Iklan Leaderboard

Sabtu, 26 September 2015

27 Best ke hidup dengan jurugambar sepenuh masa?

BEST KE HIDUP DENGAN PHOTOGRAPHER?

Jawapan dia tak best! Kenapa?

Sama saja photographer ke videographer ke designer ke arkitek ke interio decorator ke artis ke, semuanya dalam industri kreatif. Industri kreatif ni lain, tidak seperti industri lain.

1) Kerja di waktu orang cuti. Jangan harap nak cuti gembira kalau hari cuti awam, deepavali, hari raya dan sebagainya. Waktu inilah rezki masuk. Di kala semua orang lain cuti, mereka berpusu nak ambil gambar dan berkumpul seisi keluarga. Kak kay raya kedua dah shoot, itu pekara biasa. Tanya team kelantan, hari raya pertama turun bekerja adalah pekara biasa.


2) Majlis adek beradek saudara mara kahwin hari sabtu ahad jangan harap dapat datang. Kita akan datang semula pada hari isnin melawat pengantin selepas semua majlis selesai , adakalanya kita datang tolong mereka mengemas rumah sesudah majlis. Itu biasa.

3) Lepakking. Kebanyakkan otak photographer bergerak cargas pada waktu malam. Nak buat album, nak edit dan nak cari ilham baru. Ye mereka suka lepakking lewat malam.

4) Majority lelaki. Bayangkan kalau husband kak kay orangnya kuat cemburu? Habislah! Duduk borak pasal gadjet pun semua lelaki, nak pinjam lens pun semua lelaki, nak tanye masaalah office pun semua bos photographer lelaki, nak cari supplier pun semua lelaki.

5) Nafsu gadjet tinggi. Nasi lemak rm7 memang beliau takkan beli. Tapi lens rm7k sekejap je dia bayar. Biar kereta kancil asalkan pakai 5dmk3 body 8ribu.

6) Melekat di komputer. Tiada komputer hidup tak bermakna. Boleh tido peluk komputer. Itulah nyawa. Jangan hairan sangat kalau si dia tak layan anda tapi lebih layan sikomputer tu.

7) Cuti? Hanya waktu bekerja outstation. Nak bercuti suka-suka? Jangan harap!

8) Backpackers. Kalau berjalan travel memang betul berjalan. Jangan harap shopping! Makan sedap? Mimpilaaaaa

9) Workaholics. Shooting ni macam dadah. Tak dapat shoot minggu ni boleh menggigil wa cakap lu.

Hah, dah ready nak kahwin dengan spesis macam kami?

Kalau tak mampu jangan main redah je kalau tak siap mental emosi boleh menangis di tepi bucu katil taw!

Kalau isteri yang jenis kuat jeles, sentap selalu kalau suami tak pergi majlis rasmi keluarga dia. Tersentuh rasa bila suami sibuk bekerja di kala dia bercuti. Stress tengok si suami mengayat client wanita sewaktu buat sales. Susah hati tengok suami yang tak tido-tido walau dah pukul 3 pagi. Menyampah tengok barang kamera suami bertambah tak pernah surut. Sakit hati bila suami pergi outing dengan kawan kawan dia?

Kalau anda tergolong dalam golongan ini, carilah suami lain, jangan himpit langsung dengan orang dalam industri kreatif ini.

Boleh meroyan orang tua-tua kata.


Bayangkan kalau cik abang sadocit kak kay ada ciri semua di atas. Kak kay memang berhenti jadi photographer dan terpaksa jadi cikgu sekolah rendah luar bandar masuk pagi balik tengahari sabtu ahad golek-golek dengan suami depan tv.

Yang nak jadi photographer tu, dah ready untuk semua ni? Jangan ambil degree photography tapi tak boleh kerja weekend dan lewat malam dengan alasan nanti mak abah saya marah even worst ade yang bagi alasan boyfren saya tak kasi kerja sabtu ahadlah kak, booooooo you! Lain kali apply jadi cikgu pendidikan seni, bukan photogarapher adek ku.

P/s : gambar sewaktu bertugas sebagai jurugambar rasmi event ephyra. Kami buat live update, photoshoot dan videography. 3 pekara dalam satu masa. Team @thephotolicious sampai rumah pukul 3 pagi.

Dah ready nak masuk industry kami? Tepuk dada, tanye diri. Berani ke kita?

Dari 2006 kak kay disini, and will continue insyallah. Kita orang istimewa, hati kebal jiwa kental.

Kita orang luar biasa.

Ada yang kata kami tak pedulikan keluarga. Akak nak tanye, adakah kerja seperti doktor, nurse, askar, pekerja tv3, pekerja pavillion dan mall pasaraya lain, pekerja pelantar minyak, pekerja di stesen minyak, pekerja di luar negara, pekerja di tv1, pekerja radio, artis di tv semua tidak sayangkan keluarga?

Hadam elok elok. Kak kay menulis mengenai job description seorang jurugambar sepenuh massa, yang part time apa tah lagi.

Kenal pasangan anda dan bantulah mereka agar kita sama-sama bahagia.

Sumber dari FB Kamalia Kamal @ Kak Kay.


* * * * * * * * * *

Aku kongsikan artikel di atas sebagai panduan dan perkongsian pengalaman bagi mereka yang nak menjadikan photographer atau orang yang bekerja dalam industri kreatif atau orang yang bekerja tidak mengikut waktu pejabat biasa sebagai pasangan hidup. Kehidupan dan rutin harian mereka memang sangat berbeza dengan mereka yang kerja waktu pejabat jam 8 ke 5 hari Sabtu Ahad cuti.

Nak kahwin dengan mereka, kena faham kerja, tugas dan rutin kehidupan mereka. Kalau rasa tak boleh faham dan susah nak faham, cari pasangan yang kerja office hour atau yang jadi berniaga sendiri jadi bos.



tags: best ke hidup dengan photographer jurugambar industri seni kreatif bidang kerja waktu pejabat office hour rutin kehidupan kerja tugas job scope kerjaya career

27 ulasan:

  1. Nice one Noob. Apapun kerjaya kita, or pasangan kita.. pemahaman dan hormat menghormati adalah penting. Tnggunjawab kita dan pasangan untuk meletakkan prioriti pada certain things. Mutual agreement is the key.

    Kepada yg memilih kerjaya sebegini, tahniah dan teruskan. Frame the passion and patience in your heart. Bukan semua boleh menjadi fotografer yang hebat. Saya mengagumi anda!

    "Too small to make changes? Imagine a mosquito."
    -Katya-

    BalasPadam
  2. Aku pun x paham jadi orang melayu. Betapa susahnya jadi melayu. Dari Perdana Menteri hinggalah ke macai2 politik, dari ulamak mufti hinggalah bebudak sekolah agama, dari setinggi2 gomen servant hinggalah ke samseng kampung, dari pakar IT hinggalah ke subscribers blog, mmg payah benar nak jumpa spesis melayu yg sederhana.

    Dimana salahnya sistem pendidikan, sistem agama, sistem sosial juga segenap sistem cakrawala yg ada, mahupun Allah Taala sendiri. Hinggakan apa yg melayu buat, melayu sentuh, semuanya menjadi TAIK belaka!!

    Kalau mat saleh cina india taksub dgn minat masing2, itu perkara lumrah dan memang sepatutnya jadi begitu. Malah dipuji2 mengalahkan tuhan maha mencipta pun ada.Kualiti AAAAAA. Apakah etika menjadi melayu begitu rumit? Hinggakan nak lawa tapi x leh melawa? Nak berak tapi x leh berak?

    Apa sebenarnya etika nak menjadi melayu yg luhur bagus tahap pukimak tanpa ada komen2 atau saranan2 bernas mahupun saranan2 bodoh itu ini supaya menjadi itu ini? Kamonla..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kau ni alvin tan ke? Vivian peciter skrg?

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. "Dimana salahnya sistem pendidikan, sistem agama, sistem sosial juga segenap sistem cakrawala yg ada, mahupun Allah Taala sendiri" mu di berat ni...istifar balik(klw Islam). A non 9:54 boleh terangkan tak apa kaitan msg kamu dgn tajuk topic? saya kurang jelas

      Padam
    4. Apa kau merepek ni shaitoonn... Otak kau da twist.. Merepek smpi ke cakerawala..apa ke bodohnya ko ni.. Ko ni la contoh manusia yg terlalu taksub befikir Ikut acuan minda ko sendiri..lel..gg

      Padam
  3. Tapi kerje camni kan flexible~ anda boleh adjust masa sendirikan x mcm office hours. Biar pun sibuk sabtu ahad atw public holiday, tapi boleh cuti dihari lain. exp, klw weekend ni kerja, targetla minggu depan cuti, atw cari cuti diwaktu sekolah.Memang kita kena paham pasangan masing2 dlm mendirikan rumah tangga tapi jgnla ambil kesempatan "u kena faham kerja i mcm mane" utk nk dijadikan alasan boleh kluar kejer ikut suke hati. Kerje mcm ni bg aq seronok and more relaxing klw tak bertujuan nak kejar duit semata-mata. Anda yg tentukan sendiri jadual anda samada nk jdkan sibuk atw tak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul betul. bak kata ada quote ni, "duit boleh dicari, tp masa dan peluang dgn family berlalu kalo x digunakan baik2. apatah lagi kalo orang tu dh xde.."

      Padam
  4. senang je, tu la photographers ni baik kawen sesama dorang je. laki bini buat bisnes photographer, ok je kot.

    BalasPadam
  5. Salam noob,selamat hari raya aidiladha. Kerjaya dalam bidang kreatif mmg x kira masa, ia bergantung kepada on demand, idea kena cari sentiasa supaya sentiasa bersedia bila diperlukan,contohnya musician pun sama juga, contohnya guitar track kena prepare krn sewa studio bjalan by a clock walaupun ko ada/xde idea in a mean time,JD persoalannya ialah kos dan demand customer (with their own idea /adjusting your own idea for them) tak kira masa walaupun kdg2 rasa nk pecah kepala since diorg well known artist/customer,memasing selfish. TAPI....kebebasan hidup berkarya,ikut masa sendiri dan as long as persediaan ada mgikut wave bidang kreatif masing2,kebebasan mutlak sentiasa ada cuma rancanglah masa anda wisely utk mereka yg membayar hasil kreativiti anda tak kisah anda pemuzik, pelukis, computer programmer,photographer,architect,designer etc kepuasan anda sebenarnya ialah bila customer anda puashati!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bisnes mcm ni memang mencabar. Terutama composer, nak cari ilham tu bukan senang tu, ada dateline plak tu.

      Padam
  6. jawapannye x best.. sbb jurugambar kerja bodo, x perlukan 5A untuk jadi jurugambar, aku pandai wat gheja pandai la..KEDEPAN PON BOLEH.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gheja? Maksu ko gereja? Ko pandai buat gereja?

      Padam
    2. ko ni pehal ayam afrika.. bodo buat la kerja bodo.

      Padam
    3. Aku bulan dia la.Aq suka komen Ayam...mana die eh?lama x nmpk

      Padam
    4. Org bodo yg bajet pandai je yg kategorikan pkerjaan sbg keje bodo atau keje pandai, org yg bebetul pandai akn ckp keje halal atau haram. Xde keje yg senang la bodo, smua keje ada cabaran masing2. Oo btw, aku skor spm lepas dari benchmark "pandai/layak" yg si kedepan tu sarankan ye, dan aku buat keje "halal". Apa yg kedepan cuba nak ketengahkn tu mmg ada points dia, tapi kalau nk ukur kpandaian seseorg tu berdasarkn spm semata2 tu x boleh juga. Sbb tu la dlm proses nk ambil org bekerja, kne lalui temuduga dulu. Dari situ boleh tahu org org tu waras ke x, bajet bagos ke x, dll. Kalau stakat result spm je dh boleh jd penentu muktamad, senang la smua majikan nk ambil pekerja baru. X perlu ssh2 buang masa temuduga bagai la kalau stakat spm bnyk A je dh boleh jamin pkerja tu baik, cekap, amanah, x kerek, xde mslh sikap, boleh buat kerja dgn baik dll. Tp aku sokong spm tu dijadikan sbg penentu kelayakan utk masuk ipt, terutamanya ipta. 5A ke atas tu dh kira gred 1, boleh diterima.

      Padam
    5. sebenarnya aku hanyalah penyamar kedepan..kedepan yang sebenar tgh cari idea nak komen.

      -anon 6:04-

      Padam
  7. Masa anak dara dulu memang minat gilerr dgn fotografi. Sanggup ikat perut beli kamera SLR. Masuk pertandingan fotografi dpt no 1 beb.... student lelaki tengok 1 mcm je sbb x biasa tgok perempuan usung lens panjang2. Namun tinggal kenangan... bila dah kawin kena bkorban hobi utk anak2... tak makan nasik la anak2 aku kalau maknya gila bergajet... tunggu la klu ada rezeki lebih... boleh sambung balik... mahal woiiii....

    BalasPadam
  8. Masa anak dara dulu memang minat gilerr dgn fotografi. Sanggup ikat perut beli kamera SLR. Masuk pertandingan fotografi dpt no 1 beb.... student lelaki tengok 1 mcm je sbb x biasa tgok perempuan usung lens panjang2. Namun tinggal kenangan... bila dah kawin kena bkorban hobi utk anak2... tak makan nasik la anak2 aku kalau maknya gila bergajet... tunggu la klu ada rezeki lebih... boleh sambung balik... mahal woiiii....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sarah ada bakat klw sampai boleh dapat No.1, buat la part time :D.

      Utk elak double post jgn click butang "back". Klw tak jd mcm ni.

      Padam
    2. Sarah ada bakat klw sampai boleh dapat No.1, buat la part time :D.

      Utk elak double post jgn click butang "back". Klw tak jd mcm ni.

      Padam
  9. Melebih2 jer. Semua keja ada susah senang.

    BalasPadam
  10. sebab tu agaknya abang gua berenti dari jd fotografi. bukan sebab tak tahan cabaran dugaan tapi sbb kami didik utk beri lebih masa kpd keluarga....

    BalasPadam
  11. kekny pun photographer tapi part time je lah... actually kalau pandai ambil gambar takpayah beli gear yg mahal mahal ni.. hehehhe

    BalasPadam
  12. Tak sanggup acik nak membeli lens rege sampai 10k

    BalasPadam
  13. membe aku keje bank gaji dalam 3+++
    sabtu ahad photograper satu hari 800.
    pandai2 kire la

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...