Ahad, 30 September 2012

25 Segmen Terjah Blog Awekz #10

Ini adalah Segmen Terjah Blog Awekz yang ke-10, bermakna 100 blog awek telah diterjah setakat ini. Sebenarnya macam mana aku jumpa blog2 awek yang diterjah ni? Biasanya ada yang rajin komen kat Buasir Otak atau blog2 yang aku rajin jenguk nak spam link, kadang2 melalui aktiviti blogwalking melalui chatbox2 blog, ping busuk, blogr.my, ada juga melalui group2 blogger kat FB. 



Sabtu, 29 September 2012

32 Cara2 mengundi di pilihan raya kampus

Baru2 ini golongan mahasiswa dan mahasiswi universiti awam seluruh Malaysia beramai2 (ramai ke?) keluar mengundi untuk Pilihan Raya Kampus untuk menyaksikan perebutan kerusi MPP (Majlis Perwakilan Pelajar) antara Pro-Mahasiswa dan Pro-Aspirasi.



Jumaat, 28 September 2012

51 Soalan SPM: Adakah wajar perhimpunan haram?

Baru2 ni timbul isu soalan mengenai perhimpunan BERSIH dalam peperiksaan percubaan SPM untuk subjek pendidikan moral. Based on gambar yang telah dirakam (kenapa la tak amik full page) Soalan dia:

6. Berikut merupakan insiden yang berlaku sewaktu perhimpunan BERSOH 3.0 yang diadakan pada 28 April 2012 yang lalu.

(a) Adakah wajar atau tidak wajar bagi seseorang warganegara itu untuk menyertai perhimpunan haram?

(b) Terangkan jawapan di (a) berdasarkan satu nilai murni.



Khamis, 27 September 2012

64 Berhenti bandingkan diri kita dengan orang lain

Tunjuk bontot bukan budaya kita, malah kat entry sini aku ada tulis macam2 benda yang bukan budaya kita. Tapi ada satu benda yang memang dah jadi budaya kita yang agak negatif iaitu budaya banding-membanding atau compare. Kita ni suka sangat membanding2kan sesuatu terutama sesama manusia. Kalau kita membuat perbandingan harga atau bandingkan kualiti barang mana satu lagi canggih samada Samsung atau iPhone tu tak kisah la.



Rabu, 26 September 2012

124 Kereta Malaysia memang best sangat

Di suatu pagi Wednesday... aku sangat Wordless Speechless...



Selasa, 25 September 2012

196 Racist freak yang fobia kaum lain

Ni aku nak cerita pengalaman aku seminggu lepas pergi ke satu program team building di sebuah hotel di tempat peranginan selama 3 hari 2 malam kerana dipaksa oleh bos aku. Dalam senarai yang aku dapat, bilangan peserta lelaki ada lebih kurang 20 orang, hanya ada seorang India dan seorang Cina, yang lain semua Melayu. Aku antara yang terawal sampai, so masa aku register tu aku check nama aku sebilik dengan seorang Melayu tapi dia tak sampai lagi, so aku ambik kunci bilik dulu dan terus masuk bilik nak cop katil. Setengah jam kemudian, roomate aku sampai, dan dia bukan seorang Melayu, tapi seorang India.



Isnin, 24 September 2012

22 Cara2 nak bagi cepat jadi sewel

Pada suatu hari yang indah...



Ahad, 23 September 2012

25 Segmen Blogger of The Month - September

Aku sangat gemar baca komik terutama manga. Disebabkan tu dari kecik lagi aku suka melukis watak2 dari komik2 yang aku baca waktu muda2 seperti Son Goku, Trunks, Yusuke Urameshi, Hanamichi Sakuragi, Dai dan macam2 lagi. Tapi masalah paling besar adalah aku tak berapa pandai nak melukis anatomi tubuh badan, kejap tangan panjang, kaki pendek, nak menggayakan suatu watak tu lagilah memang sangat fail. Sebab tu aku sangat admire orang2 yang pandai melukis nih. Oleh yang demikian, bagi bulan September 2012, blogger yang dipilih menjadi Blogger of the Month adalah Resz a.k.a Riz Calderone a.k.a Nuriz Azman, owner kepada blog http://heregoesnureese.blogspot.com/.



16 Pakcik tua yang sangat kurang ajar

Apahal pakcik ni kurang ajar sangat dengan Wayne Rooney masa interview dia?



Sabtu, 22 September 2012

14 Segmen Terjah Blog Awekz #9

Ada perkara buruk telah berlaku di mana senarai menunggu blog2 awek dalam draft Segmen Terjah Blog Awekz #9 ni telah terpadam disebabkan aku tersalah taip, lepas tu aku tekan Ctrl+Z untuk UNDO tapi dia bukan padam apa yang aku tersalah taip tu tapi dia clearkan keseluruhan entry dan terus auto-save... aku nak REDO balik dah tak boleh pulak. Aku pun pelik macam mana boleh jadi macam tu, tak guna punya Blogspot! Terpaksalah aku buat banyak blogwalking semula untuk mencari blog2 awek untuk diterjah dalam siri ke-9 ni. Nampaknya blog2 yang aku dah reserved sebelum ni takde rezekilah untuk diterjah huhuhuh. Apa lagi, terjah je lah ye...

Nota kaki: Sebelum2 ni aku susun blog2 ni secara random sahaja, tapi kali ni aku susun mengikut jumlah Follower mereka. So lepas jangan ingat susunan ni mengikut turutan sapa yang paling cun ke, sapa yang paling hot ke, tidak.



Jumaat, 21 September 2012

51 Kenapa nak kena nganga sampai begitu sekali?

Apa yang buat orang ni rasa terlalu takjub dan terpegun sampai ternganga2 mulut?



Khamis, 20 September 2012

52 Apa kita boleh buat untuk protes filem anti-Islam?

Siapa perempuan yang hot ni? Nama dia Anna Gurji (IMDB) pelakon wanita Georgian yang tak glamor mana tiba2 jadi popular, tapi bukan popular sebab ke'hot'an atau kehebatan dia dalam lakonan, tapi sebab dia berlakon dalam filem anti-Islam iaitu Innocence of Muslims yang diarah oleh Nakoula Basseley Nakoula atau Sam Bacile yang telah diupload ke Youtube lantas mencetuskan kemarahan umat Islam seluruh dunia.



Rabu, 19 September 2012

37 Demo separuh bogel yang tidak ditapis

FEMEN adalah kumpulan bantahan feminis Ukraine berpangkalan di Kiev, yang diasaskan pada tahun 2008. Organisasi ini menjadi terkenal di peringkat antarabangsa kerana banyak menganjurkan demonstrasi dan bantahan separuh bogel atau topless terhadap pelancong seks, institusi agama, agensi perkahwinan antarabangsa, seksisme dan lain-lain isu sosial di peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Sebahagian daripada matlamat organisasi adalah: "untuk membangunkan kepimpinan, kualiti intelektual dan moral wanita muda di Ukraine" dan "untuk membina imej Ukraine, sebuah negara yang memberi peluang yang besar untuk wanita". Aktivis FEMEN selalu ditahan oleh polis Ukraine dalam respons kepada bantahan mereka.



49 Kisah PTD, bayi dan Photoshop yang menyayat hati

Kami di Buasir Otak jarang membuat entry berbentuk informasi kerana di luar sana sudah berlambak2 blog berbentuk informasi. Kami juga tidak sekadar copy paste berita, sebaliknya kami akan cuba kupas isu2 semasa dan mengajak anda berfikir sampai otak anda buasir. Namun memikirkan idea dan menterjemahkan ke dalam bentuk penulisan merupakan sesuatu yang amat memenatkan. Kekeringan idea merupakan suatu mimpi buruk buat kami. Sebab itu kadang2 keluar entry2 merepek yang sangat buasir.



Selasa, 18 September 2012

17 Segmen Jom Main Game - Darksiders 2





Apa akan terjadi apabila  Judgement Day berlaku kerana kesilapan makhluk lain ? Umat manusia yang dihancurkan kerana " malaikat " tersalah info .

Isnin, 17 September 2012

77 Gangnam dan melayu

Lagu dan tarian Gangnam Style sekarang ini menjadi satu fenomena dunia. Semua juga mahu Gangnam dari orang biasa hingga ke golongan2 artis Hollywood seperti Britney Spears. Parodi dan mimik tarian Gangnam juga kini berlambak2 di Youtube, malah semua orang mahu buat Gangnam versi mereka sendiri, Hongdae Style, Taiwan Style, Miko Style, Gundam Style, KL style, Kampung Style, Raya Style, Malaysia Style dan macam2 style lagilah siap dengan flashmob lagi.



Ahad, 16 September 2012

22 Segmen Terjah Blog Awekz #8

Minggu lepas dalam Segmen Terjah Blog Awekz siri yang ke-7, encik Busuk dari PING BUSUK telah memilih entry tersebut sebagai artikel pilihan busuk, menyebabkan segmen siri ke-7 mendapat hit yang paling tinggi dari siri2 yang lain lantas menyebabkan blog2 awekz yang ditampilkan pada minggu tersebut berkemungkinan menerima hits yang agak tinggi, terima kasih diucapkan kepada encik Busuk. Harap2 bolehlah jadikan lagi artikel2 di Buasir Otak sebagai artikel pilihan ye hehehehe. Ok sekarang layan sahaja 10 blog2 awek yang ditampilkan untuk minggu ni... sebenarnya dalam list aku ada banyak lagi, standby untuk minggu2 depan. So kalau ada awekz2 yang mahu blognya dipertimbangkan untuk diterjah dalam segmen ini, bolehlah tulis kat ruangan komen atau hantar email secara peribadi ke princeofnoob[at]gmail[dot]com. Tapi sila tengok dulu sedikit syarat2 mudah kat segmen siri-7 ni.



Sabtu, 15 September 2012

49 Anda mungkin seorang homoseksual

Adakah anda sudah benar2 mengenali diri anda? Adakah anda yakin anda seseorang yang orientasi seksnya straight dan normal? Tahukan anda yang anda mungkin seorang yang mempunyai naluri homoseksual yakni suka pada pasangan sejenis yang sama jantina tanpa anda sendiri sedari.



Jumaat, 14 September 2012

56 Penyanyi hebat bajunya ada WiFi

Lupakan Faizal Tahir, Najwa Latif, Yuna, Siti Nurhaliza, One Direction, Justin Bieber, SNSD, Psy dan lain2 penyanyi. Man Khan adalah idola baru saya!!! Oh lupakan juga Gangnam style... Ini baru KELATE STYLE!!!


Khamis, 13 September 2012

41 Tunjuk punggung bukan budaya kita

Perdana menteri, DS Najib Razak mengecam tindakan seorang pemuda yang menunjukkan punggung kepada posternya dalam perhimpunan Janji Demokrasi pada 30 Ogos lalu sebagai tidak melambangkan jati diri seorang rakyat Malaysia seperti di sini. Beliau berkata, tindakan itu dan demonstrasi jalanan tidak melambangkan nilai Malaysia dan tidak patut digalakkan.




Rabu, 12 September 2012

15 Segmen Jom Main Game - Sleeping Dogs


Young and Dangerous ? Sangatlah 80's.....Kalau korang nak rasa pengalaman kongsi gelap secara virtual, layan game ni...

82 Dari mana asal usul perkataan POYO

Poyo... Apakah sebenarnya maksud dan makna poyo itu? Dari mana perkataan poyo itu datang? Dalam kamus Dewan dan Bahasa Pustaka tidak wujud pun perkataan poyo. Malah asal usul perkataan poyo tu pun sendiri dikatakan sangat misteri. Ia banyak digunakan oleh golongan remaja serta "young adults" macam aku ni time zaman2 sekolah dulu. Banyak orang2 tua tidak tahu akan kewujudan perkataan ini sampai ada seorang pak cik pernah bertanya pada aku "Poyo tu apa benda?".


Selasa, 11 September 2012

29 Kisah tokoh yang diteaterkan

Tun Dr. Siti Hasmah, isteri kepada mantan Perdana Menteri Malaysia yang ke-4, Tun Dr. Mahathir Mohamad terkilan Erra Fazira tarik diri daripada membintangi teater Tun Siti Hasmah yang memaparkan kisah hidup dirinya.



Isnin, 10 September 2012

27 Kenangan manis di tandas awam

Berikut merupakan antara kenangan2 manis gua di tandas2 awam yang sukar untuk dilupakan...



Ahad, 9 September 2012

75 Ambil pengajaran dari orang Cina

Apa yang kita boleh belajar daripada kaum Cina?



Sabtu, 8 September 2012

22 Segmen Terjah Blog Awekz #7

Sudah masuk ke siri ke-7 dalam Segmen Terjah Blog Awekz. Mungkin ada yang nak tahu apa kriteria yang boleh menyebabkan blog anda diterjah? Sebenarnya takde apa2 kriteria yang khusus sangat pun, yang penting blog tu adalah milik orang perempuan, bukan lelaki atau nyah. Namun sebagai seorang lelaki yang pervert, profile picture juga penting bagi blog2 yang diterjah. Kalau kat blog atau gambar profile langsung takde gambar owner blog dan letak gambar kartun ke, kucing ke, artis K-Pop lelaki yang macam gayboy ke, lubang hidung sahaja ke, dan kalau ada gambar owner pun gambar dia berkepit dengan boyfriend ke, BFF ke, langsung tak jumpa gambar seorang diri, maka mungkin tidak akan diterjah dalam segmen ini. Tidak dinafikan rupa paras mungkin menjadi kriteria, tetapi dengan teknik2 camwhoring tertentu, anda tentu akan dapat sebuah sisi gambar anda yang menarik dan fotogenik. Awek yang mempunyai perwatakan menarik dan isi kandungan blog yang bagus juga mungkin akan diterjah.

Untuk minggu ini juga, ada 11 blog awek yang diterjah, kerana untuk siri2 sebelum ini, ada seorang blog awek yang telah diterjah 2 kali tanpa disedari, so untuk minggu ini akan ditambah 1 untuk menggantikan blog yang diterjah 2 kali itu. So jom terjah dan ucapkan salam kepada mereka...



26 Kereta paling sesuai untuk rakyat 1Malaysia

Biasa kalau nak beli kereta kita boleh pilih nak B-Line (Base) ke, M-Line (Medium) ke atau H-Line (High) untuk sebuah model kereta. Aku kalau jadi CEO syarikat pembuat kereta, Proton ka BMW ka Mitsubishi ka, aku akan suruh tambah satu lagi version iaitu SB-Line (Super Base atau Super Basic), harga pun for sure la jauh lebih murah kerana ianya memang kereta paling basic dan kurang aksesori yang dirasakan tidak perlu. Aku yakin versi kereta ini akan menjadi kereta yang paling terlaku dan paling banyak dibeli orang rakyat2 marhaen di Malaysia.



Jumaat, 7 September 2012

37 Sangat lembut model ini digari

Amoi ini bernama Ong Sing Yee, 19 tahun yang juga seorang model, telah meminta maaf kerana terpijak gambar Najib Razak sewaktu perhimpunan Janji Demokrasi di malam kemerdekaan. Gadis itu juga telah digari secara sangat lembut, kata polis sewaktu gadis ini datang menyerah diri. Gadis yang wajahnya seakan2 watak anime seperti gambar di bawah ditemani dengan 4 orang lelaki yang 3 daripadanya berkaca mata. Yang menjadi persoalan yang sering bermain2 dan mengganggu pemikiran adalah...



Khamis, 6 September 2012

178 Perempuan, game, komik dan ...

Orang lelaki yang suka membaca komik dan bermain game adalah satu yang sangat normal, at least mereka yang lahir pada tahun 80-an dan ke atas. Majoriti orang perempuan suka membaca novel dan menonton drama atau filem cinta. Kat Malaysia ni ada juga perempuan yang suka membaca komik dan bermain game (tapi taklah se'otaku' macam di Jepun), tapi mereka ini sangat minoriti dan kebiasaannya mereka tak mempunyai ramai kawan perempuan, selalu bersendirian dan kalau kat sekolah tu orang perempuan normal lain sering mengganggap mereka sebagai pelik, abnormal atau weirdo.


Rabu, 5 September 2012

74 Semua pun mahu maling sang saka

Kenapa kita kena sokong seruan Hishamuddin Rais Tukar Tiub untuk tukar bendera negara kita ke bendera Sang Saka Malaya? Kerana Sang Saka Malaya mempunyai ciri2 Sang Saka Merah Putih yang merupakan sejarah bangsa melayu kita dari zaman Empayar Tamadun kerajaan Melayu Langkasuka, Majapahit, Gangga Negara, Sri Vijaya dan lain2... warna merah putih inilah merupakan lambang ketamadunan dan kebesaran kerajaan2 di Nusantara, dan seperti yang sedia maklum bangsa melayu Nusantara adalah bangsa yang paling superior di muka bumi ini yang pernah wujud sebaris dengan kaum Aryan dan kaum Mayan. 




Selasa, 4 September 2012

45 C++ yang suck

C++ adalah kesinambungan bahasa pengaturcaraan (programming) yang dicipta oleh Bjarne Stroustrup pada 1979. Sejarah boleh diwiki di sini.

Seorang Jew (tuduhan asas kerana saya seorang Malaysia yang anti Semitic)

Kenapa c++ sangat suck ?

Boleh di googel atau boleh di baca di sini dan di sini.

Linus Torvald yang mencipta Linux juga tidak menyukai kekompleksan(?) c++ pernah mengeluarkan emel kepada rakan beliau di sini .

Linus Torvald adalah minoriti di negaranya sendiri



Now you know why c++ Suck.

Big time.

Nota kaki : Bukan entry untuk meng"butthurt" atau menaikkan rating atau nak "bragging about how genius I am" terhadap sesiapa.

25 Cara mudah cipta rekod di Malaysia

Pelbagai cara yang dilakukan oleh rakyat Malaysia demi untuk menempatkan diri dalam Buku Rekod Malaysia atau Malaysian Book of Records. Ada yang dilakukan secara berkumpulan, ada yang dilakukan secara individu, namun ramai di antara mereka yang berusaha dengan begitu gigih, sanggup bersusah payah dan mengerah keringat selama bertahun2 hanya untuk mencipta rekod baru dalam Malaysia dan juga luar negara hanya untuk mengejar kejayaan dan mendapat pengiktirafan.



Isnin, 3 September 2012

51 Sinopsis Novel - Cinta Digital & Analog

Berikut adalah sinopsis Novel Cinta Digital & Analog, pemenang Anugerah Pilihan Pembaca Popular - Berita Harian kategori fiksyen untuk tahun 2013 depan, untuk tahun 2012 ni Novel M.A.I.D yang jadi juara...



Sabtu, 1 September 2012

17 Segmen Terjah Blog Awekz #6

Siapa bilang gadis melayu tak menawan, tak menarik hati, tiada memikat... Kita kembali lagi dalam Segmen Terjah Blog Awek siri ke-6. Macam biasa hari Sabtu atau Ahad, segmen ini akan muncul untuk tatapan reader2 semua di hari2 cuti ni. Ada di antara awekz2 ni ada yang blognya dah pun popular dan ramai follower, ada yang stylista ala2 model gitu, ada pakar make-up, ada juga yang suka melukis komik Jepun yang sangat berbakat dan lain2. Nak tahu sapa dia kena la carik sendiri dan visit satu2...



76 Ritual berak gambar Najib

Salah satu kenapa perhimpunan2 seperti Janji Demokrasi  tak patut dilakukan, sebab akan wujud orang2 bodoh yang akan buat kerja2 tak bertamadun. Sebab tu aku tak sokong apa jua jenis demonstrasi yang cuba dilakukan di Malaysia, atas nama aman sekalipun, kerana seperti yg aku dah cakap dalam entry dulu2 pasal perhimpunan Bersih 3.0, demo mansuh PTPTN dan demo anti-LBGT dan himpunan wanita suara perubahan sebelum ini, akan wujud manusia2 bebal yang tahap mentaliti dan emosinya terlalu rendah dan lemah untuk memahami erti perhimpunan aman yang sebenar.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...