Isnin, 23 April 2012

14 Universiti Makhlus Halus

Satu lagi kes melibatkan makhlus halus. Kita sebagai Melayu marhaen mesti dengan hensem sekali mempercayai bahawa si arwah telah dibunuh oleh Jin Tanjung Malim. Lepas ini pakatlah ibu bapa elit mundur
(BACA: Kononnya moden tapi masih mempercayai ramalan rahsia tarikh lahir dan kesaktian bomoh) tak menghantar anak-anak ke UPSI kerana takut anak -anak dibunuh atau dibisik untuk bunuh diri.

Link 

Maaf . aku menghormati si mati sebagai seorang Muslim tapi aku skeptik dan jengkel terhadap media yang memaparkan kekarutan dan sikap "PUT THE BLAME ON THE SUPERNATURAL ".

Hearing Voices atau Mendengar suara Ghaib adalah salah satu penyakit mental. Cuba baca dan fahamkan dari sudut sains di samping tak salah berusaha menggunakan cara tradisional yang dibenarkan syarak.


Al Fatihah untuk Fatimah Mina Md. Juferi.

14 ulasan:

  1. banyak orang macam tu la~ bila jadi something yg unexplainable, semua salahkan jin syaitan, benda yang tak nampak~

    ingat tak peristiwa kena hempap masa sedang tidur, student sekolah asrama penuh selalu kena~ well, aku pon, habis study, hilang masalah ni~ rupa2nya, benda ni adalah masalah saraf kita yang memang ada "switch on-off"~ bila switch tu tak selari(lambat sedikit) dari masa kita terbangun, maka, kita rasa "terhempap"~ ini sains, bukan syaitan punya kerja~

    BalasPadam
    Balasan
    1. scara saintifik ni dipanggil sleep paralysis - http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis

      Padam
    2. yup, tp ramai yang taknak amik kesah untuk tahu dari sudut saintifik. kesian..

      Padam
    3. u know i also learn science specially in anatomy and neurology....yes science always have the answer but when i learn with muslim doctor, she said that all the scientific answer is created from al-quran...n when something can't explain.they created the answer....yes, jin or satan can influenced us a human to do something...this situation cant answered by scientiest and almost the scientiest is atheis...so beware of it...

      Padam
  2. media agak melampau dlm isu ini.

    BalasPadam
  3. wallahuallam...Allah jua yg Maha Mengetahui

    BalasPadam
  4. once a meleis, always a meleis

    BalasPadam
  5. kat UPSI ni mmg ada mcm2 suara ghaib... si adam adli dok berdemo dok nak mansuh ptptn tu khabarnya atas nasihat suara ghaib waktu dia kat UPSI dulu...

    BalasPadam
  6. kenapa tak suruh jin tu terjun pastu i ikut baru adil..
    comfern jin hidup manusia K.0

    BalasPadam
  7. most of the so-called supernatural ailments/ disturbances are just inside one's head. don't blame the hantus because of one's mental illness.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...