Iklan Leaderboard

Jumaat, 11 September 2015

17 Jika alien serang bumi adakah manusia akan bersatu?

Dalam dunia ini di mana2 juga ada pergolakan, perpecahan, permusuhan, peperangan, penindasan, persengketaan dan pergaduhan tak kira sama ada di Malaysia sendiri, negara2 di Asia Tenggara, negara Asia Utara, di Timur Tengah, negara Afrika, negara2 barat dan sebagainya yang semuanya berlaku akibat faktor perbezaan sesama manusia dari segi agama, bangsa, etnik kaum, keturunan, kerakyatan, ideologi politik, taraf dan darjat serta lain2 lagi.


Seperti mana kita lihat sesebuah kaum itu bersatu apabila mereka ditindas, atau sesebuah penganut agama itu bangun apabila agama mereka diusik, atau sesebuah parti politik itu bergabung tenaga apabila mereka dipijak, membuatkan aku terfikir, andai kata ada makhluk asing menyerang bumi, adakah seluruh penduduk bumi akan menolak segala perbezaan dan persengketaan ini untuk bersatu padu bersama2 untuk menentang penjajahan alien ini, seperti mana kita sering lihat dalam filem dan siri2 fiksyen?

Aku bertanyakan soalan ini kepada rakan2 FB aku dan ini adalah antara jawapan mereka.

 
 
 

Kesimpulannya, rata2 pun tak yakin manusia boleh bersatu padu walau bumi diserang alien. Tengok sahaja di Malaysia pada hari ini pun kita dah boleh agak kenapa manusia itu susah nak bersatu padu sebab begitu ramai orang yang pentingkan diri dan takde rasa bersalah untuk menyusah dan menyakiti hati orang lain.

Ini ke yang kita mahukan?

Fikirlah sendiri.



tags: makhluk asing serang planet bumi adakah manusia akan bersatu padu teguh perpaduan rakyat berbilang bangsa kaum agama

17 ulasan:

  1. banyaknya komen negatif IM first~!!! you below me are biach~!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ko komen negatif pertama dalam ni biach~

      Ya, manusia akan bersatu. Sebab alien jahat

      Padam
  2. Yg ni langsung aku x risau. Kita hantar peguam Zulkifli Nordin aka Zul Bisul pergi lawan dgn Alien tu. InsyaAllah Zulkifli Nordin akan beroleh semata2 kemenangan.

    BalasPadam
  3. Kita asyik fikir alien dr luar bumi nak takhluk bumi mcm dlm filem..tp sbnrnya alien dlm dunia sebenar byk dr warga bumi sendiri

    Semua ni sbb...tamak n pentingkan diri sendiri. Kalau x aman dunia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayam, sekali skala buat la lawak

      Padam
    2. bosan betul ayam ni memang kuat makan cirit ak ekk? hambar ko punya komen.. len kali masuk dlm topik laaapa jadah tiba2 alien kat bumi cannot brain this tahi ayam ni...

      Padam
  4. http://peraktoday.com.my/2015/09/bayi-perlu-rm50000-untuk-jalani-pembedahan-jantung/
    http://www.kluangtoday.com/2015/09/kembar-siam-muaiman-muaimin-perlukan.html
    https://www.youtube.com/watch?v=kwrgEtbLyjI

    BalasPadam
  5. Ya, majoriti manusia akan bersatu.

    Cume segelintir nya tidak, sebab pentingkan diri dan takde rasa bersalah untuk menyusah dan menyakiti hati orang lain.

    BalasPadam
  6. Alien akan guna kelompok manusia untuk jadi penyebar propaganda mereka. Manusia pun berbalah dan berperang sesama sendiri.

    Akhirnya tinggallah satu kelompok manusia yg 'superior' atau 'betul'. Alien pun campak bom nuklear 2 3 biji. Semua KO.

    Alien menang.

    BalasPadam
  7. Paling tak boleh tahan tu komen yg gamers tunggu saat seperti alien invasion dan zombie. Bajet bile main game lawan alien..lawan zombie..trus jadi power dan penuh skill utk lawan alien dan zombie. Hahahah. Awal2 dah mati. Tentera yg berlatih menembak segala bagai pun jadi kecut bile join perang. Inikan pulak yg dok terperap dlm bilik pastu mencarut bagai gangster bile main game. Adoi..

    BalasPadam
  8. Tak boleh gak de bangsa alien.kang berbilion masuk akaun, cakap alien derma.

    BalasPadam
  9. Bila Amerika atau Israel diserang alien, kita boleh duduk relax sambil kunyah keropok.

    BalasPadam
  10. Haha.. komen ntah pe2..

    "Kaki tgk dvd ni"..bak kata pak jabit...

    Yg gamers tu plak satu hal...

    Ntahapehapentah...

    BalasPadam
  11. buat survey kat fb pastu ada beberapa kerat je komen terus buat kesimpulan?
    hebat hebat.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sampel pengujian biasanya sekirang3nya kena ada 30 sampel, n=30. Ada 30 komen semuanya, maka boleh digunakan untuk dibuat rumusan.

      Padam
  12. manusia susah nak bersatu.. sebab semuanya selfish.. semuanya acah2 bagus..

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...