Iklan Leaderboard

Rabu, 30 Disember 2015

14 Usah terjerumus jadi ketahian sejati wahai kawan

Ada tak sesetengah kawan korang tu, yang selalu sangat mengeluh dan merungut takde duit hidup susah, selalu pulak pinjam duit kawan, tapi dalam masa yang sama rokok dan vape tak pernah miss beli, tukar sport rim baru, pergi melancong sana sini upload gambar kat Fesbuk dengan wajah penuh cahaya keimanan langsung tak nampak macam orang yang ada masalah kewangan? Lepas tu bila kita minta bayar hutang punya lah susah dengan macam2 alasan.

Ya kawan, itulah yang kita namakan ketahian sejati.

Pelukis: Prince of Noob.


Kawan2, hutang itu harus dibayar. Kawan yang baik adalah kawan yang membayar hutangnya sebelum kawannya itu meminta sendiri hutangnya.

Nak tahu lagi jenis kawan2 yang asshole? Baca entry berikut:

* Komik di atas adalah sedutan daripada buku Buasir Otak: The Komik [RELOADED] yang baru. Ada banyak lagi komik menarik di dalam buku Buasir Otak: The Komik ini. Untuk membeli boleh klik pada gambar di bawah:

Buasir Otak: The Komik




tags: kawan pinjam duit pokai susah liat nak bayar mewah tayang gambar facebook takde wang merungut mengeluh asshole friend

14 ulasan:

  1. well jangan la kait kan duit spent harian mana adil~!!!! sapa kentut dan cirit anak haram~

    BalasPadam
    Balasan
    1. PяoooooooooooooooooooTTTTTTTTTTTT CReeeeeeeeeeeeeeTTTTTTT

      Padam
    2. Woiii...kenapa ko kentut haahh???

      Aku selaku President persatuan pengulas tanpa nama (PERTAMA), ingin memecat keahlian tanpa nama 10:20.


      Yang benar

      Tanpa nama (president)



      Proooottttt ke muka semua orang

      Padam
    3. cibai sirosli suka kentut. proot dkt muka ayam aperika

      -Presiden KOTE-

      Padam
    4. Memang sakit hati kalau ada kawan macam ni.. tapi trend orang sekarang dah pinjam duit orang, update lagi kat FB pegi situ sini, beli itu ini tapi bila kita minta bayar hutang, takda duit pla..

      Padam
  2. Balasan
    1. Cıɞѧı ѧʏѧm ѧpєяıҡѧ mєʏѧmѧя jѧԀı sıяosʟı pяooţţ Ԁmuҡѧ cEro

      Padam
  3. Ni baru hutang kawan rm50 je..lum lg hutang PTPTN beribu2...pasni mansuhkan PTPTN pas2 pandai2 cari bank provide loan utk education, lambat bayar sikit terus blacklist..pas2 bank loan start byr masa start pinjam, bukan lepas habis study.

    Biase la...kaum kita nak untung atas angin n buat2 lupa ada hutang...dpt duit byk joli katak n gelap mata beli pagandi zonda

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cibai ayam aperika meyamar jadi presiden kote proott dmuka mat maselan

      Padam
    2. sebelum ptptn wujud org bleh je anta p ngaji jauh2. dgn itu sokonglah pendidikan percuma. gst kutip berbilion2 tapi xmampu nk bg education free. sadis. terbaca dlm paper ari ni ada student di mesir mkn nasik + kuah. lauk xda. megi share dua org. las2 perkasa buat tabung derma utk diorang ni. sadissss .. sadisss..

      Padam
    3. Pendidikan percuma 2 ada...namanya biasiswa...tp xleh bg semua org biasiswa...yg terpilih je dgn rekod cemerlang dpt biasiswa. Ptptn 2 wujud utk bantu yg x dpt biasiswa...kalau mcm 2 yg belajar SPM hancur pun leh buat degree kat mana2 U kat malaysia sbb bajet PTPTN free dapat,x perlu bayar balik..pas2 buat apa gi uni awam, pergi uni swasta la baru gempak...free sbb gov bayar spt yg anda harapkan.

      Mcm diaorg ckp, dpt 1st class ptptn jd biasiswa...kalau dpt biasiswa awal2 bagus la...tp xleh bagi semua org belajar uni free je..nmpk sgt degree xde value n x guna belajar pandai2 nak dpt biasiswa sbb bajet PTPTN free x perlu bayar.

      Sy dah byr ptptpn habis..xde masalah. Cuma yg jenis liat nak bayar rm50 sebulan pun xnak bayar even gaji dah RM2k sebulan

      Padam
  4. Sorry lari tajuk sikit. tapi still nak cerita pasal duit ni.. geram je.. laki aku namanya dah blacklist sebab jadi penjamin. yang peminjam tu langsung tak bayar hutang 21k kat bank. pastu collector ugut cakap nak hantar surat peguam waran tangkap surat mahkamah semua kalau tak bayar sebelum esoknye. pastu laki aku buat rayuan la cakap mane ada duit sampai 21k. pastu collector tu pass nombor ke nombor lain katanya tu nombor peguam yang handle boleh tarik balik name sebagai penjamin. katanya dah banyak dia settle kan masalah penjamin ni. laki aku tertipu la, sebab tengah gelabah kan kena ugut naik mahkamah waran tangkap segala bagai, sapa tak takut. pastu dia suruh bank in 2500, fax kan resit ke dia. baru dia uruskan document pengguguran nama sebagai penjamin. laki aku cakap, orang tu memang pandai betul berkata-kata, lancar dan meyakinkan habis.

    sekali dah bank in, terus senyap collector tu, laki aku tunggu ni document untuk gugurkan nama. lepas 2 hari macam tu call balik, boleh pulak team member collector tu cakap yang collector tu dah berenti kerja, memang orangnya bermasalah la apa la.. fuhhh tertipu beb. bila call pihak bank, pihak bank cakap mana ada cara macam tu.. awak dah kena tipu bulat2 ni dengan collector sambil gelak2. cilanat betul!

    ni after 3bulan dah bayar 2500 tu, collector start call balik. kali ni kitorg memang takkan tertipu dah. cukup la bodo sekali, memang takkan bodo lagi. saja kitorg layan call tu untuk dengar permainan apa pulak kali ni. katanya nak datang rumah dengan Polis, nak buat istihar harta, nak sita rumah. laki aku tanya la, istihar harta untuk apa kan.. tetiba je call cakap nak sita la apa la. tapi tak bagi tau sebab apa nak sita. pastu dia bagi nombor lain (taktik yang sama la ni) katanya boleh uruskan lanjut case dengan orang tu.. laki aku pun ambik la.. tapi sampai kesudah laki aku tak call orang tu, pandai la orang tu call laki aku sendiri. berabis credit nak call entah sapa2, buang credit je. aku dah tegaskan dah kat laki aku, kalau collector ugut waran tangkap, ha lagi bagus, memang kitorg tunggu naik mahkamah, face 2 face terus je dengan peminjam ni since peminjam (kawan dia) langsung tak reply sms, fb, wasap. call tak angkat. memang nak lari.. geram je kitorang. kalau nak bayar, biar bayar sama2. kalau nak masuk lokap, biar masuk lokap sama2 je.

    baru2 ni peminjam ni call laki aku setelah laki aku kacau bini dia pulak (terpaksa). janjinya dia akan uruskan hutang tu sikit2. so lega la laki aku at least kawan dia tu tak lari kan. tapi kitorg memang takkan percaya bulat2 dah. ni aku dah ingatkan kat laki aku, agak2kan hutang tu nak cecah 30k (boleh di istihar muflis kalau tak bayar) cepat2 cari balik kawannya tu, paksa bayar kalau sama2 taknak diistihar muflis. huh

    so korang2 pesanan aku, kalau jadi penjamin tu, memang takdenya nama korang digugurkan sebagai penjamin selagi full settlement tak selesai. then kalau ada collector yang ugut itu la ini la, cepat2 call pihak bank tanya status yang sebenar. cari cari dan cari peminjam tu sampai jumpa. tak payah la bermurah hati tolong bayarkan sikit2, sebabnya sampai kesudah la peminjam ni sedap goyang kaki lari dari bertanggungjawap.

    BalasPadam
  5. Sakitnya tuh di sini. Ada sorg 'kwn' hutang aku thn ckp takde duit takde duit takde duit takde duit takde duit then BAM! keluar Alza sebijik bulan2 bayar pakai bulus

    BalasPadam
  6. Kawan macam ni memang tahap mintak putus kawan ni.
    hidup sorang pun takpe daripada ada kawan camni.

    BalasPadam

Walaupun komen Anonymous/Tanpa Nama dibenarkan, mohon gunakan ID Berdaftar untuk mengelakkan dari berlaku kecurian identiti. Namun sekiranya ingin menggunakan Tanpa Nama, mohon letakkan Nickname untuk memudahkan komunikasi dan mengelakkan kekeliruan. Namun sekiranya Nickname yang digunakan dikenalpasti milik ID Berdaftar orang lain, maka komen akan dipadam untuk mengelakkan fitnah dan salah faham.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...