Jumaat, 30 November 2012

19 Segmen Maharaja Lawak Mega 2012 - Minggu 3

Artikel ini ditulis secara LIVE REVIEW & UPDATE, bermakna ia ditulis pada masa yang sama Maharaja Lawak Mega 2012 minggu ke-3 berlangsung. Semua video persembahan peserta telah diletakkan, sila tonton sebelum ia dipadam atau diblock. Tema persembahan pada minggu ini adalah "Parodi". Apa itu parodi? Parodi seperti di Wiki bermaksud perbuatan meniru untuk mengolok-olok (mock), mengajuk, mengulas atau trivialize suatu bahan asal, penulis, gaya, atau beberapa sasaran lain, secara peniruan ironis atau satira berbentuk sindiran atau sarkastik, atau boleh juga refer di kamus ni. Bahan untuk dijadikan parodi ini boleh jadi lagu, filem, drama, video klip, peristiwa dan lain2.


20 Segmen Blogger of The Month - November

Sedar2 hari ni dah hari terakhir bulan November, dan baru aku perasan untuk bulan ni Buasir Otak tak pilih Blogger of the Month lagi untuk bulan November. Sebenarnya dah seminggu dah dalam draft tapi terlupa nak publish. So blogger of the month Buasir Otak untuk bulan November 2012 adalah encik Keri Ikhwan yang berasal dari Kota Bharu, Kelate, owner kepada blog http://ilusi-fantasidunia.blogspot.com/.

 

51 Tak solat pun boleh berjaya apa

Aku tak pernah tinggal solat, malah rajin berjemaah di surau atau masjid. Setiap kali selepas solat, aku akan meluangkan sedikit masa membaca ayat2 suci Al-Quran. Dalam seminggu pasti ada hari aku akan berpuasa sunat. Setiap hari aku bekerja dan berusaha bersungguh2 demi meningkatkan taraf hidup aku dan aku sentiasa berdoa kepada Allah agar aku menemui kebahagiaan dalam kehidupan aku, namun sampai kini masih belum temu sinarnya.


Khamis, 29 November 2012

61 Skandal seks seorang wanita dengan pemimpin

Pendedahan EKSKLUSIF - Gambar Paula Broadwell, wanita yang mempunyai skandal seks dengan pengarah CIA, General David Howell Petraeus. Baca lagi di Sinar Harian.



Rabu, 28 November 2012

65 Sindrom buat2 busy

Lama tak melukis komik, apa2 jelah...



Selasa, 27 November 2012

84 Ketaksuban yang tak masuk akal

Kita semua ada minat, ada hobi, tapi bila dah sampai ke tahap taksub dan obses, pasti akan menimbulkan masalah. Kenapa ramai di antara kita yang terlalu taksub dan obses pada sesuatu? Ada yang terlalu taksub pada politik, pilihanraya sekali 5 tahun je pun, tapi kita ni kalau boleh setiap hari nak berpolitik. Taksub pada teori2 akhir zaman, macam ni la jadinya. Ni ada 2 lagi masalah ketaksuban yang tak masuk akal.



Isnin, 26 November 2012

49 Pengajaran buat yang sudah akil baligh

Budak perempuan kebiasannya start akil baligh dalam umur 12-16 tahun lepas datang haid, budak lelaki dalam lingkungan 12-15 lepas mimpi basah atau mungkin juga ada yang paksa baligh awal. So bila dah akil baligh ni, semua kewajipan sebagai seorang muslim akan seperti solat, puasa, menutup aurat akan terpakai kepadanya, malah dah boleh kahwin dah pun seperti Mohd. Fahmi Mohd. Alias, 18, dan Nur Fazira Saad, 12, yang berkahwin di usia muda dan remaja, seperti juga yang sebelum ini di sini.



Ahad, 25 November 2012

27 Segmen Manga Pilihan - Kuroko no Basuke

Dah lama takde update pasal manga kat sini. Btw kalau yang dah lama follow sini, aku merupakan penggemar manga. Kali ni aku nak introduce satu manga yang bermotifkan sukan bola keranjang yang bagi aku best selepas manga Slam Dunk dan sekarang tengah meningkat naik iaitu Kuroko no Basuke a.k.a Kuroko no Basket a.k.a Kuroko's Basketball. Sebab apa aku cakap best, sebab mangaka manga ni, Fujimaki Tadatoshi menggunakan formula yang sama macam manga Eyeshield 21, manga yang bermotifkan sukan american football, di mana setiap watak mempunyai satu kepakaran, kelebihan dan kekuatan yang melampau2 sehingga mengatasi batasan realiti tapi still diolah dalam penceritaan yang amat menarik.



Sabtu, 24 November 2012

35 Segmen Terjah Blog Awekz #17

Minggu lepas punya segmen aku tipu, sebab ramai sangat anon2 pervert buat onar kat blog2 orang. So Segmen Terjah Blog Awekz ke-17 akan diteruskan pada minggu ni. Kepada yang baru kat sini, segmen ni aku buat semata2 untuk promote blog2 lain terutama kaum hawa. Semua blog awek yang diterjah aku tak beritahu sebab aku nak buat surprise, kalau mereka tengok traffik tiba2 meningkat, diorang akan check kat Traffic Sources dan tengok ada Referring URL dari segmen ni.



Jumaat, 23 November 2012

31 Segmen Maharaja Lawak Mega 2012 - Minggu 2

Artikel ini ditulis secara live review. Maharaja Lawak Mega 2012 kembali untuk minggu ke-2. Tema persembahan untuk minggu ini adalah spoof, tiru, parodi, scene atau ajuk dari mana2 babak, adegan, sketsa dari filem, drama samada tempatan atau antarabangsa.


72 Rahsia gelap orang lain di tangan anda

Bayangkan anda bekerja sebagai seorang juruteknik komputer di tempat kerja anda. Suatu hari P.A. kepada Managing Director syarikat anda bekerja memanggil anda untuk membaiki komputer bosnya yang telah rosak. Anda pun mengambil komputer pengarah urusan tersebut ke bilik pembaikian anda dan mula membaiki.



Rabu, 21 November 2012

35 @NajibRazak 1Juta, kita 1Malaysia

Peristiwa paling bersejarah dalam dunia siber tempatan.



Selasa, 20 November 2012

102 Sesuatu yang kita ada tapi jarang guna

Kalau perasan aku jarang menggunakan sentimen agama dalam penulisan aku kerana aku akui aku bukan seorang yang begitu arif dalam agama dan banyak lagi yang perlu aku belajar, so kalau aku tulis dan jatuhkan hukum itu ini, mungkin ada yang betul, tapi mungkin juga salah dan boleh disalaherti oleh orang lain. Sebab tu aku biasa menulis suatu pandangan based on common sense, atau dalam Bahasa Melayunya akal fikiran, sesuatu yang semua orang ada tapi jarang digunakan.



Isnin, 19 November 2012

129 Bila Gaza bermandikan darah lagi

Kat entry sebelum ni ada orang request aku tulis mengenai isu doa kudus Pas dan gaza mandi darah. Aku tak tahu apa itu doa kudus Pas, dan aku cari kat Google pun takde, cuma aku assume ia adalah isu doa penyokong Pas meminta kehancuran Umno dan Barisan Nasional (BN) yang diketuai oleh wakil Dewan Ulamak PAS Kelantan, Ustaz Nik Razi Nik Mat, manakala isu gaza mandi darah berkenaan Palestin diserang Israel pada hari ketika seluruh umat Islam akan menyambut hari Maal Hijrah.



Ahad, 18 November 2012

67 Segmen Maharaja Lawak Mega 2012 - Minggu 1

Tahun lepas semasa Maharaja Lawak menjadi fenomena yang menobatkan kumpulan Sepah sebagai juara, aku menjadi pengkritik tak bertauliah dengan menulis review dan ulasan bagi persembahan peserta setiap minggu di blog lama aku bagi sesiapa yang perasan atau ingatlah. Sekarang ni Maharaja Lawak Mega 2012 dah start balik, so aku rasa aku macam nak kembali menulis sedikit review dan ulasan bagi MLM2012 ni. 



40 Segmen Terjah Blog Awekz #17?

Segmen ni dah masuk siri ke-17, bermaksud setakat ini dah 170 blog2 awek yang telah diterjah dan telah dimasukkan ke dalam bloglist, namun aku tengok ada yang aktif ada juga yang kurang aktif. Tidak mengapa, at least boleh kenal sesama blogger. Kadang2 aku tengok ada juga blogger wanita yang followernya sedikit tapi penulisan dan kandungannya sangat bagus, plus ada yang cukup berbakat seperti pandai melukis, berpuisi dan sebagainya yang bagi aku sayang kalau tak ramai orang baca, so aku rasa terpanggil untuk promote dan ketengahkan. OK malas nak cakap banyak, terjah saja blog2 awek nih.



Sabtu, 17 November 2012

86 Pembuli siber sila baca sini

Internet adalah dunia yang sangat kejam. Ya, memang kejam. Bila kita melangkah sahaja dalam dunia cyber, semakin tinggi peluang untuk kita melihat kekejaman. Semakin lama kita di Internet dan semakin banyak kita menyumbang kepada Internet, peluang untuk kita dikejami semakin tinggi. Aku bercakap pasal buli siber, atau cyber bully.



Jumaat, 16 November 2012

15 Segmen Uji Buasir Otak - Cari Perbezaan Gambar

Soalan 1 : Cari Kobuna dan Kedai Ikannya....



 Link


7 Bughuul, Wayang dan P13




24 Rogol atau rasuah seks?

Harapkan burung pegar, burung pegar makan padi. Kenapa anggota polis yang diberi kepercayaan menjaga ketenteraman dan keamanan awam boleh rogol orang pulak? Sepatutnya mereka menangkap perogol tapi mereka pulak yang merogol.


Khamis, 15 November 2012

52 Perlu ke berkhalwat dengan bini orang?

Dulu aku pernah tulis pasal isu hebat dalam kerjaya, gagal di rumah. Ini adalah contohnya.



36 Liabiliti politik: Siapa lebih teruk

Tajuk yang sama dengan artikel dari Berita Harian kat sini yang ditulis oleh encik Belalang Jalan Riong, aku malas nak pikir tajuk lain.
Belalang dengar juga perbualan mengenai 'liabiliti politik' akibat tindak-tanduk pemimpin parti. Kata mudah, liabiliti politik ialah beban politik yang terpaksa ditanggung oleh sesebuah organisasi angkara seseorang anggota atau pemimpin mereka membuat onar. Ia menepati peribahasa 'disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga.'


Rabu, 14 November 2012

56 Kesaksamaan pekerjaan yang diskriminasi

Aku malas nak update panjang2 hari ni, orang lain sibuk cuti dari hari Isnin, Rabu dengan Jumaat, aku kena kerja. Cuma aku tulis satu isu realiti pasal diskriminasi dalam kesaksamaan pekerjaan, korang bincang dan bagi la pendapat sikit kat ruangan komen tu.



Selasa, 13 November 2012

105 Melahirkan graduan cap ayam

Waktu belajar kat universiti dulu ada 2 jenis pensyarah, 1 yang ada pengalaman kerja 5 10 tahun lepas tu jadi lecturer, satu lagi yang habis je degree terus sambung jadi tutor sambil buat master, habis je master terus jadi pensyarah, pengalaman kerja zero.



Isnin, 12 November 2012

30 Segmen Terjah Blog Awekz #16

Sepatutnya segmen ni aku buat pada hari weekend, tapi disebabkan weekend baru2 ni aku super sibuk, malam tadi pun stay kat office sampai pukul 3 pagi maka terpaksalah aku postpone segmen ni hari ni. Ok takde apa nak cakap sangat, cam biasalah entry2 ni untuk korang terjah blog2 awek bukan untuk baca aku membebel. Apa2 pun untuk segmen kali ni ada sorang awek sekolah dari US yang kat bawah sekali tu datang belajar ke Malaysia untuk program pertukaran pelajar. Dalam banyak2 blog awek ni ada satu yang bagi entrynya bagi aku quite menarik, blog pun agak kemas dan simple. Nak tahu kena terjah la sendiri...



Sabtu, 10 November 2012

42 Segmen Jom Main Game - Mark of the Ninja






118 Menyusu di tempat awam, wajar atau tidak?

Dalam 3 hari ni ada satu isu panas dan kontroversi yang menarik perhatian aku yang di sebuah blog ternama iaitu CursingMalay pasal NIP atau Nursing in Public iaitu pasal kaum ibu yang menyusukan anak di tempat awam. Aku baru tahu ada orang buat breastfeeding flash mob kat KLCC.



Jumaat, 9 November 2012

72 Kerana kroni nama kita busuk

Orang kita memang terkenal dengan sifatnya yang sangat baik hati dan suka tolong orang terutama ahli keluarga seperti adik beradik serta saudara mara, sepupu sepapat dan kawan2 seperti kawan sekolah, sekolej, setaman dan lain2, tapi aku tidak.



Khamis, 8 November 2012

74 Selepas Hilang



1. Selamat bertemu kembali. Aku tak sibuk macam PON. Aku buat-buat sibuk.

2. Aku banyak main game baru dan banyak tengok movie dan Siri TV dan buat review.

3. Manga aku baca yang up to date sahaja. Sempena Helloween pun banyak manga seram yang aku baca tapi takdelah takut sangat.

4. Insidious memang filem terseram tahun nie. Nyaris terberak batu (SHIT BRIX..credit to blog serius).




5. Tengah tunggu filem Sinester (wiki). Dari maker yang sama.Dah keluar di US tapi tak nampak lagi kat kedai DVD

 

6. Review game akan diupdate dari semasa ke semasa. Antara game yang baru habis dianalisis adalah Dishonored, XCom :enemy Unknown , Mark of the Ninja dan Max Payne 3.

7. Tengah layan Breaking Bad. Cerita pasal seorang Cikgu Kimia yang terkana penyakit kanser dan tak ada duit. Jadi dia buat crystal meth untuk tanggung perubatan dia. Cool. Sangat Cool.

8. Sekian Terima Kasih.

9.Last but not least, PON SUCK.

76 Evolusi seorang Blogger

Berikut adalah evolusi seorang Blogger:



Rabu, 7 November 2012

144 Baik buruk sebuah sarkasm

Kenapa kadang2 aku lebih suka cakap benda terus terang atau straight to the point? Dan kalau sekali sekala aku cuba buat sindiran atau perlian yang dalam bahasa glamornya sarkasm, aku akan cuba juga buatkan agar orang sedar yang ia hanya sarkasm?



Selasa, 6 November 2012

104 Antara AES dan pemandu kereta perasan bijak

Sekarang ni semua nak cakap pasal AES yang bermaksud Ada Engkau Susah  Automated Enforcement System atau dalam bahasa yang muda difahaminya kamera speed-trap yang telah dipasang dengan statik di tempat2 tertentu di tepi jalanraya dan lebuhraya yang akan amik gambar kereta korang secara automatik sekiranya bawak lebih dari had laju. Disebabkan pernah ada satu request kat sini dari pembaca mintak aku tulis pasal topik AES ni, maka aku tulis la sikit pendapat dan pandangan aku pasal benda ni.  



Isnin, 5 November 2012

89 Melayu, kebebasan beragama dan LGBT

Dah lama aku tak tulis pasal politik. Kali ni aku nak cakap pasal kenyataan dari Ahli Parlimen Lembah Pantai yang juga anak kepada ketua pembangkang Anwar Ibrahim sewaktu menjadi panelis dalam satu forum bertajuk “Islamic State: Which version? Whose responsibility?” apabila ditanyakan tentang kewajaran kaum Melayu diberikan kebebasan beragama.



Ahad, 4 November 2012

74 Segmen Terjah Blog Awekz #15

Esok dah start SPM. Sapa2 yang amik SPM tu aku ucapkan selamat maju jaya. Mana2 yang tak dapat soalan bocor tu, jangan kecewa. Rasa2nya ada juga dikalangan bloggers yang aku jumpa sewaktu blogwalking ni akan amik SPM tahun ni, tapi tak pasti samada ada awek2 yang pernah diterjah sebelum2 ni calon SPM 2012. Whatever it is, aku pun dah takde idea nak membebel apa lagi, terjah je lah blog2 awek kat bawah ni untuk Segmen Terjah Blog Awekz untuk siri ke-15.



Sabtu, 3 November 2012

54 Soalan bocor SPM 2012 ada di sini

PANASSS!!! Gua malas nak cakap banyak. Sekarang ni gua ada soalan bocor untuk SPM 2012 yang bakal bermula hari Isnin ni. Jangan tanya kat mana gua dapat, gua ramai kaki kat Kementerian Pelajaran. Sekarang kat gua ni ada soalan Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Pendidikan Islam, Add Math, Sains, Fizik, Kimia dan Biologi. Kalau nak scroll ke bawah dan download cepat sebelum kena remove.



59 Hari di mana isteri berhias bukan untuk suami

Setiap tahun kebanyakan syarikat swasta akan menganjurkan Majlis Makan Malam atau Annual Dinner. Pada waktu tu mereka selalunya menetapkan apa2 tema dan semua kakitangan yang hadir kena berpakaian mengikut tema seperti pakaian tradisional, retro 60 70-an, old-skool, glamor, blink2, jeans, arabic night, baju tidur, zaman koboi, kostum superhero, hantu halloween dan macam2 lagi tema, pastu nanti akan ada pemenang bagi pakaian terbaik kategori lelaki dan wanita.



Jumaat, 2 November 2012

58 Hebat dalam kerjaya, gagal di rumah

Hari ini kita tengok betapa ramai orang yang berjaya dalam kerjaya, sama ada kerja makan gaji dengan syarikat swasta atau gomen, golongan professional, ahli perniagaan, kerja sendiri buat bisnes jadi bos, jadi atlet main bola sepak wakil negara, jadi artis, selebriti, pelakon dan penyanyi tersohor, ahli politik, YAB ahli parlimen, pemimpin2 atasan, menteri dan sebagainya. Ramai yang begitu cemerlang dan menyerlah dalam bidang kerjaya masing2, namun kenapa ada di antara kita yang walau hebat dalam kerjaya, namun gagal di rumah. Nampaknya kehebatan kerjaya kita belum lagi menjamin kebahagiaan kita di rumah.



Khamis, 1 November 2012

78 Kita bukanlah penting sangat pada majikan

Entry ini bukan nak downkan sesiapa, cuma mahu cakap kebenaran sahaja. Kita dah bekerja dengan bersungguh2 untuk sebuah syarikat dan buat macam2 perubahan dan penambahbaikan demi syarikat tu. Apa mereka nak kita buat, kita buat demi untuk kemajuan dan imej syarikat. Boleh kata kita ni sangat setia dan sayang pada syarikat yang kita bekerja dan tak pernah terfikir nak lompat ke syarikat lain.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...