Iklan Leaderboard

Khamis, 23 Mei 2013

40 Gaji pemimpin di Malaysia tidaklah sebanyak mana

Berapa sebenarnya gaji para pemimpin di Malaysia ini? Kalau nak dibandingkan dengan CEO, Pengarah, Pengurus, Board of Director syarikat2 di Malaysia, gaji pemimpin Malaysia ni sebenarnya sikit je, so apalah sangat bila gaji Menteri dan Adun di Sarawak naik tiga kali ganda, itu pun kira masih sikit apa berbanding dengan kerja dan khidmat yang mereka berikan kepada rakyat Sarawak.

KUCHING - Gaji bulanan ketua menteri, timbalan ketua menteri, menteri, pembantu menteri dan anggota dewan undangan negeri Sarawak akan naik sebanyak kira-kira tiga kali ganda di bawah rang undang-undang yang diluluskan hari ini oleh Dewan Undangan Negeri (DUN).

Rang Undang-undang Anggota Pentadbiran dan Anggota Dewan Undangan Negeri (Gaji, Pencen dan Gratuiti) 2013 juga memperuntukkan kenaikan gaji untuk Speaker DUN, timbalan speaker dan setiausaha-setiausaha politik.

Gaji untuk Ketua Menteri akan naik daripada RM13,000 kepada RM39,000; Timbalan Ketua Menteri, RM11,500 kepada RM35,000; menteri kanan dan speaker DUN RM9,000 kepada RM30,000; menteri, RM9,000 kepada RM27,000; pembantu menteri dan timbalan speaker, RM7,000 kepada RM21,000; anggota dewan undangan negeri, RM4,500 kepada RM15,000 dan setiausaha politik, RM3,000 kepada RM9,000.

Rang undang-undang itu juga menetapkan kenaikan gaji itu berkuat kuasa dari 1 Jan tahun lepas. Kali terakhir pindaan gaji dibuat ialah pada 1992.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Wong Soon Koh berkata semakan gaji itu dibuat berikutan peningkatan jangkaan daripada rakyat.

"Sarawak adalah sebesar Semenanjung dan banyak Anggota Dewan Undangan Negeri perlu menjaga kawasan yang luas terutama mereka yang berkhidmat di kawasan luar bandar," katanya.

Wong berkata rang undang-undang baharu itu akan berkuat kuasa minggu depan dan kenaikan gaji itu dijangka membabitkan RM17 juta daripada dana negeri, termasuk bayaran tunggakan dari tahun lepas. - Sumber Bernama.

Dengan kenaikan gaji Ketua Menteri Sarawak kepada RM39,000, gajinya kini lebih tinggi daripada Perdana Menteri sendiri iaitu RM22,826.65. Tak banyak bukan, malah jauh lebih sedikit jika dibanding pendapatan bulanan pemimpin Uganda Zimbabwe Ghana Indonesia Singapura di mana Perdana Menterinya sahaja bergaji hingga RM442,075! Itu baru kira pemimpin di peringkat Persekutuan, kalau peringkat negeri mestilah lagi sikit.
Sumber Sozcyili
Gaji pemimpin2 di Malaysia ni tak lah banyak mana pun, so bila bekas CEO Maybank Datuk Seri Abdul Wahid Omar dan Presiden Transparency International-Malaysia Datuk Paul Low Seng Kuan sebenarnya telah melakukan pengorbanan yang sangat besar bila sanggup melepaskan gaji tahunan lumayan mereka apabila memegang jawatan dalam Kabinet yang baru dengan pendapatan RM14,970.20 sebulan sebagai Menteri dan RM4,112.79 sebulan sebagai senator.


Oleh itu kita semua HARUSLAH BERSYUKUR kerana walau gaji pemimpin di Malaysia tidaklah begitu banyak, tapi ramai orang yang berebut2 hendak menjadi pemimpin dan sanggup menerima gaji yang kecil hanya semata2 hendak berkhidmat kepada rakyat. Kalau menang pilihanraya dapat jadi ahli Parlimen pun gaji hanya RM6,508.59, gaji seorang Senior Engineer atau SAP Consultant pun lagi banyak rasanya.

So kalau anda memang mempunyai impian nak jadi kaya dan jutawan, janganlah jadi ahli politik dan beranggapan dengan menjadi pemimpin kerajaan merupakan platform untuk mencapai impian anda. Kalau betul2 mahu kaya, jadilah ahli perniagaan atau businessman, kalau betul gaya silap2 boleh dapat gaji yang lebih besar pun daripada Perdana Menteri kita.

Cuma pelik, walau gaji pemimpin2 ini tidaklah begitu besar, tapi segelintir dari mereka tetap nampak sangat kaya dan banyak harta yang tidak setimpal dengan pendapatan mereka. Tapi yelah kita kenalah bersangka baik, mungkin mereka ini memang sama ada dah memang kaya sebelum menang pilihanraya, memang seorang usahawan keropor lekor cum penternak ikan keli yang berjaya, atau memang seorang anak orang kaya atau menteri.

Apa pula pandangan anda?




tags: gaji ketua menteri adun sarawak naik tiga kali ganda pehin sri haji abdul taib mahmud pendapatan bulan bulanan tahunan ahli parlimen perdana menteri kabinet timbalan senator malaysia perbezaan perbandingan singapura singapore sidang mesyuarat pertama first cabinet meeting abdul wahid low potongan gaji besar kaya jutawan ahli perniagaan businessman tolong jangan korupsi makan suap rasuah

40 ulasan:

  1. setuju. tak payalah nak dengki gaji ketua menteri sarawak naik ker ape. sarawak negeri kaya. ada sumber balak dan minyak. rakyat sarawak kaya-kaya. cuba tengok singapore. PM gaji RM442K, tapi padanlah. rakyat dorang keje kfc pun boleh dapat RM5k. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. dia tak bergaji pun tak apa ...
      Hasil jadi ketua menteri....harta dia dan keluarganya berbilion dalam dan luar negara ..puncanya adalah kuasa...

      Padam
  2. Itu gaji menteri menteri kerajaan. Kalo gaji ahli2 pembangkang lagi kecik kot. Heheehhe cakap siang pandang pandang cakap malam dengar dengar.

    BalasPadam
  3. gaji menteri pandai compare dengan singapore, gaji rakyat tak nak compare?
    nice..

    BalasPadam
  4. ooh... dah convert currency ke RM, mmg la bleh jadi ratusan ribu...
    duit oh duit...

    BalasPadam
  5. Yg aku pelik apasal taib mahmud yg umur kategori nak mampus baham tanah xnak lpas jawatan. TGNA pun dah besara. nampaknya Xpuas idup lagi dia ni...

    Kah kah kah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dia janji nak bersara lepas PRU13 ni la.. ni la masalah orang yang tak buat kajian sebelum keluarkan statement..

      Padam
    2. bkn tk puas idop. tk puas karau duit rakyat lg la der...

      Padam
    3. dia tak puas lagi dengan bini dia kut...

      Padam
  6. Lorr ni tak masuk elaun lain lg.. baru basic ja.. tambah elaun tu elaun ni Cola la keraian lg bla bla bla jdlah amaun lain.. dorang ni basic xusik pun semua ada side income mintak sign ja dah 10k.

    BalasPadam
  7. gaji ceo meibenk jota2 setahun. Gj muntri bwh 200k setahun.
    Kenapa dia tanak jd ceo? Kiri kanan proyek. 5 tahun jd muntri, gaji 20 tahun ceo maibenk.

    Pak sedara,anak tiri, macik belah pak murtua, wah meriah. Dpt pruyek

    BalasPadam
  8. better jadi ceo syabas lg untong

    BalasPadam
  9. Satu je... Gaji melebihi apa yg diperlukan untuk seseorang manusia bersama keluarga untuk terus hidup. Kan kah elok kalau betul2 dh jadi pemimpin tu bantu lah rakyat jelata yg merempat, fakir miskin, org yg tidur dijalanan dulu, kalau ada duit yg lebih tu ( slps basmi kemiskinan ) baru lah bagi kat pemimpin sbg jasa mereka kpd rakyat. Tapi apa kan daya, nak jumpa pemimpin sprt rasullah dn para sahabat baginda pada masa skrg cukup susah mgkn mustahil. Berapa byk je seorg manusia perlu untuk survive...Gaji rm 300 sebulan pun boleh buat makan anak bini (indonesia) maybe rm 900 cukup dah bg warganegara. Kalau nabi dulu 7 bijik kurma sehari dan minum air perigi dah boleh hidup.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasulullah * maaf typo

      Padam
    2. You are right brother/sister. So to speak, everything that we have today is the opposite of what our prophets and sahabi used to experience. They never wasted their rizk, consumed only to survive and gave most of their rizk to the needy in the name of Islam. Rich sahabi like Uthman and Abdurahman Auf gave almost all of their wealth in return for blessed from Allah. Live in the righteous path, and follow the way of the prohets.

      Padam
    3. Aku sokong. Betul tu setakat bersyukur dan biarkan saja itu kan rezeki diaorg tak cukup untuk mereka digelar pemimpin negara dikala masih ramai rakyat yang papakedana. Setiap rezeki kita semuanya datang dari yang Esa dan perlu disalurkan ke jalan yang diredhai Nya. Bukan untuk disimpan apatah lagi dibazirkan.

      Padam
    4. Agreed.we are not saying that they should spend what they had in the right way because we envy what they had. In fact there are still many of us cannot stand when other people have more than us, we dreamed of becoming like them, but when failed to be like them we envy and despise them. If we envy their wealth we should be ashamed of ourselves; we are the lowest of the low.

      But to advice to spend our wealth righteously is in the teaching of our religion. Allah swt says:.....and those who hoard up gold and silver and spend them not in the way of Allah, anounce unto them painful torment. On the day that ( wealth n zakat of which has not been paid) will be heated in the fire of hell and with it will be branded their forehead, flanks and backs, ( will be said unto them); " this is the treasure which you hoarded for yourselves. Now taste of what you used to hoard. -Attaubah, 34-35.

      Padam
    5. RM900 sebulan gaji aku bro... Bro, aku nk bercerita sikit bro... Ok... Aku dah kawen skg n my wife dok Sarawak bro... Aku plak dok KL bro.. Keje aku sebagai jaga ni, memang mencabar bro... setiap kali gaji, aku akan kirim RM200.00 kepada org tua aku... Then untuk wife aku, RM200.00... ada lagi belen RM500.00 bro... then tolak duit bilik sewa bro, RM200.00 je pun... So baki RM300.00... Bro, wa kna makan bro... RM150.00 je wa bajet setiap bulan bro... Bro, wa mampu beli sebuah motosikal je bro... xmampu nk membeli kereta... Bro, moto wa bajet minyak RM150.00 je sebulan bro... Wa tukar minyak hitam ngn oil filter 3 bulan sekali.. Jimat bajet pnye pasal... Nasib baik motosikal wa dah habis bayar bro... Bro, wa kena survive juga nak mencari rezeki bagi parent wa... Bagi isteri wa... bro... lu xpernah hidup susah ke bro??? sorry to say la.. wa skolah SRP pn wa xda bro... Wa nk buat part time mmg xbleh bro... Bro, wa ni sebenarnya cacat kaki kiri bro... wa pnya motosikal ada 4 roda bro.. Ni pn wa singgah Cybercafe je sebab nk tengok ada tiket murah ke x nak balik sarawak bro... bro3... sekarang semuanya perlukan duit bro... If bro ni bergaji 2k, tolong bro belikan wa tiket bro... dapat balik sekejap pn xpa bro.. ape sangat la kan... mesti belen bro lebih 1k lg kan... leh bro bersyukur lagi kan3...

      p/s:sekadar rekaan semata2... RM900.00 duduk plak KL memang xcukup... Even aku buat budget listing setiap bulan sekalipun, mesti akan ada tahap2 kritikalnya... Bagi aku, semakin tinggi gaji seseorang tu, semakin tinggi la kehendak yang dia mahukan... Potong jari la kalo gaji sebuln cecah 10k tapi g keje naik LRT... puiii

      Padam
  10. Oleh itu kita semua harus bersyukur kerana.. <-- ayat typical Meleis..

    Kalu mcm ni pemikiran Meleis alamatnye infrastruktur Malaysia ni je la yg 1st world. Pemikiran tetap kat 3rd world country.. Syabas Meleis!

    BalasPadam
    Balasan
    1. jadilah manusia yang bersyukur.. wasatiyah.. Kalau ko islam la gagak itam..

      Padam
    2. Stuju pd gagak itam, mungkin anon 9.26 kurang faham apa yg gagak cuba sampaikn

      Padam
  11. ala senang je jawapan dia kenapa menteri yang gaji yang sedikit banyak harta @ kaya berbanding rakyat yang gaji besar tetap sederhana . Ini kerana , kita rakyat perlu bayar cukai/bil sana bil sini/kereta dan sebagainya , menteri mana ada kene bayar apa-apa . rm22k itu bersih . kalau kita sebagai rakyat rm22k contohnya , tolak bil-bil yang ada rm1k , kereta rm10k@ 3 biji kereta woo , ahah , duit dapur sebulan anak 5 org rm1k , cukai rm5k . jadinya tinggal hanya berapa je . itula pandangan saya . :)

    BalasPadam
  12. Yeala Gaji basic je.. :)

    elaun dan peruntukan lain tak kira?
    elaun keraian? elaun rumah?
    keistimewaan dan kemudahan lain tak kira seperti semua perbelanjaan ditangung? bil api air dan segala kemudhan first class
    juga tajaan

    Senang kata dah rezeki diaorang :)

    Apapun bersyukur untuk rakyat jelata tuhan tak bagi kita mewah supaya kita tak lupakan Dia dan juga supaya kita tak la kena seksa banyak sangat kat akhirat kelak sebab mungkin kita akan menyalah gunakan kemewahan dan segala



    BalasPadam
    Balasan
    1. yup lg bnyk harta lg bannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnyak kena hisab...

      Padam
  13. bila aku baca post ni aku xpasti samada ia sarkastik atau ayat macai...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hang x tau ka nohh noob macai BN xda2 saka2 eh sarkas2 nih, hahaha

      Padam
  14. Bg sy...pendapatn rakyat malaysia secara purata is above average compare dgn mana2 negara seluruh dunia...yg buat susah ialah hutang sana sini..terutamanya muda2 dah byk hutang smpi jrg kuta dgr org muda byk duit kat poket even nak hujung bulan.

    org baru kerje skrg dah mampu beli kereta n mampu gak beli rumah utk kawasan luar klang valley. jika ada org yg sanggup pki kereta 2nd/kereta extra family serta dduk rumah parent lg x kira sebelum atau lepas kawin...lg la jimat sbnrnya.

    personally sy bersyukur dgn apa yg ada skrg...lg2 hidup di Malaysia. Gaji dah ok...just kita yg boros hidup utk dptkan apa yg kita inginkan setiap hari.

    pasal pemimpin pulak...jdla pemimpin yg ikhlas..elakkan byk makan harta rakyat. utk bersangka baik...anggap la gaji menteri sarawak naik utk tingkatkan pretasi jaga rakyat dgn adil n terbela.amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. inalillah...

      Padam
    2. semoga Allah bg petunjuk kpd pemimpin2 kita terutamanya beragama islam utk mereka memperjuangkan hak rakyat drpd sibuk mengejar kepentingan peribadi semata2...

      maybe anwar lg better gaji skrg rm1 sbg penasihat ekonomi selangor compare gaji menteri2 sarawak yg agak loaded.

      Padam
  15. inilah ciri-ciri negara dunia ke-3 macam malaysia. gaji pemimpin politik tidak sekata malah jauh meninggalkan rakyat bawahan. perbezaan kuasa beli yang nyata.

    BalasPadam
  16. komisen kira sekali dak?

    BalasPadam
  17. gaji pokok x banyak mana xpe. yang penting bila dah ada kuasa duit under table pon akan datang dgn sendirinya berganda - ganda. sindri mau tau la weiii.

    BalasPadam
  18. Janji Dicapati, Ini karilah! Jom makan kat kedai mamak capati cicah kari!

    BalasPadam
  19. Gaji tak byk mana pn. Jadi mp sepenggal dah boleh buat rumah juta2 harganya. lepas mennag pru, mengekek ketawa pergi ke bank

    BalasPadam
  20. baru perasan buasir otak da de fb.. 20 org je like..

    BalasPadam
  21. Gaji sikit tapi hidup macam sultan masing2.
    kalau beli sendiri rumah harga juta-juta tu mana cukup gaji 40ribu sebulan.

    BalasPadam
  22. ahli politik bn memang bullshit dan bodoh

    BalasPadam
  23. ahli politik bn memang bullshit dan bodoh

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...