Rabu, 20 Februari 2013

69 Harlem Shake dan melayu

Dua minggu lepas aku dah perasan ada satu trend baru di Youtube iaitu video Harlem Shake yang dipopularkan oleh orang2 US dan tanpa disangka2 ia menjadi meme dan viral di Internet.


Di bawah adalah video Harlem Shake yang pertama dibuat dan diupload di Youtube di mana ada 4 makhluk pakai kostum ketat dan menari cam bangang berlatarbelakangkan lagu Harlem Shake oleh Baauer


Kemudian ada orang buat parody di mana agenda utamanya ada seorang menari macam orang bodoh pakai helmet manakala orang2 disekeliling buat bodoh saja, dan pada saat ke-15, tiba2 keadaan jadi huru hara dan semua orang ikut menari cam orang bodoh. Video ini hanya berlangsung selama 31 saat.


Secara tiba2 je video tu meletup dan ramai orang buat video pelbagai versi namun masih mempunyai modus operandi yang lebih kurang sama, seorang menari pakai helmet cam bangang, tiba2 yang lain2 pun jadi bangang buat tarian freestyle ada yang bukak baju ada yang tengah menyontot dinding. Aku malas nak letak video2 Harlem Shake luar negara yang lain, kalau nak cari sendiri kat Youtube.

Trend ni menjadi sangat popular sampai dikatakan bakal menggantikan trend Gangnam Style. Tapi ada 2 benda yang aku rasa benda ni sangat lame ass.

Pertama, walau ia video pasal Harlem Shake, tapi yang terkinja2 kat video tu tak menari Harlem Shake yang sebenar pun, cuma tarian orang tolol tak tentu arah macam orang biol. Kat bawah ni ada instructor nigga botak tolong tunjukkan tarian Harlem Shake yang sebenar.


Kedua, seperti juga trend Gangnam Style, aku dah boleh agak ia tidak mengambil masa lama untuk orang2 Malaysia terutama melayu akan tiru dan buat juga video Harlem Shake versi mereka sendiri dan hasilnya tersangatlah bangang dan lame ass nak mampus yang hakikatnya mereka tak tahu pun Harlem Shake tu menatang apa sebenarnya.

Berikut adalah kompilasi Harlem Shake versi Malaysia ada 17 atau 18 video di dalamnya. 


Abang baju putih tengah menyontot apa bang?
Budaya apa abang2 ni nak ajar kat kanak2 lain ni?
Ya saya tahu korang semua orang cina, tapi siap bukak2 seluar bagai tu apahal?
You, yes you, the topless guy with kain pelikat. Bangang apa kau cuba lakukan ni dah macam male stripper aku tengok?
Doraemon menyontot beruang? And you with the fake boobs, takde rasa cam gampang ke?
Akak ni kenapa dah terkena sawan babi ke?

Dan berikut adalah versi budak2 baru nak up.


Kali ni sondol gitar. Tarian menyondol2 ni memang wajib ada ke?


Harlem shake our ass madafakas kepala hotak! Ntah2 bulu jembut pun tak tumbuh lagi, dah berperangai macam tahi. Tu buat apa dok bawah kangkang orang ingat dah best gila ke?

Seriously, its not so damn funny at all. Ini bukan tahap annoying lagi tapi dah level bangang abadi. Aku tak tahu nak describe macam mana lagi. Yang pasti, makin ramai melayu akan buat video2 bodoh ni. Apa yang orang luar buat semua nak ikut, biarlah benda tolol pun. Lepas ni kalau tarian gelek bontot pakai spender jadi viral, mesti ada yang nak ikut juga. Persoalannya, kenapa kita kena terikut2 denga trend dunia dan negara barat biarpun ia bodoh nak mampos? Korang takde rasa malu ke?

Daripada semua video2 sampah Harlem Shake ni, aku lebih sanggup tengok video tarian Dubstep yang sangat ohsem oleh Nonstop ni.


Ada orang melayu sanggup tiru? Kalau ada, aku respek. Dan kalau ada lagi kawan2 anda ajak buat video Harlem Shake, ya... tolong pukul mereka.




tags: what is harlem shake dance dancing original origin apa itu asal usul video song baauer youtube meme viral trend trendy popular meletup demam serang versi version orang malaysia melayu cina india rumah kanak keluarga family joget menari tarian ganti replace psy gangnam style over parodi parody learn how to tak lawak kelakar bodoh macam sewel crazy retarded cool tahi funny university armed forces internet companies company sports team tv production crews norwegian youtubers dubstep pop lock dancing dancer marquese scott nonstop whzgud remix pumped up kicks foster the people adele set fire to the rain crew remote kontrol

69 ulasan:

  1. lynn pun dah siap satu entry pasal harlem shake. fikir dua tiga kali nak post. terasa nak buat entry bila tengok seorang artis dan family buat harlem shake. seyes sedih bila tgk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ala cweetnye korg berdua ni.lynn dgn noob ni cam serasi sgt,dua2 mcm blh baca isi hati masing2.biler nk kapel?

      Padam
    2. banyak blog recycle idea :)

      Padam
    3. Cik Lin si pipi merah~~ada aku kesah ahahaha....

      Padam
    4. lynn artis mana yang buat dengan family dia tu?

      Padam
    5. bhai harlem shake ini menatang apa

      Padam
    6. so what cik lynn.. semua ni salah umno-bn jugak ke?

      Padam
    7. salam alaik noob.-> daphne iking.

      Padam
    8. Tanpa Nama 20 februari 11:36 ptg
      Cubalah lihat.. Satu dunia ditipu.. Islam ditipu, sejarah ditipu, ekonomi ditipu, segala ditipu.. bukan 50 tahun kita ditipu, bahkan dri awal2 sudah ditipu..Sebab tu manusia diajar Dzon. What and how you see things is the way they react back. Ini ada dibincangkan dalam banyak buku. Dan self-experience. Allah bersama dengan sangkaan hamba-hambaNya.

      Padam
    9. Salah UMNO-BN & Najib!

      Padam
  2. mmg gila sawan orang malaysia yang buat ni. terasa menonjolkan ketidak pandaian diri sendiri

    BalasPadam
  3. masih belum tengok video mereka-mereka -..-

    BalasPadam
  4. Baik layan coconut shake..

    BalasPadam
  5. baru tahu..tapi baca penerangan noob ni rasanya menda alah ni sangatlah teruk dan menunjukkan mereka-mereka itu mempunyai 'otak yang sakit' tahap kronik..perlu ke nak ikut dan tiru? trend hape kemendanye? haishhhh...(-_-")

    BalasPadam
  6. ni dari gangnam style yang bangang tu le pastu semua aksi selamba yang bangang jadi ikutan viral sebab ramai nak tengok aksi bangang atau membangankan diri sendiri kat internet supaya dilihat cool..

    Dubstep lebih kurang micheal jackson punya step je..

    BalasPadam
  7. Apa punya bangang si boroi tunjuk tetek buka baju. rosak2

    BalasPadam
  8. agak mencabar bagi aku utk kawal mulut dari menyumpah seranah mangkuk2 meleis yg cam @^%# dengan gelagat %$#@ mereka itu... yg dah tua bangka pun ada join? %$#@... yg pompuan bertudung pun nak ikut #@^& jugak? %$#@.... just %$#@.... tu kalau aku kenal, aku sound cukup2... serious %$#@....

    dubstep requires real talent, not stupidity... that's why it hasn't gone viral... benda bangang mmg cepat tersebar dan menjadi ikutan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. http://www.redtick.com.my/searchresult.php?s_cateid=298

      (out of topic)

      Padam
    2. nais. bole beli online :D

      Padam
    3. beli kicap online. sampai rumah kicap dah menunggu. XD

      Padam
    4. boleh order tukang masak online sekali tak?

      Padam
    5. LoL omg Len you seriously shop for these everyday grocery items on9? dasat habit on9 shopping ko...

      Padam
  9. Naharom. Aku ingat Gangnam parody dah bangang dah, rupanya Harlem Shake parody lebih ultras kebangangang nye daripada gangnam.
    In b4, kenapa maleis punya clip banyak yg tutup muka abis? takut kena dianjing dan dinaharomkan oleh rakan2 ke?

    BalasPadam
  10. Aku xtau nak bg level apa dkt puak2 ni. Bila otak buh dkt
    bontot dah jadi sama seri level dgn lembu kambing
    malah lagi bodoh dari lembu.

    Kesian aki tgk puak2 ni. yg makcik dah dekat nak baham tanah
    pun ikut join skali.

    Akan ada pd akhir zaman kamu akan ikut yahudi nasara sejengkal
    demi sejengkal sampai diorang masuk dlm lubang biawak pun kamu
    akan ikut.

    Tapi ni bukan biawak lubang tahi puak2 melayu masuk.
    Pastikan kita, anak beranak kita adik kakak rakan kita
    tak termasuk dlm golongan yg nabi sebut ni(72 golongan)
    dlm api neraka.

    BalasPadam
  11. dah tengok last week kat youtube. macam tarian lucah je. kenapa orang kita suka sangat tiru benda yang tak elok macam ni? ada faedah ke? even for fun pun agak-agak la weh. sedih bila tengok ramai orang melayu yang jadi pak/mak tiru. Astagfirullahuladzim!

    BalasPadam
  12. heesss.. mmg meluat tngk. doakan yg terbaik je la.

    tp argghhh mmg meluat.

    jgn la anak2 kiter, sedara2 kita, orang terekat kiter mcm ni. Tp kalau boleh taknak orang malaysia jadi mcm ni pn terutama yg memegang nama islam tu.

    BalasPadam
  13. Dah tgk video ni pagi smlm....mmg xleh terima. Rasa mcm jd umat lg lg bertamadun mcm cipanzi pulak, lg2 org melayu. Kalau gian sgt nak wat (tention nak exam), buat senyap2 je sesama kawan..xyah nak siap youtube. Yg pelik diikut..yg wajib x pulak.

    Mengikut statistik, golongan muda paling senang terpengaruh, especially benda2 yg menarik perhatian mcm video ni, merokok, sosial ala barat and politik M'sia. Sekali kena terus terikut2 nak buat even kebanyakkannya bawa kesan negatif kpd seseorang. Mana yg best, layanzzzz. Darah muda, nak try semua benda, dah tua xleh nak wat 2 semua (alasan yg diberi).

    Pasal GangNam Style...sy sbnrnya x lyn sgt video dia..just bila dgr kat radio, mood tukar to happy mode. X perlu sgt nak terkinja2 nak menari kuda sgt. Just buang yg keruh, ambil yg jernih. Tp video/audio Harlem Shake ni bila dgr je boleh menari mcm org hilang akal sekejap kalau dah terikut2/minat sgt. Kalau aku lyn video ni, tukar nama jd 'Beruk Afrika'. Haha!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada satu video kat atas, sekumpulan lelaki buat aksi Harlem Shake tp kat belakang ada gantung ayat suci Al-Quran. Astarfirullah! Malu betul ada Melayu mcm ni.

      Better dgr bacaan suci Al-Quran smbil tarranum (menyanyi) oleh budak2 sekolah rendah kt youtube, lg menusuk kalbu n menginsafi diri.

      Padam
  14. mcm lucah plak sy tgk video ni.. mcm xda keja lain dah nak buat.. malu saya dibuatnya..huhu

    BalasPadam
  15. semua lumba-lumba nak jadi yang paling awal buat parody..

    kasihannya trend bodoh ni..

    BalasPadam
  16. its "PARODY" ..get it?why so serious..pftttt

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebab parody tu bodoh mcm hang jugak

      Padam
    2. Harlem shaker detected!

      Padam
    3. ..what is wrong wit u ppl?..I mean that is what "PARODY" is all about rite..Its a spoof,an imitative work created to mock;get it?..owh come on!

      Padam
    4. it's ok when you do it inside your own room
      but with internet audiences.. it's just dumb ass..

      get a life..

      Padam
    5. full of morons..

      Padam
    6. tahu tak apa maksud parodi?

      parodi - karya sastera, seni, dsb yg meniru gaya pengarang atau pencipta lain dgn cara yg me­lucukan atau menyindir; memparodikan menghasilkan parodi.

      parodi adalah suatu yang kita buat dengan meniru, ajuk, mock, make fun, melawakkan suatu karya tak kira la lagu, filem, video klip, komik dan sebagainya. sebagai contoh, membuat parodi gangnam style.

      adakah video2 viral harlem shake itu adalah suatu parodi? tidak, kerana apa karya asal yang mereka hendak parodikan? parodikan tarian harlem shake yang sebenar? bukan. ia hanya suatu trend video tarian freestyler dengan berlatarbelakang muzik harlem shake oleh baauer, itu sahaja.

      dan elemen utama dalam parodi adalah ia seharusnya lebih kelakar dari karya asal dan mempunyai unsur2 sindiran serta satira yang menghiburkan. so aku tanya balik, ada ke korang rasa kelakar dengan tarian2 super sewel diorang tu? ada tak unsur2 sindiran pada karya asal? ada ke korang rasa terhibur?

      not funny, yet not entertaining, just lame ass.

      Padam
  17. Meniru mmg meleis pakar...pui!!! xder identiti sendiri.

    #BANkami

    BalasPadam

  18. O_O
    aku neutral.

    Kebangangan mereka mereka mereka dan mereka adalah amat entertaining.
    Keep being stupid people!!

    I enjoy the show. XD

    BalasPadam
  19. Oh ye! dorang nak harlem shake madafakas ke hape kejadah semua lantak dia la. Tapi aku tak boleh terima tengok latar belakang dia, kat dinding tuh.. yang dalam frame tuh. Such an insult to the religion tau x? Takde respect langsung. memalukan agama.

    BalasPadam
  20. orang muslim yang ada akidah dan iman... kenalah tau mana yang salah dan betul..

    Sayugia, mengamalkan mana yang berfaedah dan menegah mana yang tak beri keuntungan pada diri sendiri...

    Sebab itu, amar makruf nahi mungkar... simple as that..

    BalasPadam
  21. tengok aksi kat gambar pun dah meluat tgk.. ape lagi nak tgk video.. xde la nak layan.. haha


    Jom tengok hadiah kat sini - http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/senarai-sponsor-yang-baik-hati.html

    Menarik x hadiah? Hehe
    Jom join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan terawal akan dapat 1pcs Sticker Fridge Magnet / 1pcs Button Badges dari @Cenderahati Akamika Gift. Dan rebut hadiah2 menarik yang lain.. ^_^

    http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

    BalasPadam
  22. sebok jer sweet life kat page nih!

    BalasPadam
    Balasan
    1. nasib tak komen carut tadi.. fuh.. fuh.. haha

      Padam
  23. mmg la diorang buat tarian@gaya bodoh noob..kalau tak nampak bodoh taklah parody harlem shake namanya..baik diorang shuffle je..

    BalasPadam
  24. dasar puak2 xde asuhan agama..gini le jadinya..senang ngikot menda2 karut..kalo dari kecik anto g dgr ceramah agama konpem xdbuatnya menda2 bodo+bangang+tolol camni..

    BalasPadam
  25. ingatkan gangnam ari tu dah bangang dah, ada yang lagi bangang rupanye.. pastu ramai pulak yang mengikutnya.

    BalasPadam
  26. Halim Sheikh punya pasal. Orang jadi gila.

    BalasPadam
  27. So called parody . But..there's a limit esp for muslim .Gangnam way better than Harlem Shake.

    BalasPadam
  28. Y so serius dol

    BalasPadam
  29. bila ada video menari pelik2,laju je ikut..cepat je blaja menari menyontot.tapi dari kecik tgk org solat,tetap jugak tak sempurna gerakan solat.macam ayam tengah memagut.

    BalasPadam
  30. Baca kat sini baru la tau pe bendanya ni. Tak pernah tau & tak pernah ambil tau sbb langsung tak suka benda2 camni. dunia, dunia. zaman dah berubah, dunia dah maju. makin maju makin begini ye kita ni?? geleng2 kepala nengok

    BalasPadam
  31. Memamng melampau la

    Memang melampau Hashirama dan Madara ni..

    Dah macam pendekar laut guna juara tempur pulak.. adeh..

    BalasPadam
  32. yg menari mcm bangang tu satu hal la bangang..yg komen mencarut carut pn termasuk kategori bangang jgk kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. bangang lagi membangankan :) lol
      baik layan naruto

      Padam
    2. komen mencarut tu tak bangang.sebab kat luar pun memang mencarut jugak.kita semua bangang.tak ada yg pandai.terima la hakikat.yg ada cuma berlagak pandai dan yang terlebih bangang.

      Padam
    3. jadi mari kita tunjukan kebanganagn kita di internet upload kat utube yea..

      Padam
    4. bangang tak payah tunjuk.yg nak gi tunjuk tu nape.kang jadi mcm org dalam video kat atas.takde spe pun pakse kau tunjuk bangang.wat rilek sudah.

      Padam
  33. http://www.youtube.com/watch?v=EpZSdDj1IhA&feature=share

    HARLEM SHAKE MUSLIM VERSION...

    BalasPadam
  34. blom kesempatan tgk harlem shake nih...klau gangnam style tuh blh tahan comel ler jugak klau anak aku buat...tp harlem shake ni konpem mcm haram..blom tgk pon aku da rase geli...huhuhuhu

    BalasPadam
  35. http://www.youtube.com/watch?v=IPn-m7_O_Uw <<-- sessi balas harlem shake.. tgk sampai habis... :)

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...