Iklan Leaderboard

Sabtu, 2 Februari 2013

47 Bunga berguguran di laman web JAWI

Semalam semua orang gomen yang kerja kat Putrajaya dengan KL cuti sampai esok, hari Isnin baru start masuk kerja balik. Aku tak tau bila kena tapi website rasmi Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (JAWI) di http://jawi.gov.my/ kena hack la pulak oleh seorang hacker tempatan yang menggelarkan diri Sofea Hana, main page habis kena defaced dengan ceramah Ustaz Azhar Idrus. Aku tak tahu bila orang Jawi akan sedar benda ni, tapi setakat aku tulis artikel ni masih lagi belum dipulihkan, so jangan lepaskan peluang tengok sekarang sementara masih ada, bukan selalu ada peluang tengok website kena hack secara live hahahaha.


Gila pinky background, siap ada bunga berguguran lagi macam yang selalu aku jumpa kat blog2 awek. Hackers dia orang perempuan ke? Hebat betul.

Tapi masalah betul la kalau laman web kerajaan kena hack. Beli firewall, IPS, IDS macam2 pun masih boleh kena hack lagi. Pegawai Teknologi Maklumat kat gomen ni buat kerja betul2 la, ketatkan la sikit security tu, password bagi secure la jangan lah guna password yang lemah. Malu la kalau website rasmi agensi kerajaan boleh kena hack. Kalau website personal atau parti politik (PAS, Azmin Ali) tu aku tak heran sangat kalau kena hack sebab diorang bukan ada peruntukan yang banyak pun untuk keselamatan ICT server2 diorang pun.

Nasib Google masih simpan screenshot laman web rasmi Jawi yang asal. Ada tak orang2 Jawi yang sedar pasal benda ni. Kalau ada terpaksalah pegawai IT yang in charge datang ofis hari2 cuti ni.


Kalau nak mengikuti perkembangan website2 yang kena hack di seluruh negara boleh follow website  http://www.kenahack.com/.





tags: laman web rasmi website portal kerajaan agensi kementerian jawi jabatan agama islam kena hack godam hacked by sofea hana apabila memilih pemimpin yang jahil ustaz azhar idrus uai ceramah parti pas azmin ali personal blog peribadi facebook password kata laluan lemah tingkat security sekuriti keselamatan ict firewall ids ips server pegawai teknologi maklumat ptm kenahack dragonforce rilekscrew jack hacker cracker white black hat 

47 ulasan:

  1. petikan hadis yg digunakan menunjukkan si hacker betul2 dah fed up kot dgn pemimpin2 yg ade kat mlaysia ni..ape2 pun cun arr website jawi yg dihacked ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Abdul Hadi Awang4 Februari 2013 9:37 PG

      Blog agama UMNO-BN kafir

      Padam
  2. Hehe .. nak kata apa tak tau tapi terbaik laa .. :))

    BalasPadam
  3. alang2 terus buat rampasan kuasa bersenjata macam kat syria tu.......setakat hack website letak ceramah apa barang bai??? xda kesan langsung...........jihad kepala lutut bapak lu........

    BalasPadam
  4. Perghhh, tak pernah jumpa lagi widget bunga macam ni. 1st time kenal Hackers perempuan.. :)

    BalasPadam
  5. boleh jadi yg hack tu lelaki, tapi dia sengaja letak macamtu supaya org ingat perempuan yg hack.................atau mungkin juga yg hack ni gay..........yummy!

    BalasPadam
    Balasan
    1. atau mungkin kau yg gay...hmmm

      Padam
    2. Nama pun sofea mestilah pempuan,
      buat ape lelaki nk mnyamar jadi pempuan.

      Padam
  6. aku pun teringin jugak nak hack blog buasirotak ni.........

    BalasPadam
    Balasan
    1. teringin je ke? reti ke tak reti? tengok perangai macam baru kenal keyboard dengan mouse. kalau reti dipersilakan hack, kalau reti laaaa...

      Padam
    2. yg ko nak butthurt lebih2 ni knapa? nanti aku hack betul2 baru tau......nasib baik aku masih ada rasa kemanusiaan.......

      Padam
    3. seriously, hack je lah betul2 kalau kau reti, and again, itu pun kalau kau reti laa...

      Padam
    4. takyah la.........kesian ko.......buat blog bertahun x pasal2 kena hack.........bodoh arr kau ni........

      Padam
    5. kah kah kah ahmad kena pwned dgn tuan rumah.xreti wat la mcm xreti ahmad oooii byk alasan pulak mamat nih.kalau aku dh lama malu nk komen kt blog ni lg...

      Padam
    6. lol XD.

      hack je buasirotak ni ahmad banyak cakap pulak.

      Padam
    7. not sure if noob was trolled or noob trolled

      Padam
    8. kalau dapat hack buasirotak dapat hadiah tak? :D

      Padam
    9. ahmad reti makan gula2 hacks je

      Padam
    10. Ahmad blog sendiri pun xda. Ada hati nak hack blog org ekeke.

      Padam
    11. okeh, kita boleh simpulkan bahawa Ahmad ni tak reti hack.

      sekian.

      Padam
    12. macam mana hack, duit nak bayar masuk cyber cafe pun hutang dengan kawan.

      har har har

      Padam
    13. panas bontot si polan tu...hehe

      Padam
  7. aku bace ni baru msg mmbe kt jawi.. diorg ct rini...

    BalasPadam
  8. kesian kat pegawai IT JAWI..tak pasal-pasal keja lebih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sesekali takpe selama ni keje senang je hahaha..

      Padam
  9. Balasan
    1. hahah x sempat den nak nengok kejadian tu, dah pulih kembali...

      Padam
    2. time bukak tu aku tgh carik no phone jawi nak tnya proses nikah.. sekali keluar bunga da

      Padam
  10. comel je. tapi tak baik lah hacked-hacked ni T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. org bodoh je yg hack2 ni...........

      Padam
  11. apakah niat dan tujuan sebenar sampai buat camtu ? tak lulus nak mintak nikah kat siam ke ? hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha....pernah kena tangkap basah kat hotel bajet la tu.........

      Padam
  12. bukan masalah password rasanya masalah web apps dia lemah configurasinya.
    So orang luar boleh capai dan ubah kandungan web tersebut.

    Gomen ada projet keselamatan it tak pasti kalau jawi termasuk dalam skop atau tak. Memang bajet besar gak untuk buat pentest dan keselamatan IT ni yang biasanya outsource ke luar.

    korang tahu wat pentest it security pi la hantar proposal kat depa.





    BalasPadam
  13. oohh.. Sofea Hana ni.. aku kenal.. pernah berurusan dengan dia.. hehehe..

    BalasPadam
  14. ntah2 ni bro C++ punya keja haha (tuduhan melulu tanpa insuran)

    BalasPadam
  15. ntah2 orang IT die gak ni yg hack sbb tau cuti, kang sblm isnin kang die pulihkan semule ke asal. sbb jabatan agama dorang pn tak tahan dgn pemimpin skrang tp nak wat cmner, masih lg keje makan gaji dgn kerajaan...

    BalasPadam
  16. cute site.

    bagus juga ada feminine touch pada website yg kena hack.

    takdela nampak macam contengan di dinding atau dipenuhi profanities.

    BalasPadam
  17. Apabila Memilih Pemimpin Yang Jahil~ haahhaha~ memang cantik sangat dengan kena dengan situasi~

    inilah perang dunia era baru~ kalau hangpa boleh hack server2 bank2 swiss, bank2 US, pergh, alangkah terbaik dari ladang~

    BalasPadam
  18. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  19. noob,cuba buat entry pasal personaliti yg tak menentu dan masalah mental yg berkaitan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena jadi psychiatry pulak Dr Noob ni lol.

      Padam
  20. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    BalasPadam
  21. ~~ x sempat nengok...da pulih seperti sediakala....

    p/s : maseh mengharap ahmad hack buasirotak....hewhewhew.....

    BalasPadam
  22. hacker ni ohsem .. teringin nak jadi ohsem macam beliau .. hehehe

    p/s: masih juga mengharap ahmad hack buasirotak .. kuikuikui~

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...