Iklan Leaderboard

Khamis, 1 Mac 2012

7 Fuck Lynas

Kenapa aku Fuck Lynas? Sebenarnya aku tak kisah sbb kalau ikutkan negara2 maju yg lain seperti US, Jepun, Korea, Iran dan lain2 pun byk kilang2 dan loji2 nuklear yg ada bahan radioaktif. Benda2 ni sebenarnya boleh mendatangkan byk keuntungan kepada negara, hanya jika ia mempunyai tadbir urus yang sangat baik dan berkesan. Walau macam mana pun aku tetap tak bersetuju ia dibina di Malaysia, sebabnya hanya adalah kerana ia dibina di Malaysia, bukan tempat lain.



First sekali kita pernah ada sejarah kegagalan Asian Rare Earth di Bukit Merah, Perak, boleh baca kat sini. Berapa ramai yg terdedah dengan radiasi hanya kerana pengurusan pembuangan sisa radioaktif yang tidak betul dan tidak mengikut prosedur.


Ok sekarang kita tengok benda2 kecil yg berlaku di sekeliling kita hanya disbbkan kegagalan dan kecuaian dalam tadbir urus:

Jalan berlubang dan rosak, paling banyak kat Malaysia... dah la lambat nak baiki, bila dah baiki kejap je dah rosak balik.

Siling bocor dan runtuh... benda ni perkara biasa juga. Bukan setakat rumah, bilik darjah sekolah, makmal komputer, pejabat kerajaan yg baru dibina, mahkamah, bangunan parlimen, padahal takde angin takde ribut. Arkitek design main2 ke? Pekerja buruh indon buat tak betul ke? Takde buat PM  ke?






Aiik masjid pun boleh runtuh...


Pulak tu buang sampah merata2, tempat paling glamer sungai. Jgn kata rakyat jelata, sisa2 kilang pun byk yg main lambak je kat sungai, padahal tempat pelupusan dah disediakan.


Ok kali ni kita tgk benda2 yg besar sikit. Highway MRR2 retak pada satu ketika dulu. Camana org yang design highway ni.


Tgk la garisan retak kat highway LDP ni pulak. Nak baiki berapa billion la pulak keluar duit tu.


Ok puas hati? Kali ni kita tgk pulak antara malapetaka besar yg pernah berlaku di negara kita yg telah dan mungkin boleh meragut nyawa hanya kerana kecuaian manusia dan bukan kerana sebarang bencana alam mcm gempa bumi ke banjir ke.

Highland Towers runtuh...


 LRT boleh sampai nak jatuh... bawak macam mana? Bukan ada trafik jam pun...


Kren pembinaan jatuh...


Lagi kren jatuh, tak pasal2 kena kereta orang... kalau ada org dlm kereta tu dah arwah dah.


Atap stadium runtuh... padahal baru je bina kot...


Shopping mall Empire meletup disbbkan kebocoran gas. Takde buat preventive maintenance ke? Nasib baik malam, kalau dibuatnya meletup siang, berapa ramai org mati?


Ini hanyalah sebahagian daripada malapetaka di negara kita yg pernah berlaku disbbkan kecuaian manusia dan kegagalan dalam tadbir urus. Kalau org kita ada mindset seperti rakyat Jepun yg begitu teliti, rajin, berdisiplin, mengikut peraturan dan prosedur, tidak curi tulang, tiada sikap ambil mudah dan mementingkan diri sendiri, benar2 bertanggungjawab dalam tugas, aku tak kisah buat la loji nuklear sekalipun aku tak kisah sbb aku percaya. Tapi masalahnya ramai orang di Malaysia tak begitu, tak teliti, kurang integriti, pemalas, kurang disiplin, ambil mudah, kerja asal boleh, suka menipu, mengular, pentingkan diri, hasad dengki, makan rasuah dan lain2. Kadang2 benda yg simple pun susah nak follow dan nak maintain, apatah lagi nak maintain sebuah KILANG RADIOAKTIF???

Sebab tu aku dengan sekeras2nya FUCK LYNAS!!!




tags: fuck stop lynas save malaysia lamp australia company green kilang proses refining facility kuantan radioactive radioaktif nuklear rare earth nadir bumi bukit merah perak namewee

7 ulasan:

  1. wah wah..lrt nak jatuh tu legit ke weh? ta penah dengar pon...papepon ade kebenarannya ape yang kau cakap. kalau bende-bende kecil pon kita gagal hande ini nak handle bahan radioaktif? ade juga orang kata belum cuba belom tahu...tapi kalau nak cuba-cuba boleh blah...ini balang maen ngn nyawa woo...

    BalasPadam
  2. lupa lak nak cakap...FUCK LYNAS!

    BalasPadam
  3. mestila legit aku mana ada nak tulis cerita2 tipu ni... tgk kat sini http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2006&dt=1028&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm... kalau tipu maksudnya utusan lah yg tipu bukan aku huahuahua...

    fuck lynaS!

    BalasPadam
  4. Haah la,betul point point awak tu.

    BalasPadam
  5. Admin bebal mcm nih le... ehhehe... semua bende die sapu sama rata... hehehe

    yes negara kita prob dari segi pengurusan... tapi cuba tgk lik dlm semua pic tu... yg uruskan tu semua Malaysian by Malaysian company... Lynas tu Malaysian company nye ke?

    Nak tau mana2 bangunan or kemudahan yg org Malaysia yg jaga... tandas n surau busuk nak mampus...

    BalasPadam
  6. aku baca blog ni pun dari link blog serius. macm legit apa yang cuba disampaikan.. tiba2 ada video kat bawah tu.. .. alamak xboleh tolerate la dia hina islam hari tu.. kalau ckap pasal melayu mmg btol la 'melayu malas'.. tp bab agama.. aduhai.. wlaupun dia mungkin sekepala ngan penulis.. rebellious nature from this guy isn't a good thing to be promoted. avoid, block, stop.

    BalasPadam
  7. All this related to corruption..am i right??

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...