Iklan Leaderboard

Ahad, 28 September 2014

15 Kera yang paling bijak dalam buku cerita kanak2

Kanak2 suka dengan haiwan. Sebab tu dalam banyak buku cerita kanak2, banyak buku yang ditulis berkisarkan kisah haiwan, malah banyak moral, pengajaran dan tauladan diceritakan melalui kisah2 binatang seperti Sang Kancil dengan buaya, Anjing dengan bayang2nya,  Arnab dengan kura2 dan lain2 lagi kisah2 haiwan. Namun tahukah anda, dalam banyak2 kisah haiwan, ada kisah seekor Kera yang paling bijak dan pandai malah mungkin lebih cerdik dari manusia.



Aku tak tahu ni buku apa, cerita pasal apa, siapa yang tulis, aku dapat pun member aku share kat Whatsapp. Cuma... Si Kera tu terlalu hebat sampai aku rasa budak2 pun tak boleh hadam apa yang cuba disampaikan oleh si kera ni. Mungkin penulis buku ni nak troll budak2 atau terpengaruh dengan iklan Kepelbagaian Bio ni:





tags: malaysia merupakan bumi yang bertuah yang kaya dengan kepelbagaian bio biodiversiti khazanah semula jadi warisan kita ekosistem habitat jaringan kehidupan yang kompleks saling bergantung antara satu sama lain si kera monyet buku cerita kisah haiwan binatang bijak cerdik pandai

15 ulasan:

  1. Balasan
    1. Itu tak penting. Yang penting macam mana nak singkirkan Azmin Ali dari jawatan MB Selangor. PKR sebulat suara nak jadikan DS Wan Azizah jadi MB Selangor!

      Sokong Wan Azizah jadi MB Selangor!

      Padam
  2. kepelbagaian raya...??? aku yang lembab atau apa...?? kalau aku tak boleh hadam, kanak2 macam mana ekkk?? haishhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seriously konek pendek28 September 2014 11:19 PTG

      baru tau ka yg ko ni memang lembab. dahlah lembab, busuk pula

      Padam
    2. bro ang dah cium ka minah ni???

      Padam
  3. nak tulis buku pun plagiat iklan tv. perangai dah mcm alia si copy paste

    BalasPadam
  4. lah.. kera memang 'pandai' pun.. baru tahu ke..

    BalasPadam
  5. Kalo otak pikir asyik nak menipu, ginilah jadinya. Cakap apa pun, sumer syok sendiri. Tipu2 adalah sunat malah kini menipu sudah menjadi kewajipan umat manusia untuk hidup di zaman kapitalis jahiliyah gini.

    Berani kerana benar. Itupun jika kebenaran berpihak hanya kepadanya saja. Sbb tu beraninya pun sampai naik pelik. Jika time hendak menipu, auta sampai leleh2 air lior pun, menjadi semakin bhorkhattt..

    Mujur dalam kehidupan melayu, kita terlalu ramai ulamak2 holierthanthou..sampai mampos pun takkan berjaya..score 5A boleh jadi guru dan pensyarah..kahkahkah.. akhirnya dapat buat roket kertas saja.. mana budak2 UPSR yg 5A saban tahun 50000 calon berjaya dpt 5A? Mana bebudak SPM ug saban tahun 10000 orang dpt 10A. Sudah kena bunuh habis ka? Kita nak cipta roket ni.. nak jadi negara hindustreee.. kahkahkah.. syok sendiri sampai kiamat.. itulah melayu islam.. meleis..meleis..

    Duduk diam2 jer.. jgn ketawa mahupun butthurt.. syyyyy...cool down bro..

    BalasPadam
    Balasan
    1. komen ko kali ni membuktikan yg kera tu lebih bijak dr ko

      Padam
  6. si kera ni lebih bijak dari KERAjaan

    BalasPadam
  7. Kera ni dulu ada ambik SPM dapat 20+ A+ cemerlang, lepas tu hilang berita mungkin lanjut pengajian kat Planet of The Apes. Sebab tu dia sebut dulu "Aku dapat tahu bahawa Malaysia .... bla bla bla ..."
    Baru balik Malaysia le tu ....
    Tapi aku ada tengok kat youtube pasal Planet of the Apes ni diorang ada hantar Mat Saboon kedunia menyamar sbg manusia, tapi bila Mat Saboon berbunyi mcm diorang, bergoncang satu planet tu menyambut dan membalas bunyi Mat Saboon.
    Mungkin kera pintar ni kenal Mat Saboon atau Mat Saboon yg hantar kera ni belajar kat sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seriously konek pendek29 September 2014 11:49 PG

      ko merepek apa lembu

      Padam
    2. Ko ni slalu sgt tido pas Asar kot.mamai teruk ni

      Padam
  8. Kera ni patut dijadikan maskot pihak kerajaan untuk menarik minat orang muda dan juga memberi "wajah" baru pada pihak kerajaan supaya lebih nampak cintakan alam sekitar dan juga mengambil berat mengenai kera2 dihutan yg sering dipandang hina oleh masyarakat melayu padahal mereka juga makhluk Tuhan :)

    BalasPadam
  9. Kera juga didiskriminasi di Malaysia. Malaysia kerugian bakat besar kerana beri tempat di IPT kepada bodo yang keluar hanya tahu a) kerja kerajaan b) goyang telur di rumah tunggu kerja kerajaan, kakitangan sokongan berijazah pun tidak mengapa janji gomen. Sila baca di bawah:

    A Malaysian-born who invented the "loom bands" in the United States and is now a successful entrepreneur has said that he had to leave Malaysia in the early 90s in order to pursue education.

    Cheong Choon Ng wrote in the British newspaper The Guardian that he could not get into the local university because "Malaysia's race based quota system limits the number of ethnically Chinese students."

    "Like many of my friends, I had to leave Malaysia to go to university," he wrote.

    Loom bands, also known as rainbow looms, is the art of using rubber bands to make bracelets or any other objects, in 2011, and last year his company sold more than $40 million worth of rubber band looms.

    He said that he had now seen the British royal family and Pope Francis both wear them.

    "I looked at the pictures and thought to myself: "Wow, that was started from our dining room table"," he said.

    Cheong (left) invested all $10,000 of his family savings following years of forging a career in crash safety at the Detroit motor industry to order rubber bands from China and started making the bands, which he had initially made for his two daughters.

    "I spent months going round toy stores in Michigan with my daughters, trying to sell the loom band. Nobody was interested," he said.

    "So I asked my niece and my daughters to create YouTube videos, explaining how to make rubber-band bracelets. These created a trend," he added.

    From there on, the business picked up, he said.

    "The journey has been magical, but there have been many challenges," he added.

    KEDEPAN (KEmbalikan DEgree berasaskan kePANdaian, SPM 5A degree dan guru, 3A-4A diploma, 1A-2A sijil, 0A buruh amah dan pekerja am) adil ialah meletakkan sesuatu pada tempatnya, biar bodo buat kerja bodo, pandai buat kerja pandai.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...