Iklan Leaderboard

Sabtu, 2 Januari 2016

11 Keputusan Cabaran Komik Online Malaysia 2015

Akhirnya pertandingan Cabaran Komik Online Malaysia 2015 yang dianjurkan oleh MatKomik dan penaja Komik-M telah pun melabuhkan tirainya petang tadi di Entrance Area, AEON AU2 (Setiawangsa), KL. Kesemua pemenang telah pun diumumkan dan dianugerahkan dengan hadiah masing2.

Maka tanpa berlengah2 lagi, jom kita tengok siapakah pemenangnya dan komik manakah yang telah berjaya menambat hati para juri CKOM2015 ini.

Barisan penganjur, penaja, juri, pemenang dan finalis bersama kartunis Tembakau.

Tempat Pertama:

Penulis/Pelukis: Al-Hafiz


Tempat Kedua:

Tajuk: Panda-Man
Penulis/Pelukis: Hanza


Tempat Ketiga:

Tajuk: Harga
Penulis/Pelukis: Syewe Yoss


Saguhati:

Penulis/Pelukis: Iqbal

Tajuk: Sentuhan Dari Hati
Penulis/Pelukis: Danial Haikal

Tajuk: Antara 2 Cinta
Penulis/Pelukis: Yoketouchi


Komik Online Paling Popular:

Penulis: Prince of Noob
Pelukis: Irfan Hilal

Pengumuman telah dibuat pada 14 Disemberi 2015 yang lepas di FB MatKomik. Juga salah sebuah komik yang berjaya ke final. Baca coretan aku tentang kemenangan ini di FB aku di sini.

Para Finalis Lain:

Penulis/Pelukis: Abeben & Syafy Zahin

Tajuk: Belum Lagi
Penulis/Pelukis: Mizi

Tajuk: Nisrina
Penulis/Pelukis: Rahimi AF

Lagi gambar sepanjang Majlis Pengumuman Pemenang dan Penyampaian Hadiah Cabaran Komik Online 2015:

Kata2 aluan daripada admin MatKomik
Sepatah dua kata daripada wakil Komik-M iaitu Tuan Reja Mus.
Antara 10 komik finalis yang dipamerkan. Kredit gambar FB Maghfirah Rifaad.

Tahniah buat semua pemenang dan juga finalis serta seluruh peserta yang telah menyertai pertandingan komik online ini. Walaupun tak semua peserta finalis serta pemenang dapat hadir ke majlis ini namun ia tetap dapat berjalan dengan baik dan meriah. Kepada yang tidak menang, tak salah untuk merasa kecewa namun usah sesekali berputus asa dan teruskan berusaha dalam mencapai impian anda. Kalah tidak semestinya gagal, tidak menang tidak semestinya tidak boleh berjaya.

Terima kasih juga kepada semua yang terlibat terutama kepada pihak PTS dan Komik-M selaku penaja, CreativeUnited selaku penaja bersama serta pihak MatKomik sendiri selaku penganjur dan juga kerana telah menjemput blog Buasir Otak sebagai Rakan Media Onlin bagi pertandingan ini. 

Dan sekarang, masa untuk aku mencoret sepatah dua kata pula...

Sebelum ini aku tidak mengomen atau memilih mana2 komik memandangkan aku sendiri masuk bertanding maka aku merasakan tidak wajar sebagai seorang peserta untuk memberi komen atau mengkritik peserta2 yang lain.

Namun memandangkan pertandingan ini sudah pun tamat, maka secara peribadi aku memilih 15 buah komik (selain komik yang telah menang dan juga finalis) bagi beberapa kategori sebagai Komik Pilihan Buasir Otak.

Btw komik2 pilihan ini bukan dapat hadiah cuma sebagai penghargaan dan juga antara komik2 daripada 107 buah komik yang aku rasa berbaloi untuk dibaca kalau korang malas dan takde masa nak baca kesemua 107 komik tu. Kalau korang nak baca komik2 lain, korang boleh baca kat sini - http://bit.ly/ckom2015.

15 Komik Pilihan Buasir Otak

1. Kategori Lukisan Pilihan

Penulis/Pelukis: Faiz Ramli

2. Kategori Inspirasi Pilihan

Tajuk: Cahaya Dunia
Penulis/Pelukis: Syaamil & Iqbal

3. Kategori Realiti Pilihan

Penulis/Pelukis: Afif Atiff

4. Kategori Motivasi Pilihan

Tajuk: Hilang
Penulis/Pelukis: Vien

5. Kategori Cerita Dewasa Pilihan

Penulis/Pelukis: Shah Ibrahim

6. Kategori Cinta Monyet Pilihan

Penulis/Pelukis: Billabi

7. Kategori Dakwah Pilihan

 
Penulis/Pelukis: Amifiqs
 
8. Kategori Kekeluargaan Pilihan

Penulis/Pelukis: Nix Shiqah

9. Kategori Fantasi Pilihan

 
Tajuk: Bouque
Penulis/Pelukis: Asfiyuki

10. Kategori Romantik Komedi Pilihan

Tajuk: Serama
Penulis/Pelukis: Faan

11. Kategori Plot Twist Pilihan
  
Tajuk: Misi Cinta
Penulis/Pelukis: Aniff Zazali

12. Kategori Jiwang Pilihan

Penulis: Pyromania
Pelukis: Amna Shark

13. Kategori Kesedaran Pilihan

Penulis/Pelukis: Abeben

14. Kategori Santai Pilihan

Penulis/Pelukis: Joshua Chung

15. Kategori Patut Disirikan Pilihan

Penulis/Pelukis:Aujinz



Maka dengan ini berakhirlah pengumuman dan review tentang Cabaran Komik Online Malaysia 2015. Sekali lagi tahniah dan terima kasih kepada semua yang terlibat. Semoga akan ada lagi pertandingan2 komik seperti ini di masa2 akan datang.




11 ulasan:

  1. Tahniah pada pemenang :D.........First~!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku cari ko dgn noob tu hari, dpt jumpa senang nk proott kt muka ko, creeeeeeetttt

      Padam
  2. Tahniah kepada semua pemenang! Semoga usaha dalam memartabatkan komik tempatan diteruskan!

    BalasPadam
  3. Tahniah kepada semua pemenang! Semoga usaha dalam memartabatkan komik tempatan diteruskan!

    BalasPadam
  4. aku dah agak komik aku bkn tanggang mesti menang punya

    1.lukisan cantik & detail
    2.jln cerita yg menyayat hati
    3.fokus bkn setakat cinta awek& pakwe mcm tipikal komik cinta yg lain( contoh : komik noob) tapi greater than that kasih syg anak pd ibu mengatasi segala nya..
    4.ada moral yg kuat

    ko p x event ni noob? mana satu ko, brader yg perut buncit tu ke? or yg bermabut kerinting berdahi jendul? aku cari2 xjumpa .. kalu jumpa aku ingat nak belanja ko mkn dkt menate steak house..

    BalasPadam
  5. Cıɞѧı ѧʏѧm ѧpєяıҡѧ mєʏѧmѧя jѧԀı sıяosʟı pяooţţ Ԁmuҡѧ siRosli



    BalasPadam
    Balasan
    1. ѧʏѧm ѧpєяıċѧ3 Januari 2016 10:50 PG

      Cıɞѧı sıяosʟı mєʏѧmѧя jѧԀı ѧňoN Pяooţţ Dmuҡѧ mѧţ mѧsʟѧň ✌✌

      Padam
  6. Tahniah kepada pemenang dan peserta. Semoga maju selalu.

    BalasPadam
  7. Syabas. Tapi cuba tambahkan genre komik.

    BalasPadam
  8. Bila baca tajuk dorang serious macam best. Tajuk je dah best. Tapi kalau tengok tajuk kat tv dah macam tak ada idea. dem

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...