Iklan Leaderboard

Sabtu, 14 April 2012

75 Demo mansuh PTPTN

Hari ni budak2 yang dikatakan golongan mahasiswa buat demo kat KL menuntut kerajaan mansuh PTPTN... Pasal isu ni aku maleh nak ulas panjang sbb aku dah ulas sebelum ni kat sini. Yang join demo ni pun dikatakan dalam 500 orang je... Ada pulak tu tak nampak muka student pun, brader2 yg berumur pun ada jugak menyelit2. Ni mesti antara graduan yg pinjam PTPTN tapi tak nak bayar nih.

Kepala besar Adam Adli serta barua2

 Macam ni ke akhlak anak muda yg dikatakan pemimpin akan datang?

Dan ramai kat keliru dan confuse dgn penganjuran demo mansuh PTPTN ni kat twitter samada mereka nak demo ni bertujuan mansuh PTPTN atau pendidikan percuma?


Perlu diingat pendidikan percuma bermaksud pelajar tidak perlu bayar sebarang yuran universiti, manakala mansuh PTPTN bermaksud mansuhkan pinjaman pelajaran yg digunakan utk bayar yuran serta perbelanjaan pelajar di universiti dan mana2 yg dah pinjam tu tak payah bayar dah.

Seriously, aku juga peminjam PTPTN, dan aku juga rasa agak sakit kena bayar bulan2, tapi pinjaman tetap pinjaman... bukan biasiswa... sama macam kau pinjam kat bank nak beli kereta atau rumah, pinjam kad kredit nak beli handphone... dan yang aku tahu hukum pinjam ni wajib bayar. Lelaki sejati perlu mengotakan janji mereka, dan korang sedar tak apabila korang sign je kontrak pinjaman PTPTN tu, korang sebenarnya berjanji pada PTPTN yg korang akan bayar balik pinjaman lepas grad. Sebab tu aku sanggup pinjam sbb aku seorang yg mengotakan janji. Ni tak korang dah pinjam, dah setuju nak bayar balik, sekarang kau nak suruh mansuh pulak? Korang tak rasa diri korang tu HIPOKRIT dan MUNAFIK ke?

Aku bukannya fan of Ustaz Azhar Idrus tapi kalau korang mmg jenis dengar kata2 UAI, beliau sendiri ada cakap yg pasal isu PTPTN ni kat video berikut:


So cuba pikir balik apa yg monyet2 budak2 mentah ni perjuangkan sebenarnya? Ada tak diberitahu objektif, pelan perancangan dan juga matlamat dalam perkara yg dijuangkan dalam bentuk yg jelas, ada hitam putih? Kalau tgk situasi sekarang ni:
  • Pelajar yg medapat result yg cemerlang dlm SPM tidak kira senang atau susah akan diberikan biasiswa... Biasiswa ni adalah hadiah kepada pelajar tersebut atas usaha dan kecemerlangan beliau. 
  • Kemudian ada juga dermasiswa yg merupakan bantuan kepada pelajar yg resultnya cukup2 makan tapi datang dari keluarga yg sangat susah. 
  • Dan bagi mereka2 yg result biasa2 sahaja dan keluarga mereka senang atau pun tidak la susah mana pun, mereka diberi pilihan samada nak bayar sendiri yuran dan perbelanjaan dgn biasiswa FAMA (father & mother) ataupun buat pinjaman dgn PTPTN... ataupun bayar sendiri dgn menggunakan duit simpanan dari kecil, bekerja secara part time utk tampung yuran pengajian, atau bekerja dahulu 2 3 tahun utk kumpulkan duit sebelum melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi seperti yg dilakukan oleh org2 di luar negara. PTPTN bukan mandatori tapi optional! Dan peminjam PTPTN juga boleh convert pinjaman mereka kepada biasiswa kalau dapat ijazah kelas pertama!
Dan sekarang Adam Adli dan kenalan2nya nak suruh kerajaan bagi pendidikan percuma, mansuh PTPTN dan bagi biasiswa kepada semua orang hatta resultnya biasa2 sahaja? Kepala biawak kau! Kalau mcm tu BIASISWA dah takde value... Tiada beza antara org yg dapat 10A dgn 4A 4B 2C... Calon2 SPM pun tak perlu nak belajar bersungguh2 sbb dapat result biasa pun still akan diberikan biasiswa... Pemikiran apa kau ni? Sampah betul!

OK enough said... layan dulu sedikit sebanyak gambar golongan mahasewelsiswa mahasiswi yg belum aki baligh dan tak matang buat demo bodoh kat KL ni...





 Baru kelihatan 3 Ah Seng dalam demo bodoh ni



Adakah sangat islamik buat mcm ni wahai adik2 perempuan?

The boss


Yang bawak gambar tu beragama Hindu ke?

Tak rasa biadap dan kurang hajar ke tindakan korang ni?

Adakah tercapai objektif anda dgn buat benda2 bodoh mcm ni?


 Adam adli dan khemahnya

Dah la org perempuan, malu la buat benda2 mcm ni...

Ni video sepanjang demo mansuh PTPTN...

Ni pulak video org2 yg kurang ajar dan takde akal... Apa kena mengena mansuh PTPTN dgn Altantuya?  Dia pun nak tuntut mansuh PTPTN jugak ke?

Yang ni pulak video yg agak menarik di mana mereka interview org2 yg berada di sekitar... tapi jawapan brader yg kat minit 4:20 tu mmg terbaek!

Byk lagi gambar2 lain korang cari sendiri kat Google... yg ni pun aku ambik jugak dari Internet. Tapi apa yg aku nampak demo ni kurang mendapat sambutan dan yg pergi pun kebanyakan bodoh2 belaka dan berfikiran tidak matang. Kat twitter #MansuhPTPTN ramai lagi yg berfikiran jauh lebih matang Adam Adli dan konco... antara twit2 yg menarik:


Banyak lagi cara dan jalan utk mencari penyelesaian dalam hal ni... Tapi kalau aku la jadik menteri, cadangan aku:
  • Memberi pendidikan percuma kepada semua mahasiswa dengan memansuhkan segala jenis yuran pengajian dan tempat tinggal kolej di IPTA.
  • Memperketatkan lagi pengambilan pelajar agar tiada lagi lambakan graduan yg tak berkualiti (contohnya Adam Adli... eh dia belum grad pun dah takde kualiti).
  • Bagi pelajar yang mendapat keputusan cemerlang SPM akan diberi biasiswa utk perbelanjaan diri, tapi kalau CGPA semakin menurun bawah 3.00, biasiswa akan ditukar menjadi pinjaman. 
  • Bagi pelajar yang dapat keputusan biasa tapi layak ke IPTA yang datang dari keluarga susah di mana pendapatan isi rumah kedua ibu bapa di bawah RM3,000 layak menerima dermasiswa dan bantuan utk perbelanjaan di universiti.
  • Pinjaman PTPTN ditukar menjadi pinjaman peribadi dan diurus oleh Bank. Pelajar juga boleh nak pinjam berapa byk dia rasa dia perlu... kalau dia rasa boleh hidup kat universiti dgn hanya keperluan asas seperti makan minum dan buku, pinjaman yg dia buat boleh jadi serendah RM5,000 atau bagi mereka yg merasakan mereka perlukan smartphone, laptop, motor, kereta, rokok, masuk MLM dan lain2 benda sebagai keperluan mereka di universiti, pinjaman mereka boleh jadi setinggi RM40,000 utk sepanjang tempoh pengajian dan duit pinjaman tersebut diurus sendiri oleh mereka. Dan mereka boleh menambah jumlah pinjaman bila2 masa sepanjang pengajian kalau mereka merasakan masih tak cukup. Tapi kalau mereka tak nak pinjam langsung pun takpe... tiada paksaan, terpulang kepada mereka sendiri mcm mana nak tampung perbelanjaan sendiri samada korek duit tabung simpanan dari kecil ke, mintak mak bapak ke, pau kawan2 ke, buat kerja part time ke.
  • Kalau ada student yg tak dapat biasiswa masa mula2 masuk IPTA sbb result SPM biasa2, tapi lepas 2 tahun mereka belajar kat universiti, CGPA mereka lebih 3.5, mereka layak utk memohon dan diberikan biasiswa.
  • Pinjaman pelajaran peribadi perlu dibayar selepas graduan mula dapat kerja dgn skim tempoh pembayaran balik yg mereka boleh pilih sendiri seperti 5/6/7/8/9/10/15/20 tahun. Bulan2 mereka wajib bayar sama seperti kalau orang buat pinjaman peribadi, loan kereta, loan rumah dan segala jenis loan. Tapi mereka juga diberi pilihan utk review balik tempoh bayaran balik pinjaman tu sama ada nak pendekkan atau nak panjangkan lagi, yg penting bulan2 bayar.
  • Bagi mana2 mahasiswa yg nak amik personal education loan tu, kalau dia beragama Islam wajib mengambil pinjaman berasaskan Islamik... dan bagi yg bukan Islam boleh pilih samada nak ambik Islamic Loan atau konvensional.
So macam mana dgn cadangan aku, OK? Ada apa2 lagi nak tambah? Mungkin Adam Adli atau mana2 org yg menyokong mansuh PTPTN boleh ambil cadangan aku dan usulkan kepada kerajaan atau pembangkang... Tak payah dah buat2 demo bodoh yg tak jelas hala tujuannya...

Sumber berita pasal demo mansuh PTPTN kat sini.

Sebelum mengakhiri entry ni... pesanan kepada adik2 yg masih belajar dan pinjam PTPTN, layan video ni...

HIDOP! HIDOP! ADAM ADLI! ~ lepas ni tolong buat demo mansuh pinjaman peribadi, kereta, rumah dan kad kredit sekali... kat duit kantung Petronas byk boleh cover semua nih... terima kasih adiwiraku...


tags: demonstrasi jalanan mansuh anti ptptn 14 april 2012 perbadanan tabung pendidikan tinggi nasional kuala lumpur masjid jamek jalan raja laut sogo dataran merdeka solidariti mahasiswa malaysia smm ngo gabungan anak muda pantai timur adam adli slogan banner najib altantuya jahanam umno bn musnah rosmah reformasi jahanam free education now mahasiswa bukan robot kalungan bunga batu nisan pm menteri pengajian tinggi mohamed khaled nordin mp pkr tian chua nurul izzah anwar muhamad safwan anang khemah bersih 3.0 pdrm dbkl gambar

75 ulasan:

  1. Pandai Pinjam Pandailah bayar..
    Memalukan Bangsa Sja..
    Siapa suruh sign perjanjian kalau xmhu bayar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. btol2...
      xnk rase kne "tipu la sgt" ,jgn pinjam..
      stupid ass hole pnye demonstrasi..
      xde pulak krajaan pakse suh amek ptptn..
      suk mak bapak korang kua duit sndri,
      lau miskin,jual blu ktiak haram korang..

      Padam
  2. Kdang2 diorg pkai duit PTPTN tu dengan beli barang yang xada faedah..
    Beli hp, beli gadget2.. Bkn nak tahu berjimat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang. lau tengok student kt sesetengah U yg yuran pengajian murah2. banyak duit lebih diorang. last2 beli hp, pc, solek motor, solek keter...
      kan bagus lau simpan ke melabur ke...ready nak bayar nnti.

      Padam
    2. bdk2 itm je yg aku tau dpt PTPTN blh joli dgn PTPTN. U aku dulu, dah abis bayar duit pengajian dgn tempat tinggal pn ada belen skit je. buku pn xleh beli, apatah lagi nak beli hp, ahahaha..

      Padam
  3. WALAUPUN AIN BAKAL student tapi ain rasa if dorang mansuhkan ptptn. susah wooo. duit mak bapak pun tak dapat tanggung kos belajar.

    BalasPadam
  4. Nice entry bro. Pandangan telus.
    PTPTN dimansuhkan ? lepas ni, ILMU pun jadi takde value, sbb smua orang pun sama.
    Buat DEMO ? pendekatan yang sangat tak relevan, sangat tak pro.
    Ada byk cara lagi untuk suarakan pendapat.

    Isu bayar bulan2 ? COME ON laa, top student pun, kena bayar bulan2 juga,
    scholar yang they all untuk study overseas tu, kena bayar balik.
    so, sama je. tak perlu nak pertikaikan apa2 sebenarnya .

    BalasPadam
  5. btollah mmg sakit nak bayor balik ptptn nih, sb akak pon peminjam ptptn gak. mungkin sb depa rasa dah bayor pon, duet ttp tak luak. maksudnya tak berkurang, tu yg buat depa marah. tp kalau U nak bagi pembelajaran percuma sesaja dan sesuka hati depa, sapa plak nak kasi suap makan kat pensyarah2 yg ngajor tuh. adakah kamal adli..wahhh, terbaeklah kalau gitu kan.

    bayor ajerlah, aku ni ha suriumah ja, penganggur bersiri kot tp bayar ja bulan2 walaupon tak banyak...nama pon berhutang..

    jgn jadikan ia isu politik. asik nak keje senang ja.bila pulak susahnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. akak, pembetulan.
      rasanya yang akak maksudkan tu ,Adam Adli.
      bukan Kamal Adli kak.

      Padam
    2. kamal adli tu pelakon huhuhu...

      Padam
    3. akk ni gila kamal adli ni

      Padam
    4. hahahaha.. lawak2. penat kamal adli kene blakon sungguh2 bayar duit lecturer. haha. ape kaitan :P

      Padam
    5. Aku nak belasah Kamal Adli tu! Kahkahkahkah

      Padam
  6. dulu nak pinjam ptptn ni, tapi mak tak kasi sebab dia taknak pinjam2 ni. so sekarang study dengan wang ehsan kakak2 n abang2 sebab pama dah tak kerja. huhu. bagus jugaklah tak pinjam. takyah pusing2 pikir pasal mansuh tak mansuh ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh ko sedap la mak bapak atau banya kadik badik nak support orang yg susah2 nie apa citer

      Padam
  7. pendek kate,kalu xde duit xpyhla belajo..bongok puak2 melayu haprak ni.rase berduit baru p register kt mane2 port blaja..dhla miskin,duit xde,berlagak kaye..butuhla..ingat lu org xjumpe ruas je lagi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang~ dorang ni kene diajar, campak kt longkang, try hidup sendiri tanpa bantuan sesiapa~ baru sedar langit tu tinggi rendah~

      Padam
  8. yang pinjaman convert biasiswa tu dah banyak ada. cuma kena cari laa. tp tu bergantung pada result semasa. ptptn wajib bayar sebab dah sign kontrak kan. kira dah ada persetujuan 2 pihak. tp kan ptptn convert biasiswa lau cgpa cemerlang. jd xde la alasan xdapat nak bayar. ada pilihan, study betul2 ataupun cari sumber lain. nak study sambil kerja pon bolehhhhh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yang berdemo tu ...pelajar yang malas laaaa tuuu.... kalau rajin dan dapat keputusan cemerlang ....tentu PTPTN jadi biasiswa.....bistu duk melalak jer.. camner nak cemerlang.....

      Padam
  9. kalau xnak byr..jgn la pinjam PTPTN...xbrape cerdik

    BalasPadam
  10. kalau tak nak bayar jgn pinjam la.. bukan kene paksa pun pinjam PTPTN.. takkan itu pun x boleh nak pikir sblum nak pinjam.. IPTA berapalah sgt yuran die berbanding IPTS.. siap boleh down payment beli kancil lg pkai PTPTN (pengalaman mmbr yg belajar di UITM tahun2 awal 2000).. lpas tu dah keje liat nak bayar... KORANG NI BISING JEK LEBIH!!!! NGELAT TAK NAK BAYAR BALIK LE TU!!!! --- saya peminjam PTPTN dgn no 933890...

    BalasPadam
  11. drng ni semua x de otak ker nak fikir... wat mak bapak malu je.... adoi aiii budak2 ni..... bodoh teramat sngat....

    BalasPadam
  12. memg ptptn kene bayar tapi riba atau nama saintifik yuran pentadbiran yg tak lojik buat org tak puas ati...bunga aka riba tu dilaknat oleh Allah....nape nk jgk mkn riba....??

    BalasPadam
    Balasan
    1. mohon perjelas kat sini ada sapa sapa ke pun yang paksa suruh ambik PTPTN ni? ooh masa sign agreement, apsal tak bising pasal riba plak? sebab tak dapat lagi kan? bila dah makan tedarah rasa liat nak bayar baru bising bab riba. sekali lagi, ada ke orang paksa mohon?

      Padam
  13. Isu BODOH yg ditimbulkan oleh org yg pentingkan diri sendiri!

    Disokong oleh org BODOH yg pentingkan diri sendiri!

    Kena paham objektifnya bukan nak tolong mahasiswa tapi utk naikkan kebencian golongan muda kpd kerajaan demi PRU13.

    Kan bagus kalau mereka kata, kalau mereka menang, pinjaman PTPTN dimansuhkan & sapa2 yg dah bayar akan dipulangkan. Gerenti menang, tapi kenapa mereka tak buat?

    Aku tak boleh pikir kat mana LOGIKnya tuntutan ini. Aku dah cuba bodohkan diri tapi masih tak dpt pikir jugak.

    Banyak lagi sumber pinjaman yayasan negeri, mara, glc, dll. Mintak mansuh sekali la BODOH.

    BalasPadam
  14. cakap banyak tak mau tapi entry ni terbaik dalam yang terbaik aku penah baca.

    BalasPadam
  15. jgn jadi bodo....kau tahu ke riba tu cam mana?

    dalam islam pun...memang boleh dikenakan caj...

    BalasPadam
    Balasan
    1. adik...kenapa nak mohon mansuh PTPTN je? kalau sebab riba yang dia nak pertikaikan...mintak la mansuh kan hire purchase loan..personal loan..beli rumah sume ade riba dik......kalau dah bodoh tu bodoh jugak...jgn la kecik kan pemikiran tu..sng sangat la terpengaruh ngan si anwar tu..

      Padam
    2. ni la namanya bodoh sombong....di ulangi ayat lady rara kat atas, waktu pinjam tak reti pulak nak fikir pasal riba2 ni..sebelum dpt pinjaman, rasa halal pulak kan riba ni..kalau dah tau riba tu haram then kenapa awal2 buat pinjaman??kenapa sign agreement dgn PTPTN tu? dah dapat pinjam, dah habis blaja, aik tetiba mcm2 issue pulak ye..so kalau mcm tu personal loan, car loan, housing loan tu tak yah buat la..beli cash. senang. matang la sikit adik2 oiii..

      Padam
    3. bodoh la ko semua kat atas... Dh org bagi duit..amik jela...kalau ptptn tu mansuh, korang ngn muka bodoh senget mula2 suka...BODOH BANGANG

      Padam
    4. orang mcm anon kat atas ni mesti jenis suka hutang dgn kawan2, lepas tu paksa2 suruh halalkan... sbb kesian dan annoying, kawan dia pun halalkan lah... maka sukalah dia dgn muka bodoh senget...

      lepas tu org hulur duit rasuah projek, dgn muka bodoh senget dia ambil... dh org bagi duit... amik jela

      BODOH BANGANG

      Padam
  16. tak tahu ape objektif dorang sebenarnya..
    kalau tak ambik duit ptptn ni takleh ke ? takkan pakse meminjap plak ?

    maaflah soalan macam bodoh. tapi aku ni baru umur 15 tahun. hehehe. T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. xde hal, soalan tak bodoh pun... mcm ni lah yg betul, tak tahu bertanya bkn menyokong sahaja membabi buta tanpa tau asal usul...

      objektif diorg nak suruh mansuh PTPTN dan semua org yg masuk u terima subsidi kerajaan, boleh baca lagi kat atas...

      pelajar universiti yg xdapat biasiswa tak dipaksa pun ambil PTPTN, diorg still boleh guna duit simpanan sendiri atau ditanggung mak bapak bagi yg mampu

      Padam
    2. Pihak IPT tak pernah memaksa mana-mana pelajar memohon pinjaman PTPTN... Tiada pendekatan memaksa dalam PTPTN... Untuk lebih lanjut, sila baca artikel di bawah ni...

      Penjelasan Mengenai Isu Pinjaman PTPTN

      Padam
  17. Jgnlah marah2 sapa2 pon kwn2 sekalian dalam hal sebegini...sume org x sempurna..mmg benar kita miminjam utk belajar..da siap sign pon perjanjian..tp skrg nk menjelang PRU13...mintak la apa2 yg patot kat kerajaan yg sedia ada nie...mana tau untung sabut timbul...ptptn x yah bayar...hehe..untung la saya yg nk graduate taun nie...satu lagi org yg berebut mengambil peluang(tuntut ptptn masuh) bkn org yg bodo..org yg tolak rezeki dan golok kayu sgt BODOHHH..pastu 1 lagi cadangan ko tu x bes sbb(sekadar pendapat) pendidikan & perubatan kena percuma kpd rakyat..pasal takot negara bankrap pandai2 la sapa2 yg gatal sgt nk memerintah dan gila kuasa fikirkan..woha..biaq sume org takot nk jd pemimpin..krn menjadi pimimpin umpama menerima amanah Allah S.W.T..tp zaman skrg sume org gila kuasa, harta kekayaan, dan merasakan depa layak jd pemimpin pada hal mereka bukan ahli-nya..Terakhir sekali kawan2...Kita org melayu bangsa yg sgt kuat dan maju (sejarah dulu kala) namun setelah 50 puluh taun merdeka kita org melayu masih terkebelakang berbanding bangsa len d malaysia..apa punca utama...X BERSATU ATAS LANDSAN ISLAM..Jom bersatu (jgn terpengaruh dan fanatik dgn ideologi politik mana2 pihak sbb dieorg gila kuasa)-WOHA-

    BalasPadam
    Balasan
    1. hmmm ko tak baca habis ni... mmg ada kat cadangan aku kat atas bagi pendidikan free... yuran pengajian universiti dan kolej tempat tinggal tak perlu dibayar. tapi duit belanja sendiri mau ingat la takkan tu pun nak subsidi... lain kali baca habis dulu ye baru nak kondem ke apa ke

      Padam
    2. Ouch..hehe..sori la kalo tulisan ak td berbentuk kondem..ak da baca(tp x baca sume, betul ckp ko)..cume ko kasi option byk sgt..haha..kan baguish kalo perubatan dan pendidikan terus percuma dari bawah ke peringkat tinggi(satu pilihan muktamad). Kerana (sekadar pendapat) segala bentuk ilmu itu adalah sekadar mematangkan kita sebagai manusia bkn punca utama untuk kejayaan hidup(tetapi nk berjaya perlu berilmu).Ak sgt menyokong kalau sume rakyat Malaysia pd masa depan adalah graduan Universiti(baru la rakyat kita memaksimumkan kegunaan otak masing2 dan x mudah terpengaruh ngan anasir luar senang2). Kalau nk sume rakyat Malaysia berilmu laksanakanlah pendidikan percuma. Pastu satu lg perkara, peristiwa DEMO sebegini jgn dianggap bodoh @ aksi monyet..sbb perkara sebegini adalah titik perubahan pemikiran rakyat(walaupon kita lihat sesetengah perkara agak terlampau), namun kita x taw lg kesan sama ada positif @ negatif masa depan. Ingat!!!! DEMO adalah perlu sbb kita gunakan sistem pemerintahan British (tujuan untuk menghadkan kuasa pemerintah)...Jom bersatu bangunkan sistem khilafah -WOHA-

      Padam
    3. Sul_Tan yg bodoh,
      yang nampak gila nak berkuasa sekarang ni ialah Anwar Ibrahim. Barua2 yang demo ni pengikut Anwar Ibrahim. Pandai2 lak tu lantik diri sendiri jadi PM jika PR menang PRU13 ni.. cit! Pui! Sedarlah.. jgn nak tido dibuai mimpi indah si peliwat al-juburi Al Anwar Ibrahim tu..

      Padam
    4. Aku sokong 100% Anon 5.00pm..budak2 ni dh dipergunakn oleh org2 tertentu demi kepentingan politik.knp sblm ni xde pn nk kecoh2 berdemo mansuhkn PTPTN ni.sbb GE nk dekat..menangguk di air keruh.lagi satu, kalo xnak menanggung bayor PTPTN, jgn pinjam pinjam PTPTN!! Byk lg sumber lain blh cari..takde paksaan sesapa kalo korang nk pinjam PTPTN.dh pun nama PINJAMAN, BAYOR JE LA..jgn jd jaguh kampung, terjerit terlolong kt tgh jalanraya..aku ni pn pinjam PTPTN x abis bayor lg..aku redha..dh nama pn meminjam.bayor je la..kalo x nak bayor, belajor smpai dpt cemerlang..itulah susahnya kalo mentaliti subsidi.semua nk percuma..ada cara utk semua ni..tp bknnya dgn berdemo.nnti melayu dicop sbg bangsa yg suka berdemo.buat malu kt mak bapak je!! Swinging bowl betul!!!

      Padam
  18. Ptptn ni hanya isu anwar ibrahim nak bagi orang ingat kat dia yg dah hampir nak mampus. Bukan susah sgt, bdk2 yg demo tu semua tak berakal - jenis kaki ponteng. Adam adli pulak kena gantung kolej. Bkn dlm glongan dpt biasiswa pun.
    Podah. Bangang punya orang ikut telunjuk nurul papa gay.

    BalasPadam
  19. Ramai yang mengaku bijak mengatakan caj 1% adalah riba... Jangan berlagak bijak jika tak tau... Nanti kita kena gelak sebab bangang... Caj 1% bukan BUNGA... Tetapi adalah untuk kos operasi... Sebab PTPTN bukan fully government funded, mcm jabatan kerajaan lain... Sedar tak nama PTPTN tu bermula dari PERBADANAN... Ataupun ORGANISASI... Ianya BUKAN JABATAN ataupun KEMENTERIAN... Bermakna PTPTN menjalankan operasi menggunakan duit sendiri... PTPTN bukan sebuah empayar perniagaan ataupun bank... PTPTN cuma sediakan pinjaman... Maka kos 1% itulah diperlukan untuk menanggung kos operasi PTPTN...

    Penjelasan Mengenai Isu Pinjaman PTPTN

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekadar pendapat(x buat research pon cuma pemerhatian)..Kalau sume ko ckp berjalan ngan lancar serta caj 1% tu utk menanggung kos operasi..fine..PTPTN itu adalah satu produk terbaik d pasaran...tp mcm mana kalo organisasi nie mementingkan keuntungan pd masa depan...sebagaimana syarikat lain d Malaysia..pas tu mereka cuba mencipta formula matematik baru dalam caj perkhidmatan mereka..akhirnya kite pinjam 1 ringgit pastu kena bayar 2.50 ringgit sedangkan kos operasi hanya 0.50 sen (sekadar contoh,pengalaman dari pinjaman di bank)

      Namun buat masa sekarang sume ko ckp tu btol..mereka hanya ambil caj operasi. Tetapi dieorg(PTPTN) ada pekerja tetap..pas tu saban taun gaji pekerja mereka meningkat seiring peningkatan kos operasi dan ada kemungkin igauan yg ak tulis kat atas jadi kenyataan pada masa depan.....kesian adik2..anak2..cucu2..cicit2..kita kerana masa muda mereka diselubungi hutang dan perlu bayar lebih sgt dari yg dipinjam...

      Apa kata kalau kita mansuhkan awal2 lg PTPTN..seterusnya Percumakan pendidikan untuk sume...yeah.....sume org jd pandai...sume adalah graduan...semua mempunyai pendapat dan pemikiran masing2 utk idup..

      Ak tulis nie bkn apa..ak nampak dan rasa (six sense) PTPTN nie satu bisnes yg membebankan golongan muda sbb tu depa sng2 jee kasi pinjam..(game of bisness)...-WOHA-

      Padam
    2. Sul_Tan yg bangang,
      Kalau kesian ngan anak cucu nanti, simpan duit untuk anak2 cucu untuk belajar kat IPTA. Jgn pinjam PTPTN.. bangang!!

      Padam
    3. Anon 05:02..Sul_Tan x bangang, cuma kurang cerdik..dh tau PTPTN ni bukannya paksaan, lg nk meminjam.kalo x setuju dgn bunga atau riba jgnlah meminjam..yg satu percent tu dh dinyatakn dlm syarat2 pinjaman PTPTN?ada baca x?x setuju jgn sain! Senang! Cari sumbe lain..simpan duit dari skrg utk pendidikan anak.jgn duk solek kete, convert moto, beli ipad..xde benda yg percuma dlm dunia yob..dunia pn hanya pinjaman.yg paling aku bengang bebudak yg berdemo tu 99% bangsa melayu..apa bangga sgt k diaorg berdemo ni?berarak terjerit terlolong..mengusung gambar najib, khalid nordin dgn kalungan bunga mcm org mati.apa benda sume tu?xde otak ke?mak aku menangis time aku tunjukkn klip video bebudak ni ngusung gambor najib..mcm najib dh RIP! Mcm gitu korang ngaku org Islam.! SUBHANALLAH!!!

      Padam
    4. Sul_Tan yang entah pape,

      biasiswa dah tade value bila adanya free education. senang la mcmtu..belaja biasa2 je pun dapat masuk U free..so apa guna org yang dapat 11A and dapat biasiswa?? jangan cetek kan pemikiran.

      Padam
  20. hutang, kena bayar.
    nak perjuangkan pendidikan percuma, aku takde masalah.

    tapi nak mansuh ptptn buat masa sekarang ni, tak relevan lagi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perjuangkan kedua2 nya sekali serta perlakasanaan adalah serentak...mesti sgt releven kan...PTPTN mansuh...pastu pendidikan percuma...(sbb Malaysia negara kaya ngan sumber sejak zaman hikayat RamaYana lagi).-WOHA-

      Padam
    2. Mansuh PTPTN menidakkan golongan miskin untuk meneruskan pelajaran. Kalau guna pinjaman bank, tau je la interest bank.. PTPTN lebih murah banding pinjaman pelajaran bank.. Sul_Tan yang bodoh, nak semua free.. nak semua free, ko masuk penjara la.. semua dapat free.. cukai rakyat dapat tanggung ko dalam penjara nanti..

      Padam
  21. Satu perkara lagi...ak x paham kenapa korg sume x suka PTPTN di mansuhkan...mmg la hutang kena bayar tp kalau kerajaan mansuh maka hutang tu kerajaan tolong bayar la..kira halal la (untung aku)..pas tu kerajaan kena kasi pendidikan percuma la untuk sume..

    Sampai sesetengah blog tu kaitkan dgn hadis hanya kerana isu hutang PTPTN nie..x paham saya..

    Mungkin saya NOOB dan pemikiran cetek..hehe(keje dok fikir untung x yah bayar hutang) dlm hal nie..minta penjelasan...hamba lemah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maksudnya, ko ni memang dasar pemalas..
      Kalau ko nak pinjam duit ngan aku, sure tak mau.. kang nanti ko mintak halal.. celaka betui la ada golongan mcm ko ni..

      Padam
    2. Sul_Tan ni bukan betul nak demo pasal PTPTN tapi untuk menjayakan program bongok anwar ibrahim..bodoh betul la sul_tan ni..ko bagi sikit idea..klu PTPTN da mansuh mcm mana nak tanggung kos belajar? napa ko tak demo je smua benda dalam malaysia ni FREE..supaya ko ble duduk kat rumah je tido..DASAR PEMALAS..Adakah negara dalam dunia ni yang bagi 100% free kepada rakyatnya...BODOHNYA nickname sul_tan ni..Bercakap dengan orang bodoh memang tak kan menang punyer...silakan berdemo lagi sul_tan

      Padam
    3. Sul_Tan,
      Hang gi demo, pastu hang bagi pungkok hang kat Anwar Ibrahim..

      Padam
    4. Bro, aku rasa si Sul_Tan ni mmg swinging bowl punya org..sume nk free.time dpt dividen ASB blh plak dia kebas..otak pikir nk untung..korang just ignore je komen dia.dia nk teaser kita je tu..dr komen2 bodoh tahap bangang si sul_tan blh la kita simpulkn dia ni memamg kje nk ngangkang je..nk benda2 free je.sok kalo dia nk kawin pn mesti nk free..hehehe...
      Errr..apa kata korang wat demo tuntut kerajaan bg nikah free.xyah bayar hantaran kawin..aku sgt setuju benda ni...mcmana?

      Padam
    5. sul_tan ni banyakkan lah membaca. sume pon kerajaan nak bayar. lagi satu, kalau nk pendidikan percuma amcam kat sesetengah mnegara, ada dua syarat:
      1. takde korupsi
      2. cukai yang tinggi

      pendidikan percuma ni di tanggung oleh pembayar2 cukai.

      na perjuangkan pemansuhan PTPTN? sengal.

      Padam
  22. Tulisan ini amat bias, sama juga dengan komentar2 yang ada disini, Semua memberi pendapat atas dasar parti Politik dan juga atas dasar membenci sesetengah individu.

    Isu Mansuh PTPTN ini bangkit selepas isu Pembelajaran percuma yang dicadangkan Oleh pihak Paktan Rakyat, Keterangan lanjut tentang Peljaran percuma anda boleh lihat di website http://rafiziramli.com/

    Maka dari situ lah isu ini datang. Maka jika kita seorang pelajar, kita sepatut nya bergembira jika kita terima peluang untuk belajar secara percuma. Bukan kita harus menentang nya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kerana menghalakan saya ke laman web rafizi ramli... saya dah baca dan kesimpulan yg saya dapat buat adalah rafizi hanya mencadangkan cara dan kaedah utk melangsaikan hutang ptptn yg berbillion tu. kaedah bayar tu biasalah mcm2 cara leh nak buat, korek la duit dari petronas ke, cukai ke, mana2 ke... tapi saya tak nampak penyelesaian dan impak kepada perkara2 berikut:

      1. Yuran pengajian adalah percuma, namun dari manakah pelajar hendak dpt duit utk sara diri bagi pelajar yg berasal dari keluarga yg kurang berkemampuan.

      2. Jika semua pelajar yg masuk IPTA diberikan biasiswa utk elaun sara diri, apakah nilainya pendidikan di sekolah menengah dan juga keputusan SPM/STPM di mana tiada perbezaan lagi pelajar yg mendapat 10A dan juga 4A 4B 2C? Akan hilanglah daya saing dan juga motivasi pelajar utk belajar bersungguh2 kerana tiada beza mendapat keputusan cemerlang atau sekadar cukup makan utk masuk IPTA.

      3. Apa akan jadi pada beribu2 pensyarah dan kakitangan IPTS yg byk di negara kita sekiranya IPTA mengalami lambakan kemasukan. Berapa byk IPTS akan bungkus dan org akan hilang pekerjaan sekiranya tidak ramai pelajar yg hendak masuk ke IPTS? Dan kemungkinan juga negara kita akan mengalami semakin byk lambakan pelajar asing daripada negara2 afrika atau awang hitam yg terkenal dgn pelbagai masalah morak hanya kerana IPTS hendak cover kos operasi mereka?

      Ya betul sebagai pelajar pasti gembira dapat belajar percuma. Sama juga sebagai seorang pekerja pasti gembira dapat gaji tanpa perlu bekerja langsung. Sebagai org miskin pasti gembira dapat duit.

      Tapi adakah itu yg kita mahu membentuk masyarakat akan datang? Memberi dan memberi semuanya percuma? Yang sepatutnya seorang pelajar akan gembira apabila mendapat elaun sara hidup percuma sekiranya berjaya dgn cemerlang. Seorang pekerja akan gembira mendapat gaji dan bonus yg tinggi sekiranya bekerja dgn bersungguh2. Seorang miskin akan gembira sekiranya dibantu membuka perniagaan dan mendapatkan pekerjaan utknya berbanding hanya memberi duit semata2.

      Padam
    2. Aku sokong Zero!
      Idea Rafizi Ramli tu memang bangang! Takda PTPTN, pelajar terpaksa pinjam bank utk further study! Interest lagi mahal beb! Ini untuk kos sara diri sahaja ye..

      Padam
  23. aku bukan tak suka ptptn di hapuskan ..
    aku (sbg peminjam) memang liat gak nak bayar ...
    tapi harus igt hukum pinjam ...
    wajib bayar balik ...

    tapi cuba laa para pendemo dan anwar skali pkir ..
    aku rasa kalo hapus nye ptptn maka lahir laa org kurang kurang cerdik (bongok) mcm anwar ...

    tiada kualiti kepada graduan ..
    bila graduan (bongok) berlambak .. tiada kerja ..
    pengangguran meningkat ..
    demo lak ..
    KERAJAAN TOLONG BUKAK OFFICE UNTUK SI BONGOK KERJA !

    puih takda kualiti ...
    takut nak bayar ??
    de 2 option ...
    1. JANGAN PINJAM !!
    2. BELAJAR LA RAJIN2 SAMPAI LEH JADI 10%! @ BIASISWA !

    ni tak .. tak abis belajar da dok demo !! fuck !!
    aku dulu belajar malam keja kedai makan untuk tampung pengajian !!!

    korang !!! puih !!!
    harap duit al-juburi je !!!

    low class !! fucker

    BalasPadam
  24. ari ni dikuliah sy, lecturer sy ada ckp.. mahasiswa perlu berfikiran intelektual.. mahasiswa intelektual akn mggunakan perbincangan sbg platform utk membincangkan sesuatu masalah.. bkn dgn cara demo...

    makna lain d sini, sapa yg sertai demo mcm ni adalah mahasiswa yg tidak intelektual dlm kata lain bodoh..

    disagree? hahah.. korg pn bkn kategori intelektual latu... kahkahkah..

    BalasPadam
  25. Setuju dengan artikel di atas. Selain menolak keburukan, juga berkongsi sedikit sebanyak jalan penyelesaian. Jangan jadi sesetengah pihak, yang hanya melihat sesuatu isu hanya dari satu sudut sahaja.

    BalasPadam
  26. Nk bagi ptptn bleh, tapi buang kos pentadbiran yg bagai tu semua.

    BalasPadam
  27. blajaq tinggi2 tapi bodoh bertingkat tingkat...
    bila minda dah tercemar ngan dakyah kotor, beginilah jadinya...
    klu smua nk free p dok dalam utan la...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sweden negara yg tiada sumber minyak pun mampu bagi rakyat die pendidikan percuma tapi rilek je rakyat die takde duduk hutan?

      Padam
    2. hello tanpa nama bijak bistari..demi memastikan pendidikan percuma, cukai amat tinggi di sweden..ko sanggup ke bayar tax tinggi..
      aku rasa mansuhkan ptptn tu tak wajar..alter existing
      policy dalam ptptn pon ok la untuk medium run..

      untuk jangka masa panjang, kerajaan perlu la buat
      something, kurangkan rasuah, spend duit utk benda bukan2
      so boleh channel kepada education..mungkin subsidize
      macam U*tm..fees murah..

      Padam
  28. kalau benda baik untuk semua apa salahnya disokong? nak hapus bagi free kasik anak2 malaysia pandai pun korg tak setuju? tak paham la, negara TRINIDAD N TOBAGO pun mampu bagi rakyat die pendidikan pecuma la woiiii!!!! kalau bdk europe tgok korg yg beria menentang pendidikan pecuma ni memang kene gelak je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. helo..anon di atas....sini anon lain nak bgtau...pendidikan percuma tu tak relevan pun sbnarnye....tolong bukak minda anda...ptptn tu untuk ko byr yuran + sara idop + klu ade lbih bole la tlg fmly sket2 klu dorg tgh sesak.

      klu bg pendidikan percuma mknanye only yuran pengajian is free...tapi persoalannye cmne student dgn sara idup? nak print asssgmnt? duit makan? beli baju? ko nak berjimba ujung mggu dgn mber2 n awek? ko nak sewa kete gi buat case study?

      xkan sume bnde nak percume dari ko jejak kaki kat uni smpai ko graduate...pala otak ang! skg bagi tau aku universiti negara mana bg sume tu?

      erti kata lain...mcmana universiti swasta nak rolling duit..dorg exist by mutual needs kot....klu sume org berpikiran mcm kamal adli...hancus la sistem pendidikan tinggi negara.


      SEKIAN

      Padam
  29. Ak rase xpyh mansuhkan PTPTN..cume,caj perkhidmatan tu yang ak xsetuju..pinjaman dh ade interest tp nk tambah lg caj perkhidmatan selagi xabes byr..dah macam ahlong..yg pasal "xde paksaan memohon PTPTN" tu lak, mmg la xpkse pinjam tp klu xberkemampuan nk wat cmne??igt senang2 nk dapat bantuan jkm or yayasan..nk kje part time time study bpe sgt dpt..so ak rse caj perkhidmatan tu yg patot dimansuhkan or at least kurgkan..ni pendapat ak je..

    BalasPadam
  30. kalau nak free cgpa kena la baik, blaja pun kolej swasta, spm 2,3 kredit sibuk mintak free, selamat orang bg pinjam, kalau tak pergi kerja bendang je lah setakat 2,3 kredit tu...

    BalasPadam
  31. salam..mana ada benda yg free dalam dunia ni..semua pakai duit..nak mati pun pakai duit nak beli kain kapan, kapur barus kenduri tahlil & etc.
    kelakar jugaklah bila dgr isu nak mansuhkan ptptn ni..saya as student ipts tak sokong ptptn dimansuhkan cuma hapuskan interest yg tinggi, tu je.. ptptn tak perlu dimansuhkan cuma perlu penambahbaikan..
    kalau pendidikan pun nak free je, maka akan lahirlah student2 yang manja & tak ada daya kemajuan..lebih2 lg pelajar melayu lah..jadikan ptptn sbg pemangkin student utk bljr rajin2 sampai capai pointer cgpa yg tinggi supaya dpt ijazah kelas pertama. so, kadar hutang ngan ptptn pun berkurang lah kan..student2 melayu yg buat demo mansuh ptptn adalah student yg pengecut nak sahut cabaran dapatkan pointer tinggi..well, just pandangan saya yg nak dikongsi..kalau ada salah, harap diampunkan...

    BalasPadam
  32. so maksudnye kat sini...

    kalau korang dah abis belajar.. pointer tinggi, hutang tak banyak lah kan?.. siap boleh convert jadik biasiswa lagi loan ptptn ni, betul?...

    jadi yang duk demo "Occupy" ni golongan bangang2 n corot2 pointer perikse?... mohon pihak universiti pelajar yang terlibat dalam "occupy" datarn ni publishkan pointer diorg ni kat skhabar?..

    nak tengok gak result pejuang2 handalan ni... adam adli tak payah, pointer panjat pokok kelape (tiang bendera) tahap tertinggi

    banyak cantik muke sorang2... dah berhutang, dah berjoli katak duit loan, tak nak bayar..

    BalasPadam
  33. excellent points altogether, you simply received a logo new reader.
    What may you suggest about your publish that you made some days ago?
    Any certain?

    Check out my weblog ... germany

    BalasPadam
  34. Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet
    explorer, may test this? IE nonetheless is the marketplace leader and a good section of folks will omit your excellent writing due to this
    problem.

    my web-site: vakantiehuisjes huren

    BalasPadam
  35. This is a topic that's near to my heart... Best wishes! Exactly where are your contact details though?

    My page; huis huren frankrijk

    BalasPadam
  36. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources
    back to your site? My website is in the very same area of interest as
    yours and my users would truly benefit from a lot of the information you
    present here. Please let me know if this okay with you.
    Appreciate it!

    Check out my blog post - vakantiehuisje frankrijk

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...