Iklan Leaderboard

Ahad, 14 September 2014

21 Apabila kanak2 bernikah berwalikan Facebook

Entah apa yang sudah jadi dengan kanak2 zaman sekarang ini. Tidak pasti sama ada mereka ini tidak tahu atau buat2 tidak tahu tentang perkara yang betul atau salah. Bukan sahaja declare dah kahwin dengan berwalikan Facebook, malah tulis komen merapu2 mengalahkan orang dewasa. Sebab tu bagi aku sepatutnya mak bapak haramkan terus anak2 mereka yang masih berstatus kanak2 dan bersekolah daripada mempunyai akaun FB sebab ia sebenarnya langsung tak mendatangkan apa2 kebaikan.


Btw aku tengok banyak page2 troll dan orang dewasa turut sebarkan gambar screenshot ini kat Facebook tanpa censored dan tapis nama dan muka kanak2 tu sehingga jadi viral. Wahai orang dewasa sekali, tolong la bersikap macam orang dewasa sikit. Diorang tu kanak2 kot, tak perlu hukum mereka dengan menyebar dan memalukan mereka. Kalau nak kongsi sebagai pengajaran kat orang lain at least tutup lah nama dan muka mereka.

Memang kita rasa jelek dengan benda2 macam ni, tapi kalau ia berlaku pada anak kita? Tak ke hancur masa depan mereka. Kita yang dewasa ni kena mendidik mereka, bukan membahan mereka. Dan kepada ibu bapa yang ada anak2 kecil di luar sana, jauhkan Facebook daripada mereka.




tags: budak zaman sekarang sudah terlampau advanced status kahwin facebook fb married saya suka malam pertama kita awak bukak seluar pastu masukkan awaknya tu dalam lubang saya

21 ulasan:

  1. entah2 yg tulis bukan bdak2 tu..org dewasa jer yang menyamar..huhu

    BalasPadam
  2. aku fikir 2 jalan, 1 jalan memang budak2 yang tulis, 1 jalan lagi orang hack ke, menyamar kepe untuk bangkitkan isu cenggini... tapi tak mustahil jugak budak2 ni yang tulis kan, sebab diorang advance sekarang ni...

    cuma aku setuju, patutnya yang dewasa tu kena jadi dewasa, banyak dah page screenshot benda ni tanpa sensored...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ini agenda UMNO-BN.. tu pun bengap!

      Padam
    2. A.I palsu 728, tu agenda yahudi lah bodo..tu pun bebal..

      Padam
  3. kesannya bila fb mudah dilayari di hphone ... ibu bapa mmg susah nak pantau .

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la beli lah lg android lah iphone lah bagai utk ank2 tu, beli lah lg..ibu bapa skrg ramai sgt yg bengap, bodo sombong lak tu..nok wat guane ye dop..

      Padam
  4. gila betul kanak2 pun dh mcm ni.... risau pulak aku.... memang mak bapak kena luang bnyk masa ngan anak2 dan ajar antara benda baik dan buruk... mohon diri aku dan keluarga aku jauh dari bahana teruk ni :(
    tapi zmn sekang memang rmi gk lelaki2 loser menyamar guna profile gambr pompuan pastu sebar benda xelok dan lucah sbgi cth jillboobs dsb jaga2 jgn jatuh trap.... cth gambo awek yg tudung mcm bendera malaysia pun aku tengok hampir bersepah orang guna wat profile diorang wtfish....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pro0000tttttT

      Padam
    2. proo00000ooo00tTTTtTT !! di muka sirosli. arghh leganya !

      Padam
    3. Ayuh semua kita pakat kentut dkt sirosli. Prrrooooooooooootttttttttttttttttttttttt!!!pret,pret,ppreeetttt (ooopp, tercirit pulak)

      Padam
    4. muka sirosli dah susah nak kenal.. mmg selalu kena cirit

      Padam
    5. Proot... Aggrhh lega

      Padam
  5. main kawin-kawin olok2 versi facebook

    BalasPadam
  6. Fb ni bg sy still byk kesan buruk. ...better stop it even pada asal just umur 18 tahun ke atas utk bukak akaun fb

    BalasPadam
  7. btul tuu..bdak2 cmtu xlayak ad fb bgai.. Mak bpak pn kene mainkan peranan..pantau anak2 tuu..tp kan nak wt cmne,dah skrg nie zaman IT .. Kte je yg menentukannye..kalau salah gune cmnie lah jd nye..

    BalasPadam
  8. macam2 skrg ni...masalah remaja semakin menjadi2....ibubapa dan guru kena ambil tindakan yg sewajarnya...

    BalasPadam
  9. totally terrified. harap mampu nak jaga jiwa-jiwa suci dari buat benda macam ni. Allahu. sayang sgt.

    BalasPadam
  10. x kelakar dah la statement 'semua salah umno-bn' ..dah muak, sila cari idea lain.

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa kata ko pergi reply dkt yg buat komen tu

      Padam
  11. alahai dik. awak ni muda kanak-kanak lagi.
    ini mesti kes, selalu dengar 'ayat ni' perbualan orang dewasa di sekelilingnya ni. tak pun, mungkin bila dia tanya orang dewasa apa maksud married, orang dewasa tersebut menerangkan begitu maksudnya. MUNGKIN.

    Tapi, tolonglah jaga perkataan wahai orang dewasa bila bercakap depan anak-anak sebab mereka dalam proses menambah vocab..

    aku perasan, ada sesetengah kanak-kanak kadang sebut perkataan kurang sesuai pun sebab suasana dia membesar selalu sebut perkataan tu, ianya jadi macam perkataan harian tanpa faham apa maksud sebenar.

    Chill;
    Nasiha.

    BalasPadam
  12. sekat fb sekarang bukan bleh percaya sangat..banayak sgt dah orang buat troll...sebab tu elakkanlah upload gambar banyak2 dekat fb tu

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...