Iklan Leaderboard

Isnin, 21 Disember 2015

18 Adakah orang utan boleh hamil anak manusia?

Hari itu kecoh di media sosial pasal berita tentang seorang pekerja zoo di Surabaya, Indonesia telah ditangkap kerana dikatakan telah merogol atau memperkosa seekor orang utan betina sehingga menyebabkan ia mengandung. Berita ini bukan sahaja viral di media2 sosial di Internet malah turut dilaporkan di akhbar2 arus perdana. Maka berduyun2lah juga umat manusia turut mengutuk dan mengecam perbuatan lelaki tersebut.

Persoalannya, adakah persenyawaan boleh berlaku di antara sperma manusia dengan ovul haiwan atau sperma haiwan dengan ovul manusia?


Berikut adalah berita yang dilaporkan oleh berita mainstream di Malaysia:

Laporan Harian Metro

Laporan Berita Harian

Laporan Sinar Harian.

Persoalannya adalah, adakah persenyawaan boleh berlaku di antara sperma manusia dengan ovul orang utan melalui hubungan seks?

Masa aku mula2 baca berita orang utan kena rogol pekerja zoo kat Indonesia tu aku dah ragu2 sebab tak mungkin sperm manusia boleh bercampur dengan ovul haiwan untuk berlaku proses persenyawaan. Cerita2 pasal babi, lembu, kuda dan lain2 haiwan betina yang dirogol manusia lalu melahirkan anak kacukan sebelum2 ni kat Internet pun cuma hoax semata2 atau bayi haiwan tersebut lahir dengan kecacatan.

Pertama sekali, tak mungkin makhluk yang berlainan spesies, jenis, kategori, keluarga atau DNA boleh melahirkan anak kacukan. Jika tidak, sudah lama ada makhluk baru hasil hubungan antara kucing dan anjing, antara kuda dan lembu, antara gajah dan zirafah serta lain2 lagi.

Kedua, aku bukan pakar dalam bidang biologi, tapi kalau kau cari keyword ini di Google - "can human sperm fertilize animal eggs?", mostly akan jumpa jawapan yang point out memang takkan boleh secara semulajadi. Means kalau manusia rogol binatang, human sperm memang takkan fertilized dengan animal egg.


Melainkan kalau ia dilakukan melalui kajian saintifik dengan ujikaji, kajian, eksperimen, mengubah genetik, DNA dan sebagainya mungkin boleh namun makhluk hybrid yang dihasilkan pun pasti takkan hidup lama.

Maka turn out berita pasal orang utan diperkosa tersebut adalah palsu yang direka oleh sebuah portal berita parodi/satira iaitu World News Daily Report dengan berita bertajuk - "Indonesia: Zoo Keeper Accused of Impregnating Female Orangutan", portal berita parodi yang sama yang pernah keluarkan berita mengarut pasal anak Sultan Selangor tahun lepas.

Laporan berita parodi World News Daily Report

Dan lelaki yang dikatakan merogol orang utan tersebut adalah seorang warga Indonesia yang pernah terlibat dalam kes imigresen di Singapura bulan Mei 2015 seperti gambar di bawah:


Keesokan harinya Sinar Harian melaporkan yang berita tersebut adalah palsu. Mereka serta Harian Metro telah pun memadam laporan berita tersebut daripada berita online mereka.

Laporan Sinar Harian.

Jurnalis akhbar ni pun satu, tau nak kerja mudah berita ambil kat Internet je. Nak ambik Internet pun tapislah dulu. Bayangkan zaman sebelum wujud Internet macam mana para jurnalis, wartawan dan editor boleh cari bahan untuk berita akhbar mereka.

Sebab tu aku pernah tulis sebuah artikel dulu "7 sebab jurnalis media Malaysia semakin low-class" dan ya, salah satunya adalah kerana mereka suka ambil bahan dari Internet lalu dijadikan bahan berita mereka tanpa sebarang tapisan.




tags: berita palsu hoax parody parodi penjaga zoo indonesia rogol perkosa orang utan hamil beranak bunting mengandung sperm sperma manusia oval ovalution telur haiwan binatang kacukan hybrid interbreeding fertilize egg

18 ulasan:

  1. Setuju dengan ayat ni ->>"Jurnalis akhbar ni pun satu, tau nak kerja mudah berita ambil kat Internet je. Nak ambik Internet pun tapislah dulu. Bayangkan zaman sebelum wujud Internet macam mana para jurnalis, wartawan dan editor boleh cari bahan untuk berita akhbar mereka."

    BalasPadam
    Balasan
    1. beastiality!? perghhhh patut la alien tentacle hentai impregnant awek comel....dammit2 fuuuuuuuuuuuuurrroooooooooooooootttttttttttttttttttttt prett~ arghhh legaaaa~~~

      Padam
    2. cibai ayam aperica menyamar jadi sirosli. proooottt dmuka sirosli

      -ahmad-

      Padam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. cibai anon menyamar jadi sirosli. prooott d muka sirosli lega baq ang..

      Padam
    2. Jom ramai2 proottttt dkt muka seriously

      Padam
  3. Dan yang paling best bila si jahil ckp "x mustahil boleh jadi kalau Tuhan kata Kun Fayakun"

    BalasPadam
  4. Macam macam zaman sekarang ni...

    BalasPadam
  5. Oh Rozana

    keheningan malam ini yang membuatku sedih
    sembilu rasa mengiris bisjut & royi di relung hati
    bangla teriak dan ingin tumpahkan segudang tangis
    mengapa jadi bisjut & royi terasa miris

    Oh Rozana

    Bisjut & royi berkecamuk di dalam jiwa
    Galau dan gundah mengelayuti sukma
    Meradang dan Kecewa akibat bangla
    Pandanganku melayang jauh ketatapan hampa
    Imajinasi melayang bersama bisjut & royi

    Oh Rozana

    Pedih…Hati ini
    mengapa jadi pedih yang kurasakan
    Mengapa jadi sepi dalam hiruk pikuk keramaian jejaka bangla
    mengapa berubah jadi bisjut & royi
    mengapa semua menjadi tak indah tuk kupandang

    Oh Rozana

    Aku terpaku sendirian dalam pekat malam .
    Terkurung dalam dekap risau kegalauan
    Terkungkung dalam kepedihan dan kesedihan
    Terpasung di sudut kedai bisjut & royi

    Oh Rozana

    Kegundahan telah membunuh rasa kantuk
    mungkin kuterjaga semalam suntuk
    mencari seketul bisjut & royi
    dalam hening sunyi ku berlari membawa bisjut & royi
    dalam duka ku cuba memakan bisjut & royi
    coba bertahan dan temukan seketul bisjut
    dalam asa kuberharap dapatkan bisjut & royi

    Nak bisjut?

    BalasPadam
  6. oh tolonglah...

    takkanlah wartawan tu tak mampu nak fikir benda tu boleh terjadi atau tak.

    tambah lagi ngan orang utan.. orang utan tu.. bukan orang bandar..

    Saya bukan robot.

    BalasPadam
    Balasan
    1. orang kampung??

      Padam
    2. Hahah.failed.org kg vs org bandar. Org kg=org utan.so org utan vs org bndar. Hahaha. Jumpe member lepas ni..'wei..ko org negeri pahang kan?hutan ko kat mne?'. Member lak 'hutan? Aku dok kg la'. Ko lak 'eh..sama la tu..kg tu hutan la..so ko ni org utan la'

      Padam
  7. nama pun wartawan tabloid. nk buat research pebendanya janji duit masyuk. kalau betul bestiality dpt hasilkan baby, kat barat dh lama wujud anak baka manusia + kuda....

    BalasPadam
  8. Sebagai budak biologi, bila baca tajuk berita tu pon aku dah gelak besar.
    Tapi isunya bukan berita, tapi si pelapor tu. Si wartawan.
    Asyik mengejar isi je, cuba kejar ilmu sikit. Sebelum publish, kaji dulu kebenaran dan kesahihan. Pemalaih sungguh!

    BalasPadam
  9. Haha...aku mampu tergelak dgn media perdana..dah banyak kali kes berita palsu diterbitkan...

    Plz la..setiap kali dpt berita, kaji dulu..ni sibuk share nak dpt perhatian sbb ketagih like...kejar sensasi punya pasal.

    BalasPadam
  10. Walaupun belajar bio tk tak habis lagi (dan tak akan habis pun sebab ilmu itu selamanya) bila baca tajuk terus aku cakap merepek. Kalau binatang dengan binatang tuh boleh terima lagi tapi dengan orang? Urgh... only dummies will believe that.

    BalasPadam
  11. Just knew that the news is fake. alahai. kesian org tu. satu dunia kutuk dia padahal dia x buat pn benda di luar tabie tu. :(

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...