Iklan Leaderboard

Ahad, 13 Mei 2012

27 Melayu memang sangat emo

Orang Malaysia memang emo, terutama melayu. Dulu emo pasal artis kesayangan kalah juara lagu. Tapi sekarang ni lagi emo meroyan cam sial... seriously... terutama bila melibatkan politik. Otai2 komedi di media elektronik mainstream macam Afdlin Shauki, Harun Salim Bachik, Johan dan lain2 turun ke lembah video indie di Youtube dgn membuat komedi satira, parody, sinis dan sarkasm yg berkaitan dgn realiti masyarakat Malaysia dan politik di channel mereka Bangkang Dari Longkang. Hasilnya, ramai yg butthurt dan emo cam haram.



Video di atas rasanya merupakan video lakonan yg pertama di Malaysia org melakonkan watak Perdana Menteri Malaysia dan melawakkan beliau. Ada ke nak tentukan tarikh pilihanraya pakai baling dart. Kalau kat US tu, presiden diorang dah selalu jadik bahan lawak, terutama Barack Obama yg dah jadik meme.

Dan seterusnya video kedua pasal Demo Anti Demo dan ketiga pulak pasal Esok Nak Demo Ni. Bagi aku, lawak diorang takde lawak mana pun. Apa yg diorang buat ni just komedi sinikal dan parody terhadap apa yg berlaku di persekitaran kita dan juga suasana politik kita. Senang cerita, hanya utk hiburan semata2. Sama je macam video kat bawah ni, gua takde rasa butthurt langsung. Ia cuma lawak bodoh. Pukima lanciao lah lu Namewee LOLZ!


Tapi bila video yg ketiga geng Afdlin ada sketsa pasal ada segelintir org2 yg nak pergi demo tapi tak tahu asal usul, cuma ikut2 dan mmg sengaja nak timbulkan provokasi, ia telah mengundang ramai meleis2 emo terutama yg sokong Bersih mengomen dgn kata2 nista, maki hamun, cercaan dan kekecewaan. Pelawak yg paling jadik mangsa adalah Johan yg baru menang Pelakon Komedi paling popular ABPBH 2011 baru2 ni di mana rata2 komentar yg butthurt di Youtube adalah seperti ini, "Johan aku kecewa dengan kau. Menyesal aku undi kau dalam ABPBH baru2 ni. Sebab kau jadi pencacai UMNO, kau dah kehilangan peminat mcm aku. Zizan jangan jadik macam Johan ok".


Seriously, the fuck? Dulu selalu kita dengar, jangan nilai pelakon/penyanyi tu pada rupa, nilai bakat mereka. Sekarang ni trend baru pulak, nilai seorang artis tu pada ideologi politik mereka, bakat no 2. Kalau dekat US tu, berapa ramai selebriti secara terbuka menyatakan sokongan pada parti Democratic dan parti Republican, tapi peminat mereka still minat mereka based on their talent... atau rupa wajah mungkin... diorang tak kisah pun artis kesayangan mereka ni sokong parti apa. Kita yang kat Malaysia ni je yang sangat poyo nak mampus dan emosional berlebih2an tak bertempat. Orang kita senang2 menghukum seseorang itu bila berlainan ideologi politik dengan kita. Sama juga bila orang ini dicerca2 kerana membawa bendera biru... atau merah... whatever...

Dan orang ini diangkat dan disanjung2 bila membawa bendera kuning oleh yg seangkatan.

Dan tidak lupa orang ini juga dihina2 oleh orang yg tidak seangkatan.

Tapi yang aku nampak dari pemerhatian aku, antara puak yg taksub Pakatan dan juga Barisan, puak taksub Pakatan lebih ramai yg emo tak tentu pasal dan exaggerate. Puak taksub Barisan ada juga yg emo, tapi tak ramai... mungkin sebab mereka tak suka main internet atau lebih gemar menonton TV3suku dan membaca Utusan Hairang berbanding Youtube dan blog.

Aku? Aku lantak orang nak cakap apa. Bagi aku yg ada kat sini LAME ASS...

Yang ada kat sini pulak MORON...

So tak payah la nak dok compare2 sangatlah mana lebih bagus mana lebih berjaya...

tags: pelawak pelakon komedi gelap afdlin shauki harun salim bachik boboi johan lim raja lawak popular sketsa video youtube bangkang dari longkang sindir sinikal sinis parody parodi sarcasm sarkasm perli perdana menteri demonstrasi namewee bo lanciao pukima umno bn bersih pr lame ass moron bersih kuning vs perhimpunan umno bukit jalil merah

27 ulasan:

  1. aku sokong post ko..tp bagaimana pulak dgn periuk nasi artis/pengacara kalu sokong pembangkang? Tgk lah wardina dulu, menangis2 dia smbil 'direhat kn' setahun oleh media prima kerana menerima jemputan di program pkr..adil kah kite?

    BalasPadam
    Balasan
    1. isn't it obvious? nak buat mcm mana yg dok kat kerajaan tak kira la persekutuan ke negeri ke, syarikat2 swasta, media2 pun mindset diorg mcm ni. cuma kita sbg rakyat ni patut pandai la menilai, tak payah terikut2 sgt rentak org2 politik. takkan sbb beza ideologi kita nak putus saudara, laki bini bergaduh, mak tak ngaku anak anak tak ngaku mak. aku suka wardina, dan aku tak pernah kisah dia nak sokong mana2 parti. sama juga aku suka zizan, dia nak join ustaz azhar idrus takde masalah pun, dan aku jugak suka johan, dia nak join umno ke apa ada aku pedulik? benda ni patut tak jadi masalah.

      Padam
    2. i agree with you prince of noob

      Padam
    3. Dude...CEO TV3 kan UMNO punya media man.....tak tau eh?

      Padam
    4. Tukar nama noob boley?

      Since noobs are basically ignorant bastards, they have a lot in common. The most often seen characteristic is their fluency in noobish, which is why it got its own section. They will also be very self confident as if they were the absolute best at what they are in fact the worst at. Also, they are quite agressive and self-centered, and tend to laugh a lot using many L's and O's in rapid sucession (the noobish word for laughing like an ultimate retard).

      Padam
    5. good grammar...but still noob at spelling

      agressive-aggressive
      sucession-succession

      common mistake double letter...

      Padam
  2. our malay are typical minded.

    BalasPadam
  3. our MALAYSIAN are typical minded.
    aku mula-mula ingat penyokong BN je cepat butthurt tapi penyokong PR pun 2 kali 5 je rupanya. Masing-masing tak pernah nak open langsung. Bila dah sokong, sampai mati sokong, biarla kawan tu buat salah ke apa.

    BalasPadam
  4. Best gak blog awk..
    knpe sy bru tau ha =="

    BalasPadam
  5. Not bad what the 3 videos. Specially the bit abt planning a demo: MAk Dzatin says "tak glamo lah i nanti". Rich.
    Aiyoo, why we can't laff at ourselves already?

    BalasPadam
  6. Cool..walaupun tak lawak sangat...satira politik

    BalasPadam
  7. terlalu fanatik sangat. tu la yang panas punggung tak tentu pasal.

    BalasPadam
  8. ok ape ade manusia yg jenis butt hurt thp gaban nih..

    kalu xde org2 mcm nih xde la bhn utk kite gelak..

    they make our lives more cheerful hehe..

    BalasPadam
  9. kebabian apa nak melawak pun kena melibatkan politik. jadah punya masyarakat!

    BalasPadam
  10. org melayu ngn politik mmg ssh nk dipisahkan bagai isi dgn kuku.. 24/7 kepala otak dok pikir pasal politik padahal pilihanraya pun lambat lagi..

    blagak konon pejuang islam tapi dlm nak memperjuangkan pulak sanggup dihalalkan perkara haram semata-mata nk mengafdhalkan perjuangan palsu depa tuh..

    mana ada bangsa yg sanggup bergaduh di meja kedai kopi pasal politik selain bangsa melayu??

    politik melayu mmg hampeh!! tak pernah dibuat dek bangsa lain tali persaudaraan sanggup diputuskan kerana politik!

    sedangkan korea utara ngn korea selatan kerajaannyer yg berbeza ideologi pun rakyatnya tak bermusuhan bahkan saling kasih sayang kerana darah yang mengalir adalah sama!

    Tapi orang Melayu? ikut K-Pop jer pandai.. tuihh

    BalasPadam
  11. org melayu ni kalo bab politik mmnag mcm ni.. xpyah tgk jauh, cth: pakcik makcik aku pun kalo balik raya tu mmng xsah la kalo xcite pasal poltik.. sorang bendera biru la.. hijau.. merah la.. asyik nk brtekak je. sindir2 pn keluar cite politik. apa barang mcm ni. org nak balik kmpung raya nak enjoy.. rapatkan silaturahim.. org tu salah org ni salah.. poning kepala aku..

    BalasPadam
  12. da best buasir otak..favourite blogg..politik malaysia boringg...pastu apa dpt...





    burn mind

    BalasPadam
  13. PASPISPUS, DAPigs, PuKiR!

    BalasPadam
  14. PUUUUUUKIIMAAA!!!!

    anyway, thanks for the youtube channel. imma slowpoke but now i have subscribed..

    BalasPadam
  15. lu mmg stail ar der...
    huhu..
    aku pun turut bersimpati dgn bangsa aku sndiri..
    mgkn ada org umno yg x bace bloq..@ dorg bace..cuma malas nk komen..cz takut puak2 yg emo yg x tentu arah ni..menjadi lebih dahsyat dr apa yg kita bace skg..hahah..
    & yg pling pntg..aku ttp akan mempertahan kn bangsa ku..biar la dia umno,pas,pkr..yg emo..yg pnakut..
    supaya minda &pmikiran lebih terbuka...
    lebih berpelajaran...

    BalasPadam
  16. good blog,keep it up dol ^_^

    BalasPadam
  17. dua-dua lingkup..emo meroyan mengatasi akal, maka jadi la cmtu..

    BalasPadam
  18. itu la
    budaya politik di setiap tempat berbeza

    indah kan

    warna warni kehidupan

    dulu waktu kat bosnia dulu lagi melampau permainan mereka

    hidup umno

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...