolak(-). Maka jawapan utk masalah matematik kat atas ialah 9, yg mana 6 dibahagi dengan 2 dapat 3, kendian benda dalam kurungan kena setel terus, 2 tambah 1 dapat 3. Langkah terakhir 3 darab 3 dapat 9. Kalau didarabkan dulu kendian tambah pun, jwpn tetap 9. Kalkulator kat sebelah kanan tu ada mode function yg dia tak cancel (maybe? sbb aku nmpak ada black dot atas angka 6), sbb tu dapat jwpn lain dari 9.

    yeah i know, i'm captain obvious right? yes you're welcome my precious....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Adoi karangan math plk? Ini betul betul blh dapat buasir otak 11 keturunan!

      Padam
    2. Apa pulak rasionalnya bahagi dulu kendian darab? Cer citer sket plain?

      Padam
    3. owh dek non 2:22pg,

      maaflah aku bukan pakar matematik, sbb tulah aku kata "mengikut apa yg aku belajar dulu", yg mana aku belajar operasi matematik tu masa zaman skolah... kalo aku amik major matematik kat universiti mungkin aku sudah study asas dan rasionalnya operasi matematik itu secara terpeinci... aku ada member yg study math as major, dia ada citer dia kena tulis 2 page essay to explain why 1 x 0 = 0, so eloklah anda tanya orang yg amik major math mcm tu dari tanya aku ^^

      Padam
    4. yep2..kalo congak jawapannya 9 :)

      Padam
    5. ikut yang aku belajar dulu2 la kan.. selesaikan yang kurungan dulu. pastu groupkan yang dalam kurungan kalau simbol * tidak diberi.
      contoh:
      6 ÷ 2(1 + 2)
      = 6 ÷ [2(1+2)]
      = 6 ÷ [2(3)]
      = 6 ÷ [2*3]
      = 6 ÷ [6]
      = 1

      Then kalau soklan tu terang2 tulis *, contoh 6 ÷ 2 * (1 + 2), so kira2 dia jadi lain, tp kurungan masih kena settlekan dulu
      6 ÷ 2 * (1 + 2)
      = 6 ÷ 2 * (3) <- apabila kurungan sudah selesai, kira dr kiri ke kanan
      = 3 * (3)
      = 9

      ni apa yang cikgu aku ngajar.. kalau salah, so salahkan cikgu tu.. hehehe

      Padam
    6. Sesuka ati letak bracket?

      Padam
    7. mane de sesuka ati.. kan dah mention..
      "groupkan yang dalam kurungan kalau simbol * tidak diberi"

      cikgu aku sendiri ckp, a(b+c) adalah special case. sebab simbol * tidak diberikan.. jadi kite mesti groupkan mereka menjadi [a(b+c)], this bracket bukan sesuka hati nak letak ye..

      Padam
    8. ok anon 10:28, kalau bracket sesuka hati letak. mcm mane pulak dgn *?
      contoh a(b) = a*b, mcm mane pulak boleh sesuka hati letak *?
      kenapa tak letak ÷ ke, + ke - ke?

      Padam
    9. Jadi maksud ko kalau 2(1+2)= (2(1+2)) cam tu ke? Uish bahaya kalau letak bracket sesuka ati! So kesimpulannya apa yg aku paham dari ngko pisceza adalah kalau jumpa satu bracket kena tambah lagi satu Bracket supaya ayam tak kuar reban atau nak cukupkan kroum?

      Padam
    10. Anon 11:20 pg... a(b) adlh fungsi a yg didefinasikan olh b sama sprti f(X). Bukan bermaksud *

      Padam
    11. Bagi aku bracket bukan bermaksud darab tp simbol kpd fungsi. Atau untuk menunjukan operasi yg mesti dselesaikan dulu yg didalam bracket bukan di luar bracket.

      Padam
    12. Lol anonn 1:40

      Padam
    13. apa anon 1:46 ni, aku x cakap pasal differentiation la kat sini..
      aku cakap mcm mane boleh andaikan apabila bertemu () akan automatik or sesuka hati letak *?
      contoh 2(1+2) = 2*(1+2)..
      so mcm mane kite leh sesuka hati letak * kat situ??

      Padam
    14. Deferentiation adlh d/dx wahai anon 2:22. F(X) adlh fungsi... * mesti ada untuk menyelesaikan masalah. () bkn *. Bukan letak sesuka ati ok tp kena ads * utk dptkan jawapan

      Padam
    15. Tambahan, kalau letak satu lagi bracket tu baru letak sesuka ati namanya

      Padam
    16. Jadi jawapan dia adalan 6÷2(3)?
      Sebab braket bukan darab?


      Selama ini cikgu tipu la yea.. jadi soalan metamatik ni tidak dapat diseleisakan..

      Padam
    17. Betul kata Za, kalau ikut kaedah BODMAS 2(1+2) ni kena diselesikan dulu sebab ianya braket berkait.. melainkan 2 x (1+2).. jelas dan nyata..

      Persoalan adakah boleh 2(1+2) menjadi 2 darab dengan 1 di dalam braket juga 2 didalam braket menjadi (2+4)? atau hanya kekal 2(3) sahaja kerana kita kekurangan infomasi..

      Padam
    18. Bodmas ke bende hang! Pemdas lah dan jawapan adalah 9

      Padam
    19. Lantak ko la Labu
      berzikir pun bagus

      Padam
    20. Suruh rujuk PEDMAS tapi tak paham apadia PEDMAS.. 2(1+2) kena selesaikan dulu lar dapat 6 baru la boleh 6 bahagi 6.. so jawapan dia bukan 9 tapi 1..

      Sama macam 4 + (3)2 atau 3 kuasa dua.. => 4 + 9..


      Padam
    21. 2(1+2) ni sebenarnye sama macam juga pecahan 1(1/2) = 1.05 kena selesaikan benda ni dulu.. jadi 6



      Padam
    22. Yg kat atas ni betul2 ajaran sesat.. Adik2 yg baru lepas tadika jgn terprdaya!

      Padam
    23. Anon 9:45 ptg,

      Ok, mungkin ko blum paham kalau ekot bodmas ke pemdas ke pedmas ke emas ke pedas ke biomass keeeee semua ya sama " Selesaikan DALAM bracket bukan yg diluar bracket. So kalau ko anggap bracket tu * so jawapanyg paling dekat walaupun kurang betul adalah 9 bukan 1. Sebab kalau 6/2*3 ko kena mula dari kiri ke kanan jadi, operasi yg paling depan dutamakan. Jwpan 1 clearly salah.

      Padam
    24. Anon 9;45 yg ko compare dgn tambah tu pulak apasal? Confimlah darab dulu baru tambah

      Padam
    25. Aku ada satu teori yg menyangkal semua jawapan korang. Katakan 6/2(1+2) =? Katakan? Adalah anu X so 6/2(1+2) = X jadi permudahkan kpd fungsi F[x]

      6/2(3) = X, X = 3
      6/2(3) = 3
      3(3)=3
      9=3
      so

      ?= 3 dan atau 1/3
      ada faham

      Padam
    26. pergh hebat pizza... maka conclusionnya masalah 6 ÷ 2(1 + 2) = ?, kalkulator kanan kira mcm ni:

      6
      ______ = 1
      2(1+2)

      manakala kalkulator kiri kira mcm ni:

      6/2 x (1+2) = 9

      abis cerita misteri kalkulator...

      Padam
    27. Ramai confuse..

      perlu di ingat 2(1+2) bukan la 2x(1+2) tapi maksud 2(1+2) islah darab ke dalam braket keseluruhan iaitu (2x1 + 2X2) = 6 sama macam 2(x+y) iaitu 2x + 2y

      Sebab kalau 2x(1+2) jawapan yang betul adalah 9 sebab bila lihat keseluruhan 6/2x(1+2) maka kena selesaikan dalam braket kemudian operasi dari kiri ke kanan iaitu 6/2x(3) = 3x(3) iaitu 9..

      Jawapan yang betul ialah 1 selepas 6/6.. masih tak paham?


      Padam
    28. haha.. lucu la anon 1:40.. ok la, betul la tu.. dalam math ni, mmg mcm2 rumusan kena ingat sampai boleh pecah pale otak dibuatnya.. so kalau cara nak plg senang ingat bg rumusan a(b+c) = [a(b+c)], adalah "supaya ayam tak kuar reban atau nak cukupkan kroum", so why not using je statement ni.. so lain kali kalau anak2 tanya, "mak ayah, a(b+c) mcm mane ye nak kire?" ha mesti korg teringatkan, eh supaya ayam tak kuar reban, kite kena put them in bracket!

      anon 4:53, persoalan ko tntg "didalam braket menjadi (2+4)? atau hanya kekal 2(3) sahaja".. boleh je sama.. mcm anon 12:03 buat tu..
      then (2+4)=6 kan.. 2(3)=2*3=6.. so sama la tu.. :)
      saya sokong anon 12:03 sbb tu la apa yg diajar disekolah dulu :)

      plain.. aku pun x pernah tau pasal calculator kiri ke kanan ke. tapi yang pasti, aku tekan calculator saintific aku 6 ÷ 2(1 + 2) = 1 :)

      Padam
    29. Bukan 1tapi 9. Mula dari kiri dulu jadi

      6/2(3)
      3(3)
      9

      ps; nak elak ayam kuar reban guna Infiniti utuk ikat ayam tu

      Padam
    30. smalam aku check kat kalkulator saintifik aku, 6 ÷ 2(1 + 2), pehtu tekan =, dapat jawapan 1... LOL!! *dush* XD

      Padam
  11. black bladerz22 Mei 2013 2:39 PG

    senang cerita ikut sistem BODMAS
    sistem matematik ni guna bila ada banyak operasi jd buat operasi ikut urutan seperti
    1-B(Bracket-dalam kurungan)
    2-O(power Of-punca kuasa)
    3-D(Division-bahagi)
    4-M(Multipication-darab)
    5-A(Add-tambah)
    6-S(minuS-tolak)
    pasal calculator, kadang2 masalah mcm tu selalu lebih pada masalh teknikaldah nama pun mesin kalau salah tekan lain keluar jd jika ada masalah rujuk kepada sistem BODMAS
    so, Noob anda paham?????????

    BalasPadam
  12. Ada benda lain yg lg penting dr selesaikan soalan Matematik di atas...mcm duit skrg cukup x smpi hujung bulan, kene buat kira2 yg lebih saintifik dgn mengambil kira brg yg perlu dan x perlu utk dibeli....huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko ni ayam,xabis2 dengan masalah kehidupan,masalah politik...masalah2 tu buat la mcm mana pun sampai bila xkan habis.sekali sekala kena fikir masalah2 mcm ni at least otak boleh learn something

      Padam
    2. win tanpa nama, yup citer masalah kehidupan xkan abis smpi kau mampus, itu sebb kena sediakan bekal amal kebaikan sebelum kita tiada di dunia ni yg infinite masalah :D

      Padam
    3. yela...jawapan di atas adalah 1. Kalau jawapan salah tanda pangkah 0 markah. Kalau betul tanda right 1 markah.

      Padam
    4. Jap...baru je tgk video mamat bawak motor td...MMG EPIC FAIL!!!!!!

      Padam
  13. macamana dia dapat 4?

    BalasPadam
    Balasan
    1. guna kaedah 2(a + b) = 2a +2b
      6 ÷ 2(1 + 2)
      = 6 ÷ [(2*1) + (2*2)]
      = 6 ÷ [(2) + (4)] <- 4 ni ke maksud ko?
      = 6 ÷ [ 6 ]
      = 1

      eh asal aku ni tetiba mcm x de kerje? hehe :p

      Padam
    2. Aku rasa dia refer pada kalkulator pertama nampak macam 4

      Tapi kalau tengok betul2 kat kaki (no 4) tu nampak tak.. sebenarnye 9 tu bukan 4. mungkin palang atas rosak kot so 0 nampak macam U dan 9 nampak macam 4.

      Padam
  14. Perasan tak kenapa calculator awal ada "U" bukan "0"?

    BalasPadam
    Balasan
    1. 0 jadi U sebab calculator cikai :) tu sebab 9 nampak macam 4 :)
      kalculator awal tu jawapan 9 satu lagi kalkulator jawapan 1 kedua-duanya betul sebab sepatutnya ditulis sebagai 6 ÷ [2(1 + 2)] = ?

      Jawapan 1 kalau
      6 ÷ 2(1 + 2) = 6 ÷ 2(3) = 6 ÷ 6
      atau
      6 ÷ 2(1 + 2) = 6 ÷ (2 + 4) = 6 ÷ (6) = 1

      Jawapan 9 kalau
      6 ÷ 2(1 + 2) = 3(3) = 9
      atau
      6 ÷ 2(1 + 2) = 3(1 +2) = (3 + 6)

      Padam
    2. anon 9:21pg,

      ya begitulah kiranya...

      Padam
  15. Lol.... Jawapan nya 9 lah! Period!

    BalasPadam
  16. benci kira2 add math

    BalasPadam
    Balasan
    1. ini simple math. bukan add math

      Padam
    2. ni math darjah or tingkatan berapa ye? lupa aku

      Padam
  17. baca sini bodmas anda akan tahu jawapannya http://www.mathsisfun.com/operation-order-bodmas.html.mana2 cikgu yang kata jawapannya 1 tu sila betulkan mereka

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau rujuk http://www.mathsisfun.com/operation-order-bodmas.html.
      Bukan kena selesaikan dalam braket dulu?

      Padam
    2. yup, and operasi 6\2(3) tu bagi aq kena selesaikan 2(3) dulu kerana 2 tu sebahagian dari bracket operation jd:

      6/6=1

      jd jawapannya 1

      Padam
    3. Betul black jawapan ialah 1.. sebab 2(3) kena selesaikan dulu baru 6 boleh bahagi dengan 2(3).. tak boleh bahagi dulu..

      Padam
    4. Tak... Jwapan = 9 buat yg mana dulu dari kiri ke kanan

      Padam
    5. 2(1+2) bukanya darab tak sama dengan 2x(1+2)
      walau nampak macam kita darabkan dia..

      Padam
  18. apsl ak kira dpt 0?? c1ba1 laaamath ni puiiiiiiii bngst

    BalasPadam
  19. 1

    6 bahagi 2(1+2)

    selesaikan yang belah kiri yang ada dalam kurungan

    6 bahagi 2(3)

    kalau dari sini ada 2 jawapan da sebab bila "bahagi" dan "darab"
    kita boleh pilih mana yang nak diselesaikan

    contohnya aku amek belah kanan

    6 bahagi 6
    jawapan akan jadi 1

    kalau aku selesaikan dari sebelah kri

    3 darab 3
    jawapan 9

    jadi sape expert lagi dari aku
    sila
    justify mana satu jawapan yg tepat

    TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pilih satu je 1 atau 9 atau undefined

      Padam
  20. selesai kan dalam bracket dulu..lepas tu baru yg luar darab jawapan dalam bracket..jawapan nye 9..

    BalasPadam
  21. Ramai juga pakar math. jawapan aku dua2 xbtul. sebab kalkulator yg di guna pakai adalah cap ayam. seperti yg sedia maklum cina adalah pakar barang cap ayam.

    Mohon guna calculator branded ehewhewhiw

    BalasPadam
  22. Sial orang2 diatas smua, dulu gadoh psaal politik sekarang pasal math puon nak gado2

    BalasPadam
  23. masih ada untung rm20k.

    itulah matematik mudah yang tak memeningkan kepala. matematik yang member engineer aku pun fail. terlalu banyak fikir simbol2 pelik dalam matematik hingga matematik mudah pun fail.

    BalasPadam
  24. Jawapan=0

    hanya tuhan saja yg tahu

    untk equation yg lgkp perlu =0 bukan =?
    so 6/2(1+2)=0

    so apa2 pun jwpapan adlh 0
    1@9@undefined=0

    kosong ...kosong (lagu najwa latip)

    BalasPadam
  25. hahahaha... penat taip karangan kuar sket je...

    nak cari duit tak perlu guna formula matematik yang pelik2.

    aku ada bagitau member aku sorang engineer ngan gaji rm6k, tentang hartanah lelong kat gelang patah.

    market value rm110k
    harga lelong rm45k

    member aku terus cakap, tak bebaloi beli rumah area tu. ramai budak ptp, budak2 kilang, mat rempit *rumah murah memang low class sket orang yang duduk pada pandangan dia la*, silap2 ko bejiran ngan hostel bangla. itu kata dia la, sebenarnya aku bermaksud lain pun.

    next day, aku terus buat field visit.
    - jiran melayu
    - condition rumah ok

    aku masuk bid dan menang rumah tu dengan harga rm65k. aku baiki rumah tu dengan kos rm7k.

    selepas 4 bulan aku jual bawah market value dan lepas tolak denda aku masih untung rm20k.

    itulah matematik duit, tak perlu pening2 kepala dengan formula pelik2.

    BalasPadam
  26. Semua betul. Puas hati?

    BalasPadam
  27. Nampaknya posting tentang math dapat sambutan.

    Mohon Noob buat lagi posting pasal math

    -oyen-

    BalasPadam
  28. Korang taknak komen ke pasal rider Motor tu ke?
    lalala.. kesian dia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pak hang ke tu?

      Padam
    2. dah penat gelak dah.. lol

      Padam
  29. jawapan yang sebenar2nya,bapak segala jawapan kepada persoalan ini adalah..... wallahualam...

    BalasPadam
  30. aku failed add math. Spm dpt S.A.P.
    Mohon Prof Madya Ir Dr Datoo Noob bin Al Junoob
    Memberi jawapan yg betul berkenaan masalah
    math ini. di khuatiri penyakit mabuk akan melanda
    pembaca blog ini mungkin akan.menyebabkan mereka
    terjun lobang.

    BalasPadam
  31. nampaknya begitu ramai para cendekiawan matematik yang bersama2 cuba menyelesaikan masalah matematik ini, suatu perkembangan yang bagus. namun antara 9 dan 1, dalam matematik kita hanya boleh pilih satu jawapan sahaja, dan jawapan yang lebih logik dan relevan adalah 9.

    boleh tengok di sini untuk jawapan daripada profesor madya dr. google.

    penjelasan lanjut boleh tengok di sini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. 9 kalau terbalik jadi 6 nise

      Padam
    2. kalau kita ganti n dengan nilai 2 kita akan dapat jawapan 1 la bro..

      n=2
      6/n(1+n)
      6/(n+n^2)
      6/(2+4)
      6/6=1

      Padam
    3. Sila baca pasal Distributive property

      anda akan faham kenapa 2(1+2) bukan 2x(1+2)

      Padam
    4. anon 12:16, agreed! 2(1+2) bukan 2x(1+2)

      Padam
    5. Maka jawapan nya adalah tak dapat diselesaikan keran kita perlu informasi lebih utk selesaikan masalah tu

      Padam
  32. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  33. en al jabbar ckp jawapan 9 salah teruk. Jawapan 1 dibangkang.

    6/2(2+1) adalah

    BalasPadam
  34. Jawapan 1 sebab kita 1Malaysia!

    BalasPadam
  35. Bhai noob....ak pernah de kaawn jatuh moto..die dak architecture..die stress gile mse tu,sbb die penat wat lukisan pe tah...mse present kat lect,kena koyak gitu je..pastu kena wat blk...mse blk tu,membe ak kata die tak prasan die jatuh,sedar2 die dah tergolek dop,nasib baik bwk perlahan,mse tu otak die tgh fikir..camnr nak setelkan keja die...ahhaa

    BalasPadam
  36. jawapan = tanya ustaz azhar idrus. beliaukan serba tau.

    BalasPadam
  37. jawapan nyer confirm 1...

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...