Iklan Leaderboard

Khamis, 3 September 2015

12 Antara gelaran, ikon belia dan ketua perbarisan

Semua bermula apabila anak kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi iaitu Dato' Nurul Hidayah Ahmad Zahid menyelar tindakan penyokong Bersih 4 kerana membuat perhimpunan jalanan dengan menyifatkan protes itu sebagai perbuatan bodoh dan lebih baik penyokong2 yang terlibat memasuki askar dari membuat demo jalanan.

Sumber gambar.

Sumber berita Siakap Keli.

Kemudian beliau masuk TV dalam rancangan Landskap di TV1 yang bertemakan Semangat Patriotisme.

Maklumat rancangan di sini.
Rentetan rancangan tersebut, 3 perkara yang menjadi perdebatan netizen Malaysia:
  1. Status dan gelaran Dato' yang beliau perolehi.
  2. Tiba2 mendapat gelaran Ikon Belia.
  3. Bonggol tudung terlalu tinggi.


Kemudian viral pula berita yang menyatakan Dato' Nurul Hidayah mempertahankan gelaran Dato' yang dimiliknya dengan menegaskan ia diberi kerana jasa sebagai ketua perbarisan ketika menjadi Askar Wataniah.


Ok sekarang ulasan aku.

Bab dia nak kutuk perhimpunan dan peserta BERSIH tu itu hak dia, tapi jangan pula marah jika orang lain membalas kutukan tersebut.

Bab status dan gelaran Dato' tu, aku rasa tak perlu kita pertikaikan. Mungkin ada lah sumbangan dia yang kita tak tahu. Sedangkan aktor Bollywood Shah Rukh Khan dan penyanyi Indonesia Rossa pun boleh mendapat gelaran Dato'/Datuk, maka apa yang mahu dihairankan dengan anak seorang menteri mendapat gelaran Dato'?

Bab Ikon Belia tu, aku juga konfius tang mana yang dikatakan Ikon Belia tu. Sedangkan PM Najib pun tak boleh dijadikan ikon kerana cakap tak serupa bikin, apatah lagi orang yang baru sahaja dikenali ramai hanya baru2 ini sahaja. Tapi aku tak salahkan dia kerana bukan dia sendiri yang menggelarkan dirinya Ikon Belia tapi TV1 yang mengangkatnya menjadi ikon bagi para belia.

Bab tudung berbonggol tu pun aku no komen. Pasal tudung, aurat, rambut gerbang ke apa, itu hal masing2 dengan Tuhan. Sebagai orang Islam, masing2 dah besar panjang dah boleh fikir pasal hukum hakam.

Akhir sekali, bab Dato' Nurul Hidayah mempertahankan gelaran Dato' kerana jasa sebagai ketua perbarisan.

Ya, yang ini berita mengarut dan penipu. Malah yang mula2 menyebarkan berita karut ini adalah akaun Twitter Bernipu (@bernipu). Gambar diambil daripada berita asal di Utusan Malaysia ini.


Aku tahu berita Bernipu ni cuma berita troll untuk gurauan sahaja, tapi apabila ia sudah tersebar dan viral, orang dah mula percaya yang ia memang benar2 berita betul, lebih2 lagi orang Malaysia macam kita ni yang bukannya berapa nak rajin mencari sumber dan kesahihan suatu berita.

Ramai orang terus berjenaka mengenai berita tersebut di FB dengan pelbagai status berbaur sindiran sehingga akhirnya ia menjadi fitnah yang tidak boleh dibendung lagi kerana ramai orang betul2 percaya akan perkara tersebut.

Ya, ingat berita fitnah pasal Rosmah menabung dari kecil untuk beli cincin RM24 juta sehingga menjadi suatu yang memang dipercayai ramai?

Kita kalau tak suka seseorang pun, buat fitnah pada mereka tetap berdosa juga.



tags: ianak tpm dato nurul hidayah nurulhidayah ahmad zahidi facebook fb bersih kutuk bodoh ikon belia gelaran status datuk pertahan gelaran ketua perbarisan askar wataniah

12 ulasan:

  1. tuan ,sebagai muslim ..rasanya ramai dah tahu dan sedia maklum akan dosa-dosa memfitnah ni walaupun atas dasar bergurau.....tapi rasanya semakin tahu dosa pahala,semakin seronok pula malah makin menjadi-jadi perlakuan ini....dimana salahnya.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ngko tertinggal bas... fitnah org umnobn xpe... dpt pahala sbb mereka bnyk dosa.. fitnah org pr x boleh sbb mereka menegakkan keadilan. X lawak ok.

      Padam
    2. Teknologi zaman sekarang yang menyebabkan fitnah tu tersebar dengan cepat dan meluas.

      Kalau kau tak nak jadi sebahagian dari fitnah ni, aku syorkan kau buang PC n smartphone kau tu. Gi hidup macam Buddhist monk.

      You are part of this fitnah world, my friend. Whether you like it or not.

      ps: iklan kat blog kau ni pun kadang2 ada image laki & pompuan berjimak, ko sedar tak?

      Padam
    3. Ini semua salah UMNO-BN! Sokong Wan Azizah jadi PM Malaysia selepas Najib!

      Padam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. Hot jugak minah ni. No wonder alvin tan porn artist wanna fap fap her.

    BalasPadam
  4. betul tu, nak copy paste apa kenyataan pun kena cari source yang boleh di percayai..

    BalasPadam
  5. Bg sy...bila time share info x betul (fitnah)..x kira anda macai PR atau BN, salah tetap salah. Xde istilah nak menghalalkan cara even kita benci sgt pemimpin itu.

    Pasal anak Zahid ni bg sy dah menjadi kebiasaan...anak akan senang dpt title atau kuasa. Tp once you or your family enter the world of politics, stadnby la kena bash oleh haters....pasal konsep anak beranak ni hampir apply kat semua parti, jika bapak dalam majlis tertinggi, anak mesti senang dpt title/kuasa even yg lain lagi byk pengalaman, pengorbanan, bertahun2 x naik2 pangkat.

    BalasPadam
  6. Macai politik tak kira BN ke PR sama je, dua-dua sila mereput please...

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...