Iklan Leaderboard

Rabu, 30 Mei 2012

9 Ensiklopedia gila

Ensiklopedia, (encyclopaedia) atau kadangkala dieja sebagai ensaiklopedia, merupakan koleksi maklumat atau himpunan fakta mengenai setiap cabang ilmu pengetahuan yang tersusun menurut abjad atau menurut kategori secara ringkas dan padat. Kalau dulu ensiklopedia ni dalam bentuk buku, tapi sejak ada Internet ni muncuk ensiklopedia online yang sangat popular yang boleh menyebabkan orang tak beli lagi buku ensiklopedia iaitu Wikipedia. Wikipedia ni penuh dengan fakta2 yang boleh ditulis oleh sesiapa sahaja pengguna Internet dan mempunyai admin yang akan mengawal selia penulisan2 tersebut yakni tiada fakta yang menipu atau berat sebelah. Namun pernah tak korang baca sebuah sebuah ensiklopedia gila yang penuh dengan fakta2 mengarut, namun sesetengahnya memang itulah realitinya yang berlaku.



Tapi ingat, benda ni ditulis oleh sesiapa sahaja tak kira pelawak, moron, orang yang racist, sakit otak, pathetic, taksub politik, orang Indonesia yang anti-Malaysia hatta seorang yang loser dalam hidup pun, so kemungkinan ada kandungannya yang mengandungi benda2 yang boleh mendatangkan sakit hati dan ketidakselesaan pada anda. Kalau anda memang orang yang serius macam blogserius, aku sarankan jangan baca. Tapi kalau nak baca gak, tengok kat website Uncyclopedia ni.


Kat bahagian search tu pandai2 la carik pasal Proton (cars) ke, Perodua ke, Malaysia ke, Singapore ke, Sex, Justin Bieber, whateverlah... tapi semuanya dalam English, versi BM iaitu Bodohpedia macam hidup segan mati tak mahu...


tags: encyclopedia ensiklopedia online wikipedia uncyclopedia parody sarcasm satira satire lawak komedi joke realiti malaysia proton perodua ketuanan melayu

9 ulasan:

  1. hmmm...kena hati2 dgn maklumat yg ada skrg ni...huhuhuh

    BalasPadam
  2. nak try baca lah. kahkahkah.. :)

    BalasPadam
  3. Boleh vote for noob of the month. nice.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tah..dulu lec kata jgn tgk sgt wikipedia ni...kadang2 x valid sbb sapa2 pun ley amend..

      Padam
    2. Jangan lah amik wiki bulat-bulat sayang... amik sumber dari mana artikel wiki tu ditulis.... tu lecturer hang tak bagitau...

      Padam
  4. try cari pikachu dalam uncyclopedia tu..satu entry tu guna pikachu ja dari mula sampai habis..mcm pikachu yg bcakap plak..kahkah

    BalasPadam
  5. Itu web nak buat kecoh je tu... Sape-sape pun boleh menulis dan meluahkan perasaan kesitu namun yg pastinya TAK BERANI tonjolkan identiti sebenar punye..
    Bila dah mengarut tu konon2nya kebenaran la... Tapi aku sure populasi no.2 di Malaysia ni yg banyak hantar artikel tentang negara ni kat situ...

    BalasPadam
  6. cer try test query Allah kat uncyclopedia tu

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...