Iklan Leaderboard

Selasa, 15 Mei 2012

21 diScrimiNate!

maybe you all akan nampak ia seperti kenegerian, racist or ape-ape yang seumpamanya. I juz stand here for the right!.

awal-awal pagi, beberapa kenalan hantar petikan akhbar Harian Metro Ahad kat aku. agak kelakar pun ada tetapi lebih dari itu ia merupakan isu sensitiviti, penghinaan secara terang!


Isu yang dibangkitkan bukan saja membuatkan masyarakat Penan tersinggung tetapi secara umum telah membuat masyarakat Sarawak marah. owh.. juz bcoz kaum penan kaum yang kecil, pemalu, mesra, n' tak agresif cam kaum len, ko pikir ko boleh buat suka ati. (Kalau dulu isu wanita Penan kena rogol, ingat lagi tak? yess, penan tak banyak melenting. penan masyarakat yang amat baik). siLap la bro.. Sarawak punya pelbagai kaum. Kesatuan pelbagai kaum di Sarawak agak tinggi, hidup secara aman. tak perlu nak letak slogan 1Malaysia or wat ever bullshit. (I'm teMbikar Labu. said NO TO UMNO! iklan jap..). Sarawakian hv prove it, hormat menghormati asas keamanan. Sarawak pLace like no other. 





Fuck! Prove it! Show me the evidence! Ia karut!

Antara yang respon:




HADZLAN HASSAN you better mohon maaf or at least nyatakan why you said so. sebab aku yakin, they all looking for youuu!.. 

jadi la rakyat Malaysia yang menghormati satu sama lain. mengapa perlu discriminate.


p/s: ramai org gelak sarawakian pakai cawat dok atas pokok, org sarawak gelak tgok bangsa terhebat berbalah sesama sendiri. ketamadunan..

21 ulasan:

  1. selama ni pun harian metro ada bukti ke buat cerita2 bodoh terutama berita pasal seks. akhbar kat malaysia ni kan bahan semi-porno yg mudah nak dapat, terutama kat bahagian tengah2 tu cerita permasalahan rumah tangga, sampai cerita tak dapat masukkan buah zakar pun ada jugak.

    BalasPadam
  2. perpaduan org borneo xboleh disangkal lagi kerana mereka semua penduduk asal, bumiputera... yg kat semenanjung ni je cam gampang, yg melayunya pun byk mamak, melayu indon lagi la byk dari jawa, bugis, minang, tu belum kira org cina dan india lagi... masing2 nak menuntut hak masing2, sesama bangsa pun gaduh, hipokrit sungguh. bodoh betul puiiiiihkkkk

    BalasPadam
    Balasan
    1. tul bro..manusia sprti itu penuh sifat hasad dengki dalam badan bro...sentiasa merungut dengan apa yang ada...TAK PERNAH BERSYUKUR..SESAMA SAUDARA PUN DENGKI KALAU LEBIH SIKIT DARI DIA..




      burn mind

      Padam
  3. sblm zaman kesultanan brunei lg, penduduk asal sarawak hanya orang ulu merangkumi kelabit, bisaya, penan n' lain2 yg jarang diketahui, sama mcm org asli di Smnanjung. iban, melayu, melanau, for sure cina india juga org datang. migrasi sama seperti jawa, bugis, mamak dll.. kesatuan Melayu spatutnya lebih senang jika masing2 tolak perasaan dengki antara satu sama lain. lagi pun, Melayu sinonim dgn Islam, xspt iban, melanau, bidayuh; Islam Kritian n tiada agama. umat Islam kan umat bersaudara.

    btw, Harian Metro dh mintak maaf.. http://www.hmetro.com.my/articles/2012051502264620120515022646/Article.
    katanya bukan berniat buruk tetapi utk jadi iktibar.

    teMbikar Labu pun xberniat buruk juz nk bagi iktibar utk smua agar x memberi fakta yg kurang tepat terutamanya menyentuh isu mana2 kaum. ☮

    BalasPadam
    Balasan
    1. hebatnya kaum kat swak ni..mana2 kaum yg kahwin dgn org laut(islam) auto akan memeluk islam(mualaaf)..walau dlu dia kristian...yes..kami hormat agama rasmi..malahan pihak keluarga hormat dgn agama yg anknya anuti..mcmmana dgn seberang tanah air yg sesama muslim pun bertelagah berebut kuasa.apa cerita?kaum apa?...jgn ingat org swak hidup bercawat duk atas pokok jer...lihat lah perangai org baru2 ni kat kota metropolitan kuala lumpur..bertamadun ka tu...perangai lebih teruk agik dari kami yg korang kata duk atas pokok ni..perangai camya org paloi...apa yg korang dapat...ada perubahan sik lepas ya?...paloiii



      burn mind

      Padam
    2. rilek bro. emo sangat tu. keep this sifat keamanan n keharmonian. u should proud wit keharmonian that u hv, show it dont destroy it. agree??

      teMbikar Labu believe in mghormati yg lain jika anda ingin dihormati, xgitu kn..

      Padam
    3. memangla bro..aku suka baca blogg u org..tapi kalau bab camni org tu kalau ada depan mata lumat bro..jgn nak provok isu perkauman bahaya..keamanan dan kehormanian boleh tergugat..




      burn mind

      Padam
  4. hadlan hassan ni keturunan laknat....hasil dari s,wak juga u org ambik...kami kat swak pelbagai kaum tak pernah bertelagah...kami pandai cari makan sendiri mencari hasil dunia...tak mengharap sangat subsidi n sikit2 masuk tv3 bersamamu..kaum apa ramai masuk bersamamu..dari dulu dah 1MALAYSIA ada kat sarawak u org tau ka...daif2 kami hidup kat swak takdak menghancurkan harta kerajaan sampai menyusahkan org lain buat DEMONTRASI JALAN...kami hormat anutan agama lain...kami aman kat swak..kaum apa yg akan hancurkan MALAYSIA satu hari nanti...JAWABLAHHHHHHH...




    burn mind

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima la kemaafan HM, at least for thiz time.. manusia mudah mlakukan kesilapan tp kita jgn la mlakukan kesilapan yg sama..

      Padam
    2. rogol org,bunuh org,ragut org...u agak2 boleh lepas ngan mintak maaf jer la...hebat.




      burn mind

      Padam
    3. aku xbermaksud utk lepaskn apa yg terjadi. org menghulurkan maaf, aku terima. nk g mne, masing2 dok bwh bumbung bernama Malaysia. aku dh kata, at least for this time. klo blaku lg, no point utk aku sambut kemaafan kedua! i know how u feel sbg sarawakian (if u r..)

      Padam
    4. yes i'am sarawakian bro..coz duduk bawah 1 bumbung la kita kena jaga atap betul2...jgn asyik risau bumbung ruang tamu jer..bumbung ruang dapur sengaja diabaikan...hmmm...



      burn mind

      Padam
  5. Pada aku memang tidak wajar HM mengeluarkan berita tersebut krn telah memalukan kaum penan kenapa diganggu kehidupan mrk dgn perlu dimalukan?? HM hanya mengharapkan isu seks dan isu sebegini utk melakukan jualannya sepatutnya HM tkr je pd nama baru ke BS (Buletin Seks)

    BalasPadam
  6. well said

    by the way, orang Penan yang dimaksudkan tuh Islam ka? kalau bukan kenapa nak butthurt?

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes bro memang la bukan muslim byk..kami kat swak bnyk kaum n kami hormat org lain tidak kira agama apa pun..kat swak HM hebat jualannya..isu perkauman jgn ungkit..adakah kaum2 kat swak bertelagah sebelum 1MALAYSIA...U datang sendiri swak tgk masih duk atas pokok atau tidak.




      burn mind

      Padam
    2. emo terlebih kau ni,kenapa nak melibatkan kaum lain plak? aku pun terasa gak coz aku "kaum" yg ko mentionkan tu.

      ko bantai HM dah ler..aku rasa statement "duduk atas pokok pakai cawat tu" admin blog ni yg memandai tambah.

      Aku rasa majoriti "kaum" yg ko madsudkan tu susah nak rasis sesama penduduk asal tanah nusantara ni tp aku tak nafikan ada segelintir yg bangang buat macam tu..kau nak orang hormat suku kau,kau kena pandai hormat suku orang lain..ok sekian.

      Padam
  7. Ya2, setuju.. HM dah minta maaf, ok lah tu. Pasal tak ikhlas ka x tu, terpulang pada dorang. We dont have to judge them, hari kiamat tak akan lari punya.. Cool bro.. Sy org Srawak juga. Bairkan jd pgajaran kpd kta semua.. Cheers :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagi aku tak salah pun kalau bernafsu tengok adik perempuan sendiri.bergelora la juga bila aku tengok adik perempuan aku,abang hensem mestila adik cantik.

      Padam
  8. saya pernah berkerja di sarawak selama setahun dan beberapa kali bertemu dgn org penan. yes, mereka jenis yg pemalu tapi bijak.

    yg saya tau mereka kalau dah suka dan mula tidur sama kira dah kawin la tu. itu pasal kes2 rogol timbul, sebab asalnya mereka ni suka sama suka. bila dh ada anak dan suami pulak hilang, NGO2 suruh mereka buat claim rogol. of course, x semua kes mcm ni. mmg ada betul2 punya kes rogol.

    tapi, sumbang mahram? x pernah aku dengar mereka ni buat camtu. seulu-ulu mereka pun, xde pulak aku dgr kes sumbang mahram ni terjadi dlm komuniti Penan.

    media should get their facts right. x patut mereka tuduh mcm tu just because Penan is not economically or politically well off. cuba media tuduh mcm tu kt kaum lain e.g. Melayu, Cina atau India hm... dah lama kena bungkus.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kesian kat etnik penan nih...

      harian metro buat cerita tak berasas, camna ketua pengarang boleh lepaskan berita nih? dah la buat kajian tak mendalam, andaian dari satu pihak pulak tuh dan bukti sains takle nak bagi, koman la laporan camnih...

      Padam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...