Iklan Leaderboard

Khamis, 3 September 2015

13 Tudung dan Konsep Menutup Aurat

Kegilaan trend bertudung dengan pelbagai fesyen sikit sebanyak ada kebaikan. Selain menggalakan masyarakat berpakaian sopan dan lebih patuh syariah.

Apa salahnya menutup aurat tapi bergaya sikit ye tak?

Ehsan Lowyat.net.


  • Ya , kita semua dah baca banyak pasal tudung dan menutup aurat. Banyak kali sangat hinggakan tudung, hijab, niqab  whatchaamacallit dah jadi trend yang menguntungkan.
  • Tengok penjual tudung. Semua tempat ada. Dah jadi macam zombie outbreak. 
  • Dari satu sebab bagus sebab mempromosikan gaya hidup yang lebih Islamik dan menutup aurat. Tapi dari satu sebab, berlaku satu fenomena yang aku rasa pelik. Janggal sangat.
  • Gadis-gadis tudung makin daring  BERANI beraksi depan kamera. 
  • Tak percaya?
  • Cuba google "awek tudung" dan tengok "Images". DAN SAYA NASIHATKAN JANGAN TAMBAH APA-APA PERKATAAN SELAIN  "AWEK TUDUNG".
  • Konsep Bertudung dengan Menutup Aurat telah menjadi satu salah faham yang besar.
  • Mungkin sebab itu, banyak kes pelik-pelik berlegar dalam media sosial kita melibatkan gadis-gadis tudung.(BACA : keyword vape, sedut dadah dan sebagainya)

Persoalan yang perlu kita renungkan bersama :- ADAKAH SAYA MENUTUP AURAT ATAU BERTUDUNG ?

P/S : Look further into the net.You will not like what you might find.

13 ulasan:

  1. 1st

    Gadis gadis bertudung sila beri pandangan ttg hal ini :) yg x pon boleh~

    BalasPadam
  2. yg wajib adalah menutup aurat, bukan bertudung. kalau semua wanita faham konsep ni, alangkah bagusnya...

    BalasPadam
  3. dah try search dan cepat-cepat tutup web. Hah!
    kalau wanita bertudung itu memang manis, kalau menutup aurat lagi manis.
    dan yang wajib itu menutup aurat, nak pakai tudung saji pun xpe asalkan tutup aurat bukan tutup urat.

    BalasPadam
  4. ini lah yang berlaku apabila sesuatu perlakuan diikut tanpa pemahaman terhadap konsep atau sebab perlakuan diperbuat.
    Ibarat berguru tanpa guru.

    'too small to make a change? Imagine a mosquito."

    -Katya-

    BalasPadam
  5. ak pernah taip "awek tudung ayu" ppastu terjumpe blog yg kumpul beratus2. serius beratus2 gambar awek dari 3-4 tahun lepas lagi banyak gila lawa2 pulak tu pergh... bahaya wooooo tp tu la perempuan x lekang dr berselpie2 ni mcm hare ..... cirit skettt preeeeett arghhh lega bak hangg~

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh buat bahan modal "fap fap fap" bak kata noob :P

      Padam
  6. Kadang-kadang kita jumpa orang yg bagus menutup aurat, tapi hati tak berapa baik.
    dan yang tak lengkap menutup aurat, mempunyai hati yang sangat baik.

    Apa yang diperlukan cuma sekecil2 keinginan untuk berubah dan terus belajar.
    Tapi kita degil .

    Bagi saya salah 1 masalah adalah DEGIL .. tak nak berubah .
    Padahal dari kecil pun dah diajar ttg hal menutup aurat kat sekolah dan mungkin juga di rumah.

    BalasPadam
  7. Baru yang nampak di alam maya. Jangan terkejut sebab penulis pernah berhadapan dengan gadis ayu bertudung litup, ada ijazah dan sedang ambik master jadi escort girl. Jahanam anak bangsaku...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Camner boleh kesitu plak huhu...mungkin bg dia menaikkan nama bangsa haha

      Padam
    2. Kawan, yang kau tengok cantik bukan semua intan. Yang kau tengok buruk bukan semua nya arang. wat lek wat peace.

      Padam
  8. Sebab pakai tudung kerana terpaksa gitulah jadinya. Tak faham konsep. Or worse, pakai sebab nk cover rambut yang tak menawan, sebab tu bila buat aksi terlarang pun tanak tunjuk rambut. ops.

    BalasPadam
  9. Ppuan ssecara lumrah bila dah cantik mmg suka berbangga2 dgn kecantikan diri sendiri...so ada yg tunjuk kecantikan dgn free hair n seksi tp ada juga yg pakai tudung tp still ketat sana atau buat gaya menggoda...janji like byk yg menjadi penggalak utk buat perkara sama.

    X tau betul ke x, ustaz ada ckp bila ppuan dipuji cantik oleh lelaki bukan muhrim, kira berdosa ppuan itu even dia menutup aurat..sbb 2 better pki purdah sbb nafsu ppuan mmg suka dipuji..jika dilayan nafsu itu maka akan lalai ppuan itu menjalankan tanggungjawab sbg Muslim sejati

    BalasPadam
  10. Salam semua, for me xde salahnya bergaya as long as menutup aurat..memang naluri wanita suka bergaya..kalau ditahan karang jadi x best..yg wanita ni sendri kena pandai menilai antara aurat dan fesyen..fesyen mestilah mengikut lunas aurat dan bukan aurat mengikut fesyen !

    My 2 cents :)

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...